Ada Colau, investida alcaldessa, promet lleialtat a la ciutadania de Barcelona

"Moltíssimes gràcies a la ciutadania per fer possible l'impossible" són les primeres paraules d'una Ada Colau emocionada
Redacció Actualitzat

Sessió constitutiva de l'Ajuntament de Barcelona al Saló de Cent. Ada Colau ja ha estat investida alcaldessa en primera volta perquè ha aconseguit la majoria absoluta de 21 regidors. Ha tingut els 11 vots a favor de la seva formació, Barcelona en Comú, els 5 d'ERC, els 4 del PSC i un dels tres que té la CUP.

Molts dels regidors han promès el càrrec "per imperatiu legal". Així ho ha fet Ada Colau, que ha promès "per la meva consciència i honor" i "per imperatiu legal, amb lleialtat al rei i respectar i fer respectar la Constitució, l'Estatut de Catalunya i la Carta Municipal de Barcelona". A continuació ha manifestat la seva lleialtat a la ciutadania de Barcelona.

Al Saló de Cent, unes 700 persones segueixen l'acte. Molts, representants d'entitats socials i cíviques, com per exemple de la Federació d'Associació de Veïns de Barcelona o la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

Els caps de candidatura prenen la paraula per ordre de menor a major segons els regidors obtinguts.

Intervencions dels grups municipals

La representant de la CUP, María José Lecha, ha explicat el sentit dels vots de la seva formació. Un vot crític de confiança a la nova alcaldessa, un altre de suport als treballadors en vaga de Movistar i un tercer de denúncia contra la petició de presó per a sis detinguts pels incidents a Sants el 12 d'octubre del 2013. Lecha ha afegit: "A partir d'ara hi ha un grup municipal per denunciar la corrupció, els ultratges i la Ciutat Morta".

El candidat del PP, Alberto Fernández Díaz, ha dit que Colau "és un retorn dels tripartits escorats a l'esquerra més radical i a l'independentisme".

El candidat del PSC, Jaume Collboni, ha justificat el suport a Colau per la convicció que els barcelonins van manifestar el 24-M una inequívoca voluntat de canvi. Ha reclamat refer el pacte social a la ciutat, però ha recordat que el vot a favor no és un xec en blanc, sinó un gest explícit de confiança.

El candidat d'ERC, Alfred Bosch, ha fet clara la seva postura. "Venim a dir que sí a Barcelona. A honorar-la amb enteresa, amb generositat. Avui venim a descartar el discurs del no, el discurs de les pors". Bosch ha vogut recordar l'anterior alcalde, Xavier Trias, com "un senyor de cap a peus". Ha proclamat que no vol una Barcelona excloent i per demostrar-ho ha dit una frase en castellà: "Lo más importante no es de dónde venimos, sino donde queremos ir todos en democracia."

L'ha seguit la candidata de Ciutadans, Carina Mejías. Mejías ha dit que el seu grup assumeix la gran responsabilitat de millorar la qualitat democràtica i de recuperar l'ètica pública. I també ha expressat el rebuig a fer una consulta independentista a Barcelona. "Ens oposarem amb fermesa a qualsevol intent de sotmetre la ciutat a processos separatistes", ha dit.

Per la seva part, el fins ara alcalde de CiU, Xavier Trias, ha dit que faran una oposició exigent, responsable i positiva. I ha recordat a Colau: "Us hem deixat els diners per fer el parc d'habitatges de lloguer". I ha recordat: "Barcelona ha d'estar al davant, ajudant a projectar els anhels de llibertat dels catalans".

"Vivim un moment històric. Milers de veïns han decidit obrir un nou cicle", ha dit Gerardo Pisarello, en nom de Barcelona en Comú. I ha fet una invitació: "Convidem a tots a fer-nos costat a aprendre a manar obeint la ciutadania".

Llavors ha estat el torn d'Ada Colau. En el seu primer discurs com a alcaldessa, la líder de Barcelona en Comú ha promès un canvi en la manera de fer política a les institucions. En un discurs de gairebé una hora, Colau ha arribat a demanar als ciutadans que la facin fora si no fa el que li han demanat.

Colau s'ha compromès amb la lluita contra les desigualtats i també amb el dret a decidir.

Una festa ciutadana

Ada Colau ha volgut que aquesta sessió sigui "una festa ciutadana" i, per això, hi ha hagut algunes novetats: un servei de guarderia per als que hi volien anar amb nens o una gran pantalla gegant a la plaça de Sant Jaume per seguir la sessió plenària des del carrer. I s'ha seguit amb passió: amb aplaudiments i crits constants de "Sí se puede". O amb xiulets i esbroncades als representants de CiU, el PP i Ciutadans.

Un cop acabat l'acte, tots els regidors, excepte els de la CUP, que anaven a una manifestació al barri de Sants, han travessat una plaça de Sant Jaume plena de gom a gom per assistir a l'acte protocol·lari de recepció del consistori barceloní al Palau de la Generalitat. La travessa l'han fet sense cordó policial, enmig de confetti i crits de "Sí se puede" per donar la benvinguda a la nova alcaldessa.

Artur Mas ha rebut Ada Colau al Palau de la Generalitat. Colau li ha expressat "la nostra lleialtat institucional" i ha recordat que "Barcelona és la capital de Catalunya, una ciutat democràtica, que volem més justa, i necessitem tota la col·laboració possible, tot el diàleg". I ha ofert a Mas la
"màxima col·laboració per anar a reclamar a l'Estat que compleixi amb els seus compromisos".  Mas també li ha demanat fer pinya per a la recuperació econòmica i el dret a decidir.

De tornada a la plaça de Sant Jaume, bany de multituds. Altra vegada "Sí se puede" i "Que sí nos representa". Colau ha tornat a parlar, aquesta vegada a peu de carrer. "Ens caldrà molta valentia per fer front als poders fàctics que s'han acostumat a manar", ha dit. I també: "Que mai més ningú passi gana, que ningú es quedi al carrer, que cap persona sigui il·legal a Barcelona".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut