Yolanda Díaz anuncia un acord per derogar la llei mordassa, però el PSOE ho rebaixa
- TEMA:
- PSOE
Disputa política entre PSOE i Sumar al voltant de la llei mordassa. Els dos socis de govern han arribat a un acord per a reformar-la, però l'abast del pacte ha quedat enterbolit per les contradiccions entre les dues formacions.
Tot i que aquest matí Yolanda Díaz ha anunciat que s'havia arribat a un acord per derogar-la, unes hores després des del PSOE ho han rebaixat.
La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha contradit Díaz, que des de Brussel·les havia dit que s'acabava de tancar "un acord entre Sumar i el PSOE en què la petició de Sumar per a la derogació de la llei mordassa es consuma".
Aquestes són les paraules de Díaz:
Alegría, en canvi, ha explicat que tan sols s'ha arribat a un acord per modificar el Codi Penal pel que fa als delictes d'injúries a la Corona i a altres institucions de l'Estat o les ofenses contra sentiments religiosos.
A més, ha detallat que les modificacions a la llei, aprovada el 2015 pel PP amb majoria absoluta, arribaran després de passar pel Congrés i debatre's amb la resta de formacions polítiques.
De fet, fonts del govern espanyol apunten que el pacte implica simplement "que s'obre el debat" i que estan disposats a "revisar" aquests delictes, però asseguren que encara no s'ha concretat res per escrit, de manera que encara no se'n poden conèixer els detalls.
L'anunci de Díaz ha arribat hores abans que aquest dimecres Pedro Sánchez detalli l'abast del paquet de regeneració democràtica al Congrés, on s'haurien d'incloure aquests punts.
Sumar aclareix que l'acord es limita per ara a canviar un article
També des de Sumar han hagut de matisar les paraules de Díaz. El portaveu adjunt de la formació, Enrique Santiago, ha aclarit que el seu anunci es limita a la reforma d'un article perquè deixi de ser infracció la captació o la difusió d'imatges en manifestacions.
Concretament, ha dit que l'acord contempla la modificació de l'article 36.
La redacció que proposen els dos grups, segons Santiago, estableix que "no serà infracció la mera presa d'imatges en llocs de trànsit públic i manifestacions, o la seva mera difusió".
Santiago ha explicat que al redactat s'hi vol afegir que "la situació de perill o risc cert generat haurà de ser constatable i reflectir-se motivadament a l'acta o la denúncia, i amb el detall més gran que sigui possible".
Sobre aquest punt cal aclarir que actualment la norma sanciona l'ús no autoritzat d'imatges o dades personals de policies quan es pugui posar en perill la seguretat d'aquests agents. El que es persegueix, per tant, és la difusió --i en el cas que es posi en risc els agents--, però no el fet de gravar imatges.
De fet, el Tribunal Constitucional ja va declarar el 2020 que haver de demanar permís per gravar els cossos de seguretat era inconstitucional, en considerar-ho censura prèvia i contrari al dret a la informació. El que es buscaria ara és que s'hagi d'especificar al màxim de quina manera s'està posant en risc els agents.
"Ara comencem el tràmit de derogació"
Qüestionat sobre si Díaz havia exagerat sobre la derogació, el portaveu de Sumar i ministre de Cultura espanyol, Ernest Urtasun, no ha volgut esmenar la plana a Díaz, però ha reconegut implícitament que les modificacions encara són a les beceroles.
Ho ha assegurat en una entrevista a La Sexta, on ha dit que amb aquest acord concret sobre l'article 36 "s'obre el camí per derogar la llei mordassa".
"Ara comencem el tràmit de negociació amb els grups parlamentaris on segurament ampliarem l'espai. Iniciem la derogació de la llei mordassa."
Marlaska diu que la llei mordassa tindrà canvis mínims
També s'ha pronunciat el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha avançat que la proposta que han negociat PSOE i Sumar per reformar la llei de seguretat ciutadana introduirà canvis "mínims" respecte a l'intent de derogació que no va superar el tràmit parlamentari en l'anterior legislatura.
A més, ha assegurat que "garantirà l'exercici de les seves funcions dels cossos i forces de seguretat de l'Estat".
Als agents, Marlaska els ha traslladat que poden estar "absolutament tranquils", que en el text de la llei "quedarà plasmat l'equilibri entre la protecció dels drets i llibertats i la seguretat en l'exercici de les seves funcions".
En aquesta ocasió, es pretén, segons el ministre, "deixar molt més clara la garantia del dret de reunió, d'associació i la llibertat d'expressió".
A més, ha assenyalat que el text deixa "marge" a una possible introducció d'esmenes al Congrés.
Sobre aquest punt, diversos sindicats policials han manifestat el seu rebuig a qualsevol modificació de la llei mordassa i han exigit conèixer els detalls d'aquest pacte i l'abast que pot tenir una possible derogació d'aquesta norma.
Un acord que també pot modificar la llei de publicitat institucional
Segons Yolanda Díaz, el paquet de mesures inclou també la modificació de la llei de publicitat institucional que ja va anunciar el president espanyol, i que entre d'altres ha d'establir un topall màxim de finançament dels mitjans per part de les administracions públiques.
Segons la vicepresidenta segona, aquesta llei farà que aquells que practiquin "pseudoperiodisme" i "violin els codis deontològics del periodisme" quedin "privats de subvencions i finançament públics".
Díaz ha afirmat que aquestes eren dues mesures "troncals" del paquet de "regeneració democràtica" que han pactat el PSOE i Sumar, però també hi haurà altres iniciatives "més globals".
El precedent fallit en la reforma de la llei mordassa
Tot plegat arriba després que l'anterior intent per reformar la llei mordassa fracassés. Va ser la legislatura passada, i aleshores ERC i EH Bildu van votar en contra de la proposta del PSOE, Unides Podem i el PNB perquè consideraven que es mantenia intacte el nucli més lesiu de la norma.
Concretament, hi va haver quatre punts de desacord en les negociacions: el material antiavalots, les faltes de respecte a l'autoritat, la desobediència i resistència i les devolucions en calent.
Precisament, des d'ERC han reiterat aquest dimarts el seu rebuig a una reforma de la llei mordassa que no acabi amb les "devolucions en calent".
El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha tornat a fixar aquest assumpte com a condició per donar suport a una eventual reforma de la llei de seguretat ciutadana.