La llei ha condicionat la mobilització política, social i sindical des del 2015

Acord per modificar els punts més polèmics de la llei mordassa

El pacte se centra en la prohibició de les pilotes de goma i les devolucions en calent, i a rebaixar les sancions per faltes de respecte als agents i la desobediència a l'autoritat

RedaccióActualitzat

Gairebé una dècada després que l'aprovés el govern de Mariano Rajoy, la controvertida llei mordassa podria tenir els dies comptats tal com va ser redactada. Això, després que Bildu hagi anunciat un acord amb l'executiu de Pedro Sánchez i els dos partits que el formen (PSOE i Sumar) per reformar-ne els punts més polèmics.

En una roda de premsa aquest dijous al matí, els diputats de la formació basca Mertxe Aizpurua i Jon Iñarritu han detallat que es modificaran quatre elements troncals d'una llei que ha condicionat la mobilització política, social i sindical des del 2015.


Quatre canvis principals

Les faltes de respecte a l'autoritat passen a ser una infracció lleu. Segons han expressat des de Bildu, "s'acaba amb les sancions injustificades o basades en interpretacions subjectives i es blinda la llibertat d'expressió". A més, les sancions es podran cancel·lar "en cas que la persona acusada es retracti".

La desobediència passa de ser greu a lleu i s'estableix que ha de ser manifesta, clara i objectiva, que es podrà sancionar només quan s'ajusti a una ordre legal, a la legalitat o a l'ordenament jurídic. D'aquesta manera, diu Bildu, "s'acaba amb la discrecionalitat" que hi havia fins ara.

També s'ha pactat eliminar l'ús de les bales de goma. Se substituiran per mitjans menys lesius, segons detalla la formació basca, que parla de desenvolupar protocols específics "d'acord amb els estàndards internacionals".

A més, s'aborda l'objectiu de reduir les devolucions en calent i millorar l'asil "des d'una perspectiva garantista pel que fa als drets humans". Bildu parla d'una modificació de la llei d'estrangeria en un termini màxim de sis mesos per fer-ho possible.

Els diputats de Bildu Mertxe Aizpurua i Jon Iñarritu, aquest dijous al Congrés dels Diputats (EFE/Fernando Alvarado)

Nova llei orgànica

S'espera que la resta de socis parlamentaris se sumin a l'acord després que s'hagin desencallat els punts que mantenien la reforma de la llei de seguretat ciutadana en punt mort.

En aquest sentit, segons ha anunciat Bildu, se substituirà la llei mordassa amb "una nova llei orgànica de protecció de les llibertats i la seguretat ciutadana".

La nova norma inclourà totes les propostes de tots els grups que l'han debatut, entre els quals ERC i Junts, a qui la formació basca ha volgut agrair els esforços.

Des de Sumar, Enrique Santiago s'ha felicitat per l'acord en un "objectiu prioritari" i ha avançat que, un cop encarada aquesta reforma, "a continuació ve la del Codi Penal, amb la derogació dels delictes que afecten la llibertat d'expressió".


Una reforma molt esperada

La reforma de la llei de seguretat ciutadana, que és com s'anomena formalment la norma, era una qüestió pendent des de l'arribada de Pedro Sánchez al govern espanyol fa sis anys.

El govern va incloure una reforma de la llei en el Pla d'Acció per la Democràcia que va aprovar fa dues setmanes el Consell de Ministres, però Bildu havia demanat anar més enllà del que s'esbossava en aquest document.

De fet, l'any passat va estar a punt d'aconseguir-ho, però finalment EH Bildu i ERC van considerar insuficients les modificacions plantejades.

Entre altres coses, no s'eliminaven les pilotes de goma ni es limitava l'autoritat dels agents policials, per la qual cosa ERC va denunciar que només se'n proposava "un maquillatge" i es va fer enrere.

Una manifestació contra la llei mordassa, l'any 2022 (Europa Press/Jesús Hellín)

Acontentar els socis d'investidura

L'anunci arriba mentre Sánchez busca acontentar els seus socis d'investidura i que donin suport als objectius de dèficit proposats pel govern espanyol. La reforma de la llei mordassa, de fet, era un dels compromisos que havia adquirit.

ERC ha celebrat l'acord i que el PSOE "finalment accepti dur a terme una reforma que derogui aquells aspectes lesius pel que fa a l'exercici dels drets fonamentals". A més, els republicans asseguren que la modificació arriba "gràcies a forces d'esquerres independentistes com ERC i Bildu":

"Aquest acord inclou textos treballats i proposats pel nostre grup i transaccionats amb altres també en la negociació anterior per tal d'assolir punts de trobada en el que consideràvem que eren les nostres línies vermelles."

El gest també podria rebaixar la tensió amb Junts, quan Puigdemont ha instat el president del govern espanyol a parlar directament amb la formació si vol arribar a acords.

El líder de Junts ha reclamat al president del govern espanyol que no ho faci "a través d'intermediaris" i ha retret a Sánchez haver intentat utilitzar el Cercle d'Economia per influir Junts.


El PP carrega contra Sánchez

Des del PP, en canvi, s'han afanyat a criticar l'acord. A les xarxes socials, la secretària general del partit, Cuca Gamarra, ha assegurat que la llei de seguretat ciutadana l'ha decidit "un condemnat per segrest", amb referència a Arnaldo Otegi, líder de Bildu.

A més, Gamarra ha acusat Sánchez de fer un "nou pas desesperat per comprar temps en el poder".

ARXIVAT A:
JuntsERCPSOELlibertat d'expressió Llibertat de premsaBilduSumar
Anar al contingut