La presidenta del PP balear, Marga Prohens, durant la sessió constitutiva del Parlament (Europa Press/Isaac Buj)

Acord PP-Vox a les Balears: l'extrema dreta no entra al govern, però sí en consells insulars

Les dues formacions han pactat posar fi al que qualifiquen de "polítiques socialistes i separatistes" i "falta de llibertat lingüística"
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Illes Balears

El PP i Vox han signat aquest dijous un acord per a la investidura de Marga Prohens com a presidenta del govern balear, en virtut del qual el partit d'extrema dreta s'abstindrà en la investidura i no entrarà al govern balear, però sí als consells insulars de Mallorca i Menorca.

L'acord inclou 110 punts programàtics per "aconseguir la fi de les polítiques socialistes i separatistes a les illes aplicades per l'anterior govern, a més de les bases per a un canvi a les Balears que atengui prioritàriament problemes com la falta de llibertat lingüística, l'accés a l'habitatge, la baixada d'impostos, el suport a la família o la lluita contra la immigració il·legal".

Prohens serà, doncs, la nova presidenta balear en substitució de la socialista Francina Armengol. Vox assenyala que l'acord s'ha fet en un context de "gravíssima expansió separatista":

"La naturalesa i format excepcionals del present acord respon a la gravíssima situació d'expansió separatista i manca de llibertat a les Balears, especialment en els àmbits escolar i lingüístic."

Segons han assenyalat, es crearà una comissió de seguiment que es reunirà periòdicament per avaluar el grau de compliment i execució de cadascuna de les mesures pactades i revisarà les accions legislatives previstes pel govern balear.

Vox també s'ha compromès a no presentar cap esmena a la totalitat als pressupostos durant aquests quatre anys.

El PP, que en el seu comunicat no ha fet cap esment de qüestions lingüístiques, afirma que el pacte permet donar compliment al programa de govern amb què es va presentar a les eleccions del 28 de maig.


Supressió d'impostos i de la llei de memòria històrica

L'acord parla de la prevenció de la "violència contra les dones", inclosa la que s'enquadra en l'àmbit de la "violència intrafamiliar" --adoptant la terminologia de Vox-- i advoca per la reforma de tot el sistema de tutela de menors.

A més, preveu rebaixes d'impostos i la supressió dels impostos de successions i donacions, així com noves ajudes al turisme i la derogació de la llei de memòria democràtica de les illes, per reemplaçar-la per una política que eviti el que qualifiquen de "manipulació històrica i ús partidista de les víctimes".

Pel que fa a la radiotelevisió autonòmica, IB3, que Vox vol eliminar, el pacte compromet les parts a impulsar un model de mitjans públics "racional amb la conjuntura econòmica".

Vox i PP també aposten per modificar "les normes que suposin una imposició lingüística", garantint que no saber català "no penalitzi en l'accés a la funció pública", i promouran el bilingüisme a les comunicacions de l'administració.


Vox ja presideix el Parlament

Paral·lelament a aquest acord, l'extrema dreta ja presideix el Parlament balear des de la setmana passada. Gabriel Le Senne s'ha situat com a màxima autoritat de la cambra i segona de les Illes gràcies al pacte inicial entre Vox i el PP, que aquest dimecres s'ha acabat de concretar.

Vox ocupa la presidència de la cambra, malgrat que els de Santiago Abascal van obtenir tot just 8 dels 59 electes.

A les eleccions del dia 28, el PP va obtenir 25 diputats i els socialistes es van quedar amb 18.

D'altra banda, les direccions del Partit Popular de Mallorca i del Partit Popular de Menorca han aconseguit que Vox doni suport a la investidura de Llorenç Galmés com a president del Consell mallorquí i a la de Dolfo Vilafranca com a president del menorquí. En aquest cas, l'extrema dreta sí que s'incorporarà als governs insulars.

ARXIVAT A:
Illes Balears PP Vox
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut