Expectació mediàtica a l'exterior de la residència del cònsol saudita a Istanbul, que Turquia espera poder escorcollar aquest dimecres (Reuters)

Agents saudites haurien esquarterat el periodista Khashoggi quan encara era viu

Les autoritats turques asseguren que tenen gravacions d'àudio que ho demostren
Juli Rodés Actualitzat
TEMA:
Estats Units

El periodista saudita Jamal Khashoggi hauria mort decapitat després de ser torturat durant set minuts al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul.

Així ho afirma, almenys, un testimoni recollit pel diari digital Middle East Eye (MEE), que hauria tingut accés a enregistraments d'àudio realitzats a l'interior del consolat.

Aquesta "font turca" ha explicat que Khashoggi va ser conduït per la força des del despatx del cònsol general fins a la taula d'una sala contigua on va acabar morint. Mentre el torturaven, els agents saudites li haurien tallat diversos dits.

Segons una persona que es trobava al lloc dels fets, es van començar a sentir "crits horribles", que no van cessar fins que van injectar a Khashoggi una substància que no ha estat identificada.

"El mateix cònsol el van treure de l'habitació. No hi va haver cap intent d'interrogar-lo [a Khashoggi]. Havien vingut per assassinar-lo."

Els autors de la mort del periodista crític amb el príncep hereu de l'Aràbia Saudita formarien part d'un grup de 15 persones arribat a Istanbul aquell mateix dimarts 2 d'octubre en un jet privat.

 

Algunes d'aquestes persones han estat identificades per diversos mitjans. Una és Salah Mohamed al-Tubaigy, expert forense relacionat amb el Ministeri de l'Interior.

La font citada per MEE afegeix dos detalls macabres al relat de la mort de Khashoggi: d'una banda assegura que Al-Tubaigy hauria començat a trossejar-ne el cos mentre encara era viu; de l'altra, que ho hauria fet mentre escoltava música amb uns auriculars i després d'aconsellar a altres integrants de l'equip que fessin el mateix: "Quan faig aquesta feina, escolto música. Vosaltres hauríeu de fer-ho, també", se sent que diu en l'enregistrament.

 

Les autoritats turques han reconegut a l'agència Reuters que tenen en el seu poder aquests enregistraments sonors, que demostren que Khashoggi va morir dins del consolat saudita el 2 d'octubre, el mateix dia que hi va entrar per resoldre paperassa relacionada amb el seu casament, que havia de tenir lloc aviat.

A Turquia, el diari progovernamental "Yeni Safak" és el primer mitjà que assegura haver tingut accés directe a aquest enregistrament sonor obtingut dins del consolat saudita.

I assegura que també s'hi sent el cònsol, Mohamed al-Otaibi, demanant que s'ocupin de Khashoggi en un altre lloc. Llavors, algú que no ha estat indentificat el fa callar:

- "Feu això fora. Em causareu problemes."

- "Si vols viure quan tornis a l'Aràbia Saudita, calla."

Encara sobre el grup de persones involucrades en la tortura, mort i desaparició de Khashoggi, el diari "The New York Times" assegura que "almenys 9 dels 15 han treballat per als serveis saudites de seguretat, l'exèrcit o altres ministeris".

 

I destaca que una és Maher Abdulaziz Mutreb, que pertany a l'entorn del príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman. I que tres més formen part de l'equip de seguretat de Bin Salman.

Totes aquestes informacions periodístiques fan difícil que el govern de l'Aràbia Saudita pugui defensar la versió que alguns mitjans van avançar que preparava, segons la qual Khashoggi hauria mort al consolat de manera accidental, durant un interrogatori, a causa de l'actuació negligent d'un agent de la intel·ligència saudita.

 

També contradiuen la hipòtesi aventurada pel president dels Estats Units, Donald Trump, que dilluns va atribuir la mort de Khashoggi a "assassins que actuen pel seu compte".

Khashoggi, periodista saudita molt crític amb el príncep hereu, s'havia exiliat l'any passat a Washington, on residia. Escrivia al diari "The Washington Post", l'editor i conseller delegat del qual ha fet públic un comunicat aquest dimarts, coincidint amb les dues setmanes de la seva desaparició.

"El govern saudita no pot callar més temps. I és essencial que el nostre govern i d'altres pressionin per saber la veritat. Fins que no tinguem tots els detalls i s'hagin assumit responsabilitats no es poden fer els negocis habituals amb l'Aràbia Saudita."

 

 

La crisi desfermada per la desaparició de Khashoggi ha obligat el responsable de la democràcia nord-americana, Mike Pompeo, a visitar primer Riad, aquest dimarts, i després Ankara, aquest dimecres.

A Riad, Pompeo es va entrevistar amb el rei Salman bin Abdulaziz, amb el príncep hereu i amb el seu homòleg saudita, Adel al-Jubeir. Fins ara, la posició dels Estats Units ha estat de confiar en el compromís de l'Aràbia Saudita -un ferm aliat al Pròxim Orient- d'investigar els fets.

 

En aquest sentit, Pompeo ha declarat que les autoritats saudites "estan determinades a arribar fins al final".

Aquest dimecres, a la capital turca, el secretari d'estat nord-americà s'ha reunit amb el president, Recep Tayyip Erdogan, i el ministre d'Exteriors, Mevlüt Çavusoglu.

 

Çavusoglu ha dit que la trobada amb Pompeo ha estat "beneficiosa i fructífera". I ha assegurat que confia que aquest dimecres tindran autorització de l'Aràbia Saudita per entrar a la residència del cònsol Al-Otaibi, que ja no és a Istanbul, perquè ha tornat al seu país.

El diari digital saudita Sabq, d'altra banda, publica avui una declaració oficial en què s'assegura que Al-Otaibi ha estat cessat del seu càrrec i serà investigat, sense especificar de què se l'acusa.

ARXIVAT A:
Estats Units Trump Jamal Khashoggi Aràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut