Activistes pels drets humans intercanvien estratègies a Barcelona
"Demanem als governs que assegurin la nostra protecció com a persones defensores dels drets humans". Aquesta és la principal demanda que fan el centenar d'activistes que han signat el manifest en el marc del Seminari Al-Himaya. Per primera vegada s'han reunit a Barcelona amb l'objectiu d'intercanviar idees i estratègies per defensar els drets humans. Alguns no han pogut assistir-hi perquè estan a l'exili o empresonats.
Un d'ells és Mahjoub Mleiha. Forma part de Codesa, el col·lectiu d'activistes defensors dels drets humans al Sàhara. Actualment viu exiliat a Bèlgica, on va ser espiat, com a mínim durant un any, pel programari Pegasus, segons va denunciar Amnistia Internacional.
"La tecnologia de vigilància no només pretén perjudicar-te o espiar-te per recollir informació. També busca espantar-te i eliminar el treball que realitzes, fent-te sentir amenaçat, tenir por i reduir la teva productivitat en el treball dels drets humans", reconeix Mleiha.
També hi assisteix Shahd Qaddoura. Forma part d'Al-Haq, una organització creada fa 45 anys i reconeguda per les Nacions Unides. A finals del 2021, però, Israel la va il·legalitzar juntament amb cinc entitats més, en considerar-les organitzacions terroristes. Això vol dir que qualsevol persona que treballi amb Al-Haq "pot ser detinguda durant deu anys", remarca.
"Una decisió així, tot i que és perillosa, no és realment sorprenent. Això és el que esperaries d'un règim d'apartheid que treballa per oprimir les organitzacions i els defensors dels drets humans que treballen per exposar els seus crims i violacions internacionals", critica l'activista.
Tots ells reivindiquen la importància de documentar les violacions de drets humans per garantir la rendició de comptes i la justícia.
"Des del Sàhara Occidental fins a Egipte, del Líban a Tunísia, del Marroc a Síria, des de Còrsega a Itàlia, de l'Iraq a Grècia, de França al Kurdistan, de Palestina a l'estat espanyol, prenem la veu i el compromís col·lectiu de continuar lluitant perquè sabem que la nostra acció sacseja el món sencer", resa el manifest. Des del seminari també busquen "fer front a l'autoritarisme creixent" a la regió euromediterrània.