Agricultura de precisió, l'estratègia de la pagesia per sobreviure a la sequera
La supervivència de l'agricultura de regadiu a Catalunya depèn de l'estalvi que fan els pagesos de l'aigua
En plena sequera a Catalunya, les restriccions de consum d'aigua han arribat fins i tot a l'agricultura i es preveu una campanya de reg molt complicada. Davant d'això, el sector agrari reclama una gestió de l'aigua més eficient que passa per la modernització dels regs.
La màxima preocupació dels pagesos de regadiu ara és fer un ús eficient de l'aigua. La Rosa Rúbies és pagesa de Castelló de Farfanya, a la Noguera, i rega les seves finques amb aigua del canal Algerri-Balaguer, que té capacitat per arribar a 7.000 hectàrees.
Comptadors al canal Algerri-Balaguer
Rúbies pren l'aigua d'aquest canal, que va ser construït entre finals del segle passat i principis d'aquest i ho fa amb el reg per aspersió, un sistema que permet rendibilitzar l'ús de l'aigua i així poder acabar la campanya.
"Aquest any vam començar a sembrar el cereal al desembre i fins aquest dilluns no l'hem regat perquè no feia falta, però necessitarà que el reguem dos o tres cops més abans de la sega"
Els pagesos són els primers interessats en una bona gestió de l'aigua. El cap d'explotació del canal Algerri-Balaguer, Josep Noguera, explica com controlen el consum d'aigua: "Al canal Algerri-Balaguer no fem malbé ni una gota d'aigua. Passa tota per comptadors i això ens permet fiscalitzar els regants.
Tot i això, la campanya ha començat amb una restricció del 60% que permetrà salvar la collita d'hivern, és a dir, de l'ordi i el blat. Però, si no plou i no augmenten les reserves d'aigua, serà molt difícil que al juny els agricultors puguin sembrar blat de moro.
El blat de moro és un conreu que necessita molta aigua, si les restriccions es mantenen els pagesos no podran aportar-hi l'aigua que necessita per créixer i es quedaran sense collita.
Aposta per una agricultura de precisió
Malgrat tot, les explotacions agràries catalanes tenen encara molt marge de millora. Des de fa uns anys, empreses privades i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) treballen en el que s'anomena reg de precisió.
El director general d'Irriga Water Solutions, Joan Pallé, explica en què consisteix: "És un reg de coneixement. Necessitem tenir moltes dades sobre l'estat fenològic de les plantes per utilitzar aquests coneixements, així podem saber quan és necessari regar i quan podem evitar malbaratar l'aigua perquè la planta no la necessita".
Aquesta empresa ha instal·lat sensors entre les vinyes de Raimat que, connectats a una estació meteorològica, proporcionen informació sobre quina quantitat d'aigua és necessària en cada moment per regar. Eines que contribueixin al reg de precisió són imprescindibles per fer rendible l'agricultura en el futur:
"L'aigua és un bé escàs. Si no la gestiono bé, els meus resultats seran negatius. Cal gestionar quina quantitat d'adob, productes fitosanitaris i quina mida de planta he de conrear en funció de la disponibilitat de l'aigua", afegeix Pallé.
Investigacions per optimitzar l'ús de l'aigua
Una altra manera d'obtenir aquestes dades per optimitzar l'ús de l'aigua és mitjançant imatges aèries de les finques o per satèl·lit per tenir més informació sobre el sòl. D'aquesta manera es pot saber, per exemple, quina quantitat d'aigua s'evapora dels camps de conreus. Ja fa quinze anys que l'IRTA investiga amb aquest mètode tota mena de sòls, aigües i productes agraris. L'objectiu és crear models que permeten estalviar aigua en cada cas.
"Hem estudiat sòls compactats, aigües amb certes salinitats, finques amb problemes de qualitat de la fruita, etc. Fins ara hem pogut observar que amb aquestes tecnologies aconseguim un estalvi d'entre un 15 i un 20%", concreta Jaume Casadesús, cap del programa d'ús eficient de l'aigua de l'IRTA.
L'ús eficient de l'aigua i la investigació per fer-ho possible, són dues accions necessàries per garantir la supervivència de l'agricultura i, de retruc, l'alimentació per a la població.
- ARXIVAT A:
- SequeraAgricultura