Actes centrals amb retrets entre partits a l'equador de la campanya del 14F

Actualitzat

Crides al vot útil en una jornada d'actes centrals. Uns per impedir un tripartit d'esquerres i d'altres per frenar l'independentisme o l'extrema dreta. Desqualificacions creuades i missatges per buscar vots en camp contrari.

A l'equador de la campanya, són molts els partits que aquest cap de setmana fan els actes centrals. És el cas dels comuns, que l'han fet a Santa Coloma de Gramenet, amb la presència del vicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias i de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Des de la formació morada asseguren que el seu vot és l'únic que pot garantir un govern d'esquerres.

Pedro Sánchez ha tornat a Catalunya en un acte telemàtic amb pocs convidats a Salou. Els líders socialistes han fet crides a la participació i a concentrar el "vot progressista" a la papereta del PSC. Sánchez ha assegurat que Illa representa el retorn de la "Catalunya real" i de les esquerres al govern de la Generalitat. Miquel Iceta s'ha estrenat en campanya amb un missatge dirigit a Laura Borràs; li ha dit que els autèntics progressistes són els socialistes.

Ciutadans ha fet un acte amb alguns dels pares fundadors del partit, Félix de Azua i Lluís de Carreras. Tots dos han parlat de l'origen de Ciutadans. Diuen que va néixer per acabar amb "l'hegemonia nacionalista" que hi havia a Catalunya des de feia 15 o 20 anys i que ara s'han d'enfrontar amb l'independentisme, que consideren populista i totalitari. També n'ha parlat la líder del partit, Inés Arrimadas, que s'ho ha fet venir bé per recordar que fa 25 anys ETA va matar el socialista Fernando Múgica. El candidat a la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha explicat que si els socialistes poden pactar amb ERC ho faran. Diu que hi haurà un tercer tripartir que portarà a un segon procés, cosa que només Ciutadans pot aturar.

Esquerra, Junts per Catalunya i el PDeCAT han tornat a rivalitzar per un millor govern independentista. Esquerra s'ha dirigit al vot jove, a qui ha animat a acabar amb l'extrema dreta. Junts alerta del possible pacte d'Esquerra amb el PSC i Comuns, i el PDeCAT acusa Borràs de donar expectatives que no són realistes.

A Collserola, el PP ha reivindicat que és l'únic partit que pot unir el constitucionalisme. L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, ha criticat la gestió d'Illa al govern central i ha acusat el PSC de fer un cordó sanitari al PP des del 2003 amb el tripartit. En la mateixa línia, Alejandro Fernández ha avisat que, si guanyen els socialistes, el tripartit d'esquerres està assegurat perquè --diu-- és "l'aliança de supervivència de Pedro Sánchez".

Aquesta és la crònica política d'aquest matí de dissabte:


A més, els cartells electorals han estat motiu, avui, de polèmica i retrets entre partits. Junts per Catalunya ha difós imatges a les xarxes i ha acusat l'ajuntament d'Ada Colau de retirar cartells de la formació de Puigdemont i substituir-los per cartells de Jéssica Albiach, la candidata dels comuns.

L'ajuntament ha replicat amb més imatges assegurant que els serveis de neteja retiren els cartells electorals de tots els partits --amb imparcialitat, remarquen-- si estan posats en llocs on no ho permet l'ordenança municipal.

I a Vic, un míting de Vox ha desembocat en un enfrontament entre antifeixistes i Mossos d'Esquadra.

Aquest és el resum de la jornada de campanya electoral.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
Anar al contingut