Acord PP-Vox per governar Extremadura amb una conselleria per a l'extrema dreta

La líder del PP, María Guardiola, justifica el canvi de discurs: "La meva paraula no és tan important com el futur dels extremenys"
Redacció Actualitzat
TEMA:
PP

El Partit Popular governarà a Extremadura. Els conservadors han anunciat un acord amb Vox que certificarà el canvi de color a la comunitat, governada pel PSOE des del 2015.

L'acord amb l'extrema dreta inclou una conselleria. Vox entrarà al govern de María Guardiola i ocuparà la cartera de Gestió Forestal i Món Rural.

Els dos partits ho han anunciat en un comunicat conjunt aquest divendres al matí. Al migdia els líders de les dues formacions han protagonitzat una roda de premsa. La popular Maria Guardiola al costat del líder d'extrema dreta, Ángel Pelayo Gordillo.

Guardiola i Gordillo han signat l'acord a la Sala de l'Autonomia del Parlament extremeny, amb somriures i amb una gran encaixada de mans. 


Guardiola es justifica: "La meva paraula no és tan important"

L'acord contradiu les primeres paraules de María Guardiola, que va anunciar que no governaria amb "els que neguen la violència masclista, els que estan deshumanitzant els immigrants ni els que despleguen una lona i llencen a la paperera la bandera LGTBI".

Amb el pas dels dies, la líder del PP extremeny es va fer enrere. En un correu electrònic que va enviar la setmana passada als militants del partit, Guardiola assegurava que era "imprescindible" el respecte, el diàleg i l'acord programàtic amb Vox. I així ha estat.

En la roda de premsa conjunta per presentar l'acord, Guardiola ha justificat el canvi de postura i demana que se la jutgi ara com a presidenta d'Extremadura:

"La meva paraula no és tan important com el futur dels extremenys. Comprenc que hi ha molta gent decebuda, ho assumeixo"


Un acord programàtic

Aquest acord programàtic consta de 60 punts, que obre inclouen, entre d'altres, que les famílies puguin vetar continguts a l'escola, com, per exemple, l'educació afectivosexual. Vox ja va proposar fa tres anys una mesura en aquesta línia a Múrcia, per censurar els continguts a les aules, el que es va anomenar pin parental.

També han acordat derogar la llei de memòria històrica i democràtica d'Extremadura aprovada el 2018.

Fons del PP han dit sentir-se "satisfets" amb el pacte, que "garanteix un canvi de govern en un dels feus tradicionals del PSOE". En aquest sentit, subratllen que el pacte "inclou de manera expressa la violència masclista com un problema real que cal erradicar" i que no hi ha "cessions ideològiques".

Aquestes mateixes fonts també remarquen que la formació d'extrema dreta només tindrà una sola conselleria, quan demanava una vicepresidència i dues conselleries.
 

Fernández Vara renuncia a la investidura

Aquest mateix dijous, la presidenta de l'Assemblea d'Extremadura, la socialista Blanca Martín, havia convocat el ple d'investidura per als dies 5 i 6 de juliol proposant com a candidat el líder del PSOE i encara president en funcions, Guillermo Fernández Vara. Martín va explicar que era l'únic que fins aleshores havia formalitzat la seva voluntat de ser el cap del govern.

Amb l'anunci de l'acord PP-Vox, Fernández Vara ha assegurat que la seva proposta d'investidura "ha tingut efecte" i que "l'impossible s'ha fet possible". A través de Twitter, diu que "hauria d'haver-hi una nova ronda de contactes", de la qual en sortiria la convocatòria d'una altra investidura, la de María Guardiola.

La cambra extremenya té 65 diputats. El PP i Vox sumen 33 escons, i el PSOE i Unides Podem, 32.
 

PP i Vox, també al País Valencià

Fruit dels resultats de les eleccions del 28 de maig, l'extrema dreta també ha entrat al govern del País Valencià, presidit pel popular Carlos Mazón i amb el torero i membre de Vox Vicente Barrera com a vicepresident primer i conseller de Cultura. Va ser el primer acord de coalició tancat entre PP i Vox després del 28M i també atorga dues conselleries més a l'extrema dreta i la presidència de les Corts Valencianes, que ostenta la diputada antiavortista i ultracatòlica Llanos Massó.

Vox també presideix les Corts de l'Aragó, amb la diputada Marta Fernández, i Parlament Balear, que ostenta Gabriel Le Senne. En aquest últim cas, el PP i Vox han signat un acord per a la investidura de Marga Prohens com a presidenta del govern balear, en virtut del qual el partit d'extrema dreta s'abstindrà en la investidura i no entrarà al govern balear, però sí als consells insulars de Mallorca i Menorca.

ARXIVAT A:
PP Vox
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut