La Comissió del Pacte de Toledo ha aprovat 21 recomanacions per garantir el sistema de pensions (EFE/JJ Guillén)

Acord per garantir el sistema de pensions: les recomanacions del Pacte de Toledo

Proposa alliberar la Seguretat Social d'algunes despeses, vincular les pensions a l'IPC i evitar les prejubilacions, i obre la porta a elegir els millors anys de cotització
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Pensions

Posar fi al dèficit de la Seguretat Social i recuperar l'IPC com a referència per a la pujada de les pensions. Aquestes són dues de les recomanacions que aquest migdia ha aprovat la Comissió del Pacte de Toledo, de seguiment del sistema de pensions.

En total, l'"Informe d'avaluació i reforma del sistema de pensions" presenta 21 recomanacions que són fruit de quatre anys de treball per trobar el màxim consens possible.

Aquesta tercera renovació de les recomanacions de la Comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacto de Toledo ha estat aprovada per 30 vots a favor, 5 en contra i 2 abstencions. 

Acordades prèviament divendres, al final han rebut el suport del PSOE, el PP, Unides Podem, Cs, JxCat i el PNB. Vox és l'únic partit que hi ha votat en contra. Per la seva banda, ERC, EH Bildu i el BNG s'han abstingut perquè consideren "insuficient" l'informe consensuat. Els portaveus dels partits, de tota manera, han posat en valor l'esperit constructiu de la comissió malgrat els temps de crispació que es viuen.
 

"Aixó no s'acaba aquí"

Durant la presentació de l'informe, la presidenta de la comissió, l'exministra de Treball Magdalena Valerio, ha remarcat que aquest és un punt de partida per abordar un seguit de reformes legals necessàries.

"Això no s'acaba aquí, això continua, no és un punt d'arribada, perquè a partir d'ara aquesta comissió no legislativa, però permanent, seguirà molt pendent que aquestes recomanacions es materialitzin en normes."


Sense dèficit el 2023

El sanejament del dèficit de la Seguretat Social, que es vol assolir l'any 2023, passaria per la supressió d'algunes de les despeses que assumeix actualment, que serien assumides pels pressupostos generals de l'Estat.

Així, per exemple, la Seguretat Social deixaria de fer-se càrrec de les pensions no contributives, de les ajudes a la jubilació anticipada i de bonificacions, complements i prestacions relacionats amb situacions com el naixement de fills i règims especials de cotització.

 

La Comissió del Pacte de Toledo la presideix l'exministra Magdalena Valerio (EFE/JJ Guillén)


El finançament continuaria basant-se en les cotitzacions dels treballadors i de les empreses, però s'obre la porta a obtenir recursos addicionals per garantir la sostenibilitat del sistema.

El document consensuat parla de la Seguretat Social com a "columna vertebral de l'estat del benestar, l'estendard i el senyal d'identitat d'una societat moderna i cohesionada" i rebutja fer una "transformació radical del sistema".

Actualitzar les pensions amb l'IPC

Una altra de les recomanacions aprovades per la Comissió del Pacte de Toledo estableix la defensa del poder adquisitiu de les pensions i la seva revalorització a partir de l'IPC "real".


Elegir els millors anys?

D'altra banda, manté els 15 anys com a termini mínim de cotització per tenir pensió contributiva, però obre la porta a poder elegir els millors anys de cotització per calcular la pensió.


Jubilar-se quan toca

La Comissió del Pacte de Toledo també recomana aproximar "tant com sigui possible" l'edat efectiva de jubilació a l'edat establerta legalment per fer-ho. Alhora, proposa fomentar "amb millors incentius" l'allargament voluntari de la vida laboral.


Contra la bretxa de gènere

Les recomanacions aprovades també demanen garantir la igualtat de gènere a l'hora de trobar feina, en les condicions de treball i en l'accés a permisos com els que s'atorguen per tenir cura d'alguna persona que es té a càrrec.


Joves i migrants

La Comissió del Pacte de Toledo, a més, demana impulsar la formació professional i la interacció entre les universitats i les empreses, per millorar l'accés dels joves al mercat laboral.

Alhora, demana una legislació per combatre la precarietat laboral dels joves i garantir la protecció social dels becaris.

 

Reunió de la Comissió del Pacte de Toledo aquest dimarts al Congrés dels Diputats (EFE/JJ Guillén)


També fa una crida a combatre el racisme i la discriminació laboral dels migrants i establir mecanismes per garantir la seva incorporació al mercat laboral.

Defensa, per exemple, facilitar els tràmits de contractació i afiliació a la Seguretat Social.

Un cop aprovades aquest dimarts en comissió, les 21 recomanacions incloses en l'"Informe d'avaluació i reforma del sistema de pensions", elaborat per la Comissió del Pacte de Toledo, hauran de ser aprovades pel plenari del Congrés dels Diputats durant el novembre.


Un quart de segle de Pacte de Toledo

Aquest 2020 fa 25 anys de la creació, al Congrés dels Diputats, l'abril del 1995, de la Comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacte de Toledo. És la tercera vegada que actualitza les seves recomanacions per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions.

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut