Aprovada la llei del teletreball: voluntari, reversible i compensat per l'empresa

Cobrirà els treballadors del sector privat que treballin des de casa almenys dos dies a la setmana i preveu que l'empresa pugui aplicar mesures de control
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

El govern espanyol ha aprovat la llei que regula el teletreball a l'empresa privada. El Consell de Ministres hi ha donat aquest dimarts el vistiplau després de l'acord amb els agents socials a què s'ha arribat aquest dilluns.

L'acord s'ha concretat, al final, després d'una reunió de nou hores entre representants del govern espanyol, els sindicats i la patronal. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, assegura que "ha estat la negociació més difícil i més complexa de les que hem tirat endavant" i ho atribueix "substancialment" al fet que "és una norma que tècnicament és difícil".

De tota manera, la ministra ha volgut remarcar que "tots els agents socials han fet una aportació teòrica i pràctica de primer nivell".

Voluntari i reversible

La nova llei cobreix els treballadors que facin a distància almenys el 30% de la seva jornada, és a dir, 2 dies la setmana, i estableix que l'empresa els ha de facilitar el material necessari per fer la seva feina, com un ordinador.

També reconeix als treballadors el dret a rebre una compensació per les despeses afegides que els pugui generar el fet de treballar des de casa (consum elèctric, connexió a internet, calefacció...), però en deixa la concreció per a la negociació col·lectiva.

Estableix que el teletreball ha de ser pactat entre el treballador i l'empresa. Voluntari, per tant, i també reversible.

 

Yolanda Díaz, ministra de Treball, aquest migdia durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE/Emilio Naranjo)


Els treballadors que facin teletreball, en qualsevol cas, han de tenir els mateixos drets que els que treballen presencialment, i les mateixes condicions, com ara el salari, el temps de treball, la formació i la promoció professional.

Això vol dir, entre altres coses, que teletreballar no vol dir estar connectat permanentment a la feina.

L'empresa, per la seva banda, tindrà dret a controlar que el treballador compleixi amb les seves obligacions, com la jornada laboral i els objectius que s'hagin marcat.


Sense acomiadament objectiu

Díaz ha defensat que aquesta llei "inaugura una onada de reformes encaminades al segle XXI", que situa Espanya "a l'avantguarda d'Europa" en matèria de regulació laboral.

A més, ha remarcat que "no pot existir acomiadament objectiu per manca d'adaptació a les noves realitats de treball". És a dir, cap treballador pot ser acomiadat de manera justificada amb l'argument que no s'adapta bé al teletreball.

L'entrada en vigor de la nova llei no serà immediata, sinó que les empreses tindran tres mesos per acabar de negociar un acord definitiu amb els treballadors.

Els sindicats CCOO i UGT, i també les patronals CEOE i Cepyme, han de ratificar internament l'acord aquest mateix dimarts.

Unai Sordo, secretari general de CCOO, considera que "aquesta tardor, en què segurament se seguirà fent treball a distància", la nova llei "permetrà que els drets estiguin molt més ben regulats".


El sector públic, la setmana que ve

En el cas del sector públic, els sindicats CCOO, UGT i CSIF han arribat, també aquest dilluns, a un acord per regular el teletreball. En aquest cas, però, no es preveu que s'aprovi en el Consell de Ministres fins a la setmana que ve.

A més, la nova llei distingeix entre treball a distància (treballar de forma regular des del domicili o lloc escollit pel treballador), teletreball (treballar a distància exclusivament o de manera prevalent amb sistema informàtic o telemàtic) i treball presencial (treballar a l'empresa o al lloc que digui l'empresa).

ARXIVAT A:
Drets laborals Teletreball
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut