Una de les denunciants explica que havia de fer experiments que atemptaven contra la seva salut (iStock)

Acusen un catedràtic de la UPF d'assetjar laboralment almenys 4 estudiants de doctorat

La Universitat Pompeu Fabra li ha obert un expedient després de les denúncies d'amenaces, intimidacions, humiliacions i càrregues de treball inassumibles
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Universitat

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha obert un expedient disciplinari a un catedràtic de Farmacologia després de les denúncies rebudes per part de quatre dones que l'acusen d'assetjament laboral amb amenaces i intimidació, humiliacions i càrregues de treball inassumibles mentre estaven cursant el doctorat.

La Universitat ha explicat a través de Twitter que va tenir coneixement d'aquest cas "fa uns dies" i va activar "els procediments interns oportuns, inclòs un expedient informatiu".

També indiquen que "se'n fa el seguiment corresponent i, si s'escau, es faran les actuacions que siguin pertinents". Per ara, el catedràtic segueix en actiu.

La UPF ha remarcat que les denunciants "actualment no tenen cap vincle laboral ni acadèmic amb la UPF" i ha reafirmat el seu "compromís contra l'assetjament en qualsevol de les seves formes".

Les denúncies presentades per les quatre dones davant diverses instàncies de la Universitat relaten que els fets denunciats van passar mentre estaven cursant el doctorat.

En tres dels casos, les dones van acabar el doctorat fa més d'un any i en el quart cas farà un any el mes de maig.


"La Universitat se n'està rentant les mans"

Ana Gallego, que és una de les denunciants, ha explicat que la Universitat els va comunicar que, segons una clàusula del protocol contra l'assetjament, només s'atendran els casos denunciats per personal que hagi tingut una vinculació acadèmica o contractual amb la Universitat en els últims 12 mesos. 

De moment, "només tenim resposta del Departament de Riscos Laborals", ha explicat Gallego a l'agència Efe. "La universitat se n'està rentant les mans i, malgrat que ens van dir que comunicarien al rectorat la situació, no tenim cap resposta", assegura.

El mes de maig farà un any que Ana Gallego va acabar la tesi i la relació contractual amb la UPF, per la qual cosa tem "que estiguin dilatant la resposta per no haver d'abordar la situació".

Ana Gallego ha afirmat que les quatre denunciants "no hem estat les úniques víctimes de l'assetjament, sinó que altres investigadores de la Universitat també han sofert situacions similars".


Humiliacions públiques

Entre les actuacions denunciades hi ha humiliacions públiques per part del catedràtic, amb exigències per obtenir resultats "sense tenir les condicions idònies del funcionament dels components d'aquesta prova".

Segons una de les denúncies, les humiliacions privades ocorrien al despatx, on el catedràtic "infravalorava el temps emprat i el valor dels resultats que obtenia dels meus experiments d'una manera ofensiva, sempre donant les culpes a la meva mala praxi".

La dona també ha denunciat que el catedràtic "sovint es prenia la confiança d'envair la meva intimitat i elucubrar que la meva vida social, amorosa i els meus entreteniments estaven afectant la qualitat de la meva feina".

La denunciant ha afegit que té "gravats a la ment els seus gestos de burla mentre ell teatralitzava el que jo feia durant una jornada laboral, segons la seva opinió. De vegades, aquestes reunions acabaven fins i tot en reaccions colèriques".


Grans càrregues de treball i una possible malaltia professional

Una de les denunciants ha assegurat que va desenvolupar una al·lèrgia a l'epiteli dels ratolins, amb crisis asmàtiques, i es dona el cas que el servei sanitari de la UPF tenen catalogada l'al·lèrgia com a malaltia professional.

El treball es realitza amb ratolins al laboratori i, malgrat això, el catedràtic "insistia a dur a terme experiments que atemptaven contra la meva salut", segons apareix en la denúncia.

Segons la dona, "per poder exercir la meva feina amb ratolins, cada dia que havia d'entrar a l'estabulari havia de medicar-me" pagant-ho de la seva butxaca.

Una altra de les denunciants ha afirmat que el catedràtic li va negar fer ús dels fons destinats a la seva formació, que li va prohibir incorporar-se al seu lloc de treball després d'haver passat la covid i que li va dir "egoista" per proposar dur a terme experiments amb animals de forma "menys nociva per a ells, tot i que era més cara".

Les dones han denunciat "grans càrregues de treball i emocionals" que les van portar a desenvolupar estats d'ansietat i a causar baixa laboral.

El Sindicat d'Estudiants del Països Catalans, per la seva banda, ha mostra el seu suport a les dones i denúncia que "de nou ens trobem amb una universitat inactiva que, lluny d'oferir una solució a les víctimes i fer front al catedràtic, es desentén de les agressions amb excuses buides, cosa que la converteix en còmplice". A més, qualifiquen els fets de "violència masclista".

ARXIVAT A:
Universitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut