Actualment, només els alumnes de batxillerat amb matrícula d'honor s'estalvien de pagar el primer curs universitari (Europa Press)

Consulta els preus universitaris del curs vinent, gratuït per als alumnes d'FP amb matrícula

El govern aprova el decret de preus públics de graus i màsters, que també contempla eliminar el recàrrec per a les segones o successives carreres
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

Els alumnes de formació professional amb matrícula d'honor tindran gratuït el primer any d'estudis universitaris a partir del curs vinent. El govern ha aprovat aquest dimarts el decret de preus públics universitaris per al curs 2023-2024 i que el conseller Joaquim Nadal va presentar al Consell Interuniversitari de Catalunya, organisme en el qual hi ha representats el govern i el sistema universitari català.

Fins ara, només els estudiants de batxillerat amb matrícula d'honor tenien reconegut un primer any d'estudis de franc quan arribaven a la universitat.

La proposta que s'ha aprovat al Consell de Govern contempla estendre la mesura als alumnes de cicles formatius de grau superior, perquè tinguin dret a una exempció total dels preus de tots els crèdits quan es matriculin per primera vegada a la universitat.

El decret de preus havia obtingut l'informe favorable de la Junta del CIC després d'haver estat presentat també a la Conferència General del CIC, que inclou representants de la comunitat universitària (rectors, presidents dels consells socials i representants dels estudiants i els treballadors).


Eliminar els recàrrecs per a les segones carreres

El decret contempla igualment eliminar els recàrrecs per a segones i successives titulacions.

Una petició a Change.org ha recollit gairebé 30.000 firmes per demanar que es revoqui el recàrrec del 40% per als que volen estudiar un segon grau o màster.

La proposta avala que se suprimeixi el sobrecost que tenen les segones titulacions (Europa Press/Xunta)


Es manté la rebaixa de preus de graus i màsters

El decret manté les rebaixes de preus públics per als graus i màsters universitaris que van començar el curs 2020-2021.

També obre una línia d'ajuts per ampliar la gratuïtat del preu de matrícula en determinats casos de víctimes de violència masclista fora de l'àmbit de la parella. Aquests ajuts es gestionaran des de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) finançada amb el suport del Departament d'Igualtat i Feminismes.

Aquesta línia d'ajuts s'afegeix a les beques Equitat, que rebaixen el preu dels graus entre el 80% i el 70%, en funció de la renda, per a estudiants de famílies en situacions econòmiques més vulnerables.

Aquest alumnat optarà a rebaixes d'entre el 20% i el 25%, amb preus per crèdit inferiors als 6 euros en els graus universitaris i de menys de 15 euros en els màsters que habiliten per exercir una professió.

Universitat destaca que les mesures aprovades pretenen "donar més oportunitats a totes les persones que volen o necessiten ampliar els seus coneixements universitaris" i són un avenç "a favor de l'equitat en l'accés a la universitat".

 

Preus públics per al curs 2023-2024

Tots els preus dels graus universitaris i els màsters que habiliten per exercir una professió a les universitats públiques costaran menys de 20 euros per crèdit. Els preus públics per crèdit es mantenen de la següent manera:

Preus de graus universitaris

  • Experimentalitat baixa (coeficient d'estructura docent A): 17,69 euros
  • Experimentalitat alta i mitjana (coeficient d'estructura docent B): 18,46 euros

Preus de màsters

  • Màsters que habiliten per exercir una professió: 18,46 euros
  • Resta de màsters oficials: 27,67 euros

Preus de graus universitaris amb beques Equitat

  • Experimentalitat baixa (coeficient d'estructura docent A): 3,54 euros (tram 1) - 5,31 euros (tram 2)
  • Experimentalitat alta i mitjana (coeficient d'estructura docent B): 3,69 euros (tram 1) - 5,54 euros (tram 2)


Preus de màsters amb beques Equitat

  • Màsters que habiliten per exercir una professió: 13,85 euros (tram 1) - 14,77 euros (tram 2)

 

 

 

ARXIVAT A:
Educació Universitat Formació Professional
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut