Eduard Cortés (CCMA)

Acusen el cineasta Eduard Cortés d'assetjament sexual a través de les xarxes

El cas l'ha destapat la directora i fotògrafa Silvia Grav, que arran d'explicar a Instagram el que li va passar amb Cortés quan tenia 19 anys ha recollit 25 testimonis similars més
Redacció Actualitzat
TEMA:
Assetjament sexual

En plena polèmica pel cas d'Íñigo Errejón, aquest dimecres hem sabut que diverses dones acusen Eduard Cortés, director de sèries com "Merlí", d'haver-les assetjat amb missatges obscens insistents durant anys.

L'allau de denúncies a Instagram ha començat amb una publicació de la fotògrafa i directora Silvia Grav, en què explica que Cortés li va fer "grooming", assetjament sexual online, quan ella tenia 19 anys i ell, 55.

Grav també n'ha parlat al programa de Catalunya Ràdio "Les dones i els dies". La fotògrafa assegura que Cortés "sap olorar les preses fàcils" i té el mateix "modus operandi" amb totes les víctimes. 

Explica que, en un primer moment, el director "s'oferia a ajudar-te, i quan et té enganxada, després anava a lo sexual".

Grav també lamenta que fa uns anys ja va denunciar aquests fets, però explica que en aquell moment no se li va fer cas. I demana que si qualsevol altra dona es vol afegir a la denúncia, li escriguin al seu compte d'Instagram.

En un altre missatge a IG, Silvia Grav afegia que va "tenir una mica d'intuïció i mai vaig quedar en persona encara que ell va insistir. Estic 100% segura que no soc l'única, quatre anys intentant aproximacions sexuals contínues són un patró, no un cas aïllat". La directora també demanava que altres dones compartissin experiències similars.


Allau de respostes

La crida de Silvia Grav va tenir un efecte immediat. De moment, acumula uns 25 testimonis més d'altres dones que coincideixen en el mateix modus operandi: Eduard Cortés les intentava seduir assegurant que les faria triomfar com a actrius, prometent càstings i projectes en què estava treballant.

Algunes d'aquestes dones fins i tot han sortit de l'anonimat. És el cas de la fotògrafa Bárbara Traver, que publicava això a X:

Segons diversos testimonis, les converses derivaven ràpidament en temes sexuals i propostes de trobades íntimes. La llista de dones que denuncien comportaments similars continua creixent i moltes mostren captures de les converses com a prova. Al perfil de Grav, una dona que vol mantenir el seu anonimat explica que "A mi em va fer el mateix (...) em va entrar amb el mateix, fer-me un càsting... les converses acaben sent sexuals".

 

Una de les dones amb qui ha pogut parlar TV3, explica des de l'anonimat que Cortés li va oferir protagonitzar una pel·lícula. Li va dir que tenia escenes de sexe i que per això primer li havia de passar fotos despullada, que ella va accedir a enviar. Després va ser el torn de videotrucades de caràcter sexual fins que, explica, ho va aturar.

Segons ha pogut saber TV3, algunes de les dones que han denunciat ser víctimes d'Eduard Cortés han demanat a l'Acadèmia del Cinema espanyol que els doni assistència psicològica. Qui ja ha fet un pas en aquesta línia és l'Acadèmia del Cinema Català.


L'Acadèmia del Cinema Català, al servei de les víctimes

Des de l'Acadèmia han explicat que posen el seu equip d'atenció especialitzada en abusos a totes les dones del sector que s'hagin sentit violentades per Eduard Cortés. Expliquen que se les atendrà de forma totalment confidencial i posen al seu abast una adreça de correu electrònic, abusos@academiadelcinema.cat, i un número de telèfon, el 648 526 848.

L'Acadèmia del Cinema Català afegeix que Eduard Cortés és membre d'aquesta institució i, seguint el protocol intern de l'entitat, la Junta activarà la comissió d'abordatge prevista en aquests casos per determinar les mesures a emprendre.  


"Ni una más"

Es dona la circumstància que Eduard Cortés ha estrenat aquest any a Netflix una sèrie que retrata un cas d'abús sexual d'una noia de 17 anys en un institut.

Quan aquesta sèrie es va estrenar, van sorgir algunes veus crítiques amb la manera com s'havia abordat un tema tan delicat com el dels abusos a menors. La influencer Júlia Salander ho explicava en aquest vídeo:

 

Eduard Cortés és director també de pel·lícules com "The Pelayos", amb Daniel Brühl, o "Al costat de casa", amb Sílvia Pérez Cruz, i ha col·laborat en produccions audiovisuals de Dagoll Dagom. De moment, Cortés ha refusat fer cap declaració i s'ha esborrat els perfils a les xarxes socials.

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Cinema
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut