S'activa el Pla Alfa a 23 municipis de 5 comarques catalanes
S'activa el Pla Alfa a 23 municipis de 5 comarques catalanes (ACN)

Activat el Pla Alfa per risc d'incendi coincidint amb l'episodi de vent més fort de l'estiu

Consulta el llistat dels 23 municipis amb nivell 3 del Pla Alfa per la previsió de fort vent

RedaccióActualitzat

Nova situació de perill d'incendi forestal a les zones del litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l'Ebre i l'Empordà. Aquest dijous està previst que es produeixi l'episodi de vent més important en el que portem d'estiu en aquestes zones i això, afegit a la sequera i a la baixa humitat, fa augmentar el risc d'incendi.

És per això que els Agents Rurals han activat el nivell de 3 del Pla Alfa, el màxim, a 23 municipis de 5 comarques de Catalunya, aplicant unes mesures que es podrien allargar durant tot el cap de setmana.

El cos apunta que "cal extremar la prudència" als municipis afectats, que estan situats en diferents comarques: 9 al Baix Ebre, 8 a l'Alt Empordà, 3 a la Terra Alta, 2 al Montsià i 1 a la Ribera d'Ebre.

En aquestes zones s'han suspès un total de 1.792 activitats de risc d'incendi, entre les quals les relacionades amb l'ús de radials, activitats d'apicultura o forestals.

A partir d'aquesta mitjanit està previst que s'ampliï a 44 municipis i inclogui l'espai natural de les muntanyes de Tivissa-Vandellòs.

Restringit l'accés a tres parcs naturals

Els accessos als espais naturals protegits dels Ports, Cardó-Boix i Cap de Creus han quedat restringits. El govern ha acordat aplicar aquesta mesura a partir d'aquest dijous davant l'elevat risc d'incendi previst durant tot el que resta de setmana.

La decisió de restringir aquest accés respon a la necessitat de reduir el risc que s'iniciï un incendi a causa de l'acció de l'home i per evitar que hi hagi persones vulnerables a la zona en cas que hi hagi foc.

Els Agents Rurals, mentre duri l'activació d'aquest Pla Alfa, han explicat que es destinaran exclusivament a la prevenció d'incendis i que, a més, es reforçarà la vigilància aèria

"Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. Demanem a la ciutadania que no freqüentin el medi natural, especialment en hores de màxima insolació."

L'episodi de vent més important de l'estiu

El risc d'incendi que amenaça el territori s'ajuntarà amb un altre factor que pot ser clau: el vent. Està previst que les temperatures disminueixin, però aquest dijous es produirà l'episodi de vent més important del que portem d'estiu al litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l'Ebre i litoral de l'Empordà.

Davant d'aquest escenari, el govern ha demanat extremar precaucions i Protecció Civil ha convocat el comitè tècnic del pla d'emergències per incendis, l'Infocat, per fer un seguiment de la situació.

El Servei Meteorològic de Catalunya apunta que "el pas de la cua d'un front atlàntic comportarà una important baixada de temperatures i l'entrada de vent de mestral i tramuntana".  

"Els principals vectors de propagació són les baixes humitats i el vent, que és el que realment tindrem. La temperatura és un factor important, però no incideix tant com la humitat i el vent"

ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut