Acusen de suborn una empresa pública espanyola per vendre armes a l'Aràbia Saudita
El vaixell saudita Bahri Yanbu, el maig passat sortint carregat d'armament del port de Santander (Reuters)
Madrid

Acusen de suborn una empresa pública espanyola per vendre armes a l'Aràbia Saudita

La Fiscalia acusa els directius de Defex de corrupció "regular i institucionalitzada" per aconseguir contractes amb països estrangers

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La cúpula directiva de l'empresa semipública Defex afronta penes entre 16 i 29 anys de presó per presumpta corrupció en la venda d'armes a l'Aràbia Saudita durant 9 anys.

Almenys això és el que demana la Fiscalia Anticorrupció, que aquest dijous ha conclòs que l'empresa, ja dissolta, hauria pagat comissions a intermediaris, funcionaris i autoritats del país àrab per aconseguir contractes.

La Fiscalia acusa 8 directius de l'empresa, entre ells l'expresident fins al 2013, José Ignacio Encinas, de corrupció, malversació de fons públics i organització criminal, entre altres delictes.

L'Eurofighter, que fabrica Espanya, l'utilitza l'Aràbia Saudita al Iemen


Cap mecanisme de prevenció

L'escrit del fiscal detalla els 11 contractes signats amb l'Aràbia Saudita entre el 2005 i el 2014, i també els suborns pagats a funcionaris i autoritats del país.

Segons el fiscal, per fer-ho els directius haurien aprofitat "l'absoluta falta de mecanismes i procediments de prevenció de delictes que tenia l'empresa pública".

"Activitat regular i institucionalitzada"

Aquesta és la tercera "peça" de l'anomenat "cas Defex" que acaba instrucció, després de les trames similars descobertes també en la venda d'armes a Angola i el Camerun.

En queden altres de pendents relacionades amb altres països, com el Senegal, el Gabón o Algèria. Precisament la Fiscalia ho descriu com "una activitat regular i institucionalitzada" a l'empresa.

Antiga pàgina web de l'empresa semipública Defex


51% pública, 49% privada

Defex es va crear el 1972 com a empresa semipública dedicada a l'exportació d'armes, i el 1990 va ampliar l'àmbit a altres sectors, tot i que les armes van ser sempre el gruix de l'activitat.

El 51% estava en mans de l'Estat a través de la SEPI, la Societat Estatal de Participacions Industrials, i hi estaven representats els ministeris de Defensa, Hisenda, Exteriors i Economia.

El 49% restant el tenien empreses privades com Instalaza, relacionada directament amb l'exministre de defensa Pedro Morenés.


Transferència de 41 milions

La investigació va començar el 2008, després que a Luxemburg detectessin una transferència de 41 milions d'euros sospitosa.

La Fiscalia Anticorrupció va portar el cas a l'Audiència Nacional el 2012, on va començar a instruir-lo el jutge Pablo Ruz.

La investigació va comportar el desmantellament de l'empresa, que el 2017 va quedar en estat de liquidació.

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaCorrupció
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut