Adolescents i joves, amb més risc de tenir seqüeles en la salut mental per la Covid
La incertesa del futur ha fet créixer els casos d'ansietat, trastorns alimentaris, conductes depressives o addiccions a les pantalles
Encara no s'ha acabat la pandèmia de la Covid i els experts ja estan advertint que una de les seqüeles més greus que ens deixarà serà l'increment dels problemes de salut mental. Els joves i adolescents són clarament un dels col·lectius de més risc. Han vist com la seva vida canviava completament de la nit al dia. Han passat a estudiar virtualment, sense contacte amb companys i professors, i això està tenint un impacte negatiu en els seus resultats acadèmics.
Això ho resumeix la Sara, de 20 anys: "Potser abans no tenia canvis emocionals tan radicals, que potser un dia estic molt contenta i l'altre estic molt trista." La Mariana, de 17, admet que ha arribat un moment en què "ja no podia més". "Era aixecar-se, ordinador, obrir la pantalla. Es perden les ganes d'estudiar realment així."
Joan Deus, coordinador del Servei Psicològic de la Universitat Autònoma de Barcelona, explica que estan detectant un creixement de casos de quadres d'ansietat i de desorientació per part de l'estudiant "de què passarà i què serà de la meva carrera".
A més a més, les seves opcions d'oci i socialització pràcticament han desaparegut. La incertesa del futur ha fet créixer els casos d'ansietat, trastorns alimentaris, conductes depressives o addiccions a les pantalles.
Durant aquest any de pandèmia s'han creat molts recursos telemàtics que ofereixen eines per a la gestió emocional. L'aplicació Gestioemocional.cat, per exemple, rep una mitjana de 25.000 visites diàries. El 19% dels que hi entren acaben fent el test per avaluar si estan bé o no emocionalment i consulten els recursos públics que tenen a la seva disposició. De fet, l'equip de psicòlegs que hi ha al darrere d'aquest servei acaba atenent una mitjana de 100 trucades diàries.
Els experts adverteixen que els trastorns mentals, encara que siguin lleus, s'han de tractar d'arrel per evitar la cronificació i que, evidentment, el tractament presencial cara a cara és molt més eficient.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut