Les baixes per regla incapacitant es pagaran des del primer dia, segons Igualtat

Els ministeris d'Igualtat i Seguretat Social haurien pactat la mesura, que s'inclourà en l'esborrany de la llei de l'avortament que el govern espanyol aprovarà dimarts

RedaccióActualitzat

Hi ha hagut tensió entre els dos socis del govern espanyol, però finalment podria haver-hi acord: les baixes per regla incapacitant es reconeixeran i quedaran incloses a l'esborrany de la llei d'avortament que s'ha d'aprovar al Consell de Ministres de la setmana vinent.

Les baixes s'assumiran per part de la Seguretat Social des del primer dia i no s'exigirà cap mímim cotitzat, com passa amb altres baixes comunes.

Tampoc es fixa de quants dies serà, perquè dependrà dels que necessiti cada dona. Igualtat apostava perquè fossin de tres a cinc dies, però el metge serà qui decidirà els dies en què es podrà faltar a la feina.

L'acord l'ha anunciat a Twitter la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

El ministeri d'Irene Montero sosté que s'ha tancat un acord sobre aquesta qüestió, mentre que tant Seguretat Social com Economia -que han mostrat reticències amb la proposta- asseguren que encara queden alguns serrells per tancar.

I és que dins del govern espanyol no tothom ha vist igual aquesta mesura, que s'ha promogut des del Ministeri d'Igualtat. Hi ha hagut ministres socialistes que havien alertat que aquesta baixa podria discriminar les dones a la feina.


Reticències al PSOE

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, havia dit que s'estava treballant per buscar un "bon equilibri" entre dos elements: reforçar "d'una forma contundent" la protecció de les dones "en les seves singularitats" i, al mateix temps, fer-ho compatible amb que les dones tinguin "una participació plena, sense que es vegi entorpida, en el mercat laboral".

La vicepresidenta Nadia Calviño ha alertat del risc d"estigmatitzar" les dones (EFE/Borja Puig de la Bellacasa)

També la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, havia dit que el govern "no prendrà cap mesura que estigmatitzi les dones".

En un sentit semblant, s'havia expressat també la secretària d'Igualtat del PSOE, la diputada Andrea Fernández, considerava que podia ser "perjudicial" que la regla tingui una consideració especial.


Unides Podem, a favor

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat la "política laboral de gènere" i ha rebatut les declaracions de Nadia Calviño: "Estigmatitza no tenir la sensibilitat suficient per comprendre que som diferents les dones i els homes", ha dit.

D'aquesta manera, la ministra de Treball també dona suport a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, com a impulsora principal d'aquest permís per les regles que poden comportar dolors intensos, punxades, còlics, nàusees, marejos o vòmits.


Debat als sindicats

Comissions Obreres ha defensat el permís menstrual proposat pel Ministeri d'Igualtat.

"És perfectament raonable que si la menstruació genera una situació que inhabilita per treballar, es pugui canalitzar a través d'una baixa", ha dit el secretari general del sindicat, Unai Sordo.

El líder de Comissions ha afegit que "no és una baixa per menstruar, sinó pequè un fet fisiològic produeixi un dolor inhabilitant", però també ha dit que no coneix els detalls del projecte.

Des de la UGT, no veuen tan clar un tema que consideren complex. Pepe Álvarez, el secretari general de la UGT, ha destacat que cal que les dones "tinguin tots els drets des del punt de vista de la salut", però també ha dit que "al mateix temps que preservem totes les qüestions que tinguin a veure amb la igualtat" també cal "preservar l'accés al treball amb les mateixes condicions que els homes".


Baixa pionera

Si després del Consell de Ministres, l'aprovés també el Congrés, Espanya seria el primer estat d'Europa amb una baixa menstrual.

Fins ara l'única experiència semblant és la de l'Ajuntament Girona, que des de l'estiu passat permet a les seves treballadores quedar-se a casa 8 hores al mes, que han de recuperar després.

ARXIVAT A:
Avortament FeminismeIgualtat de gènereDrets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut