Unes canyes de pesca en una platja

Agricultura impulsa un nou model per a la pesca recreativa al litoral gironí que fixa talles mínimes i quotes de captura

ACN Girona - El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha aprovat una nova regulació per a la pesca recreativa que fixa les talles mínimes de captura, quotes i vedes biològiques en 46 espècies per al període 2024-2026. Les mesures suposen l'impuls a un nou model més sostenible per a aquesta pesca amb l'objectiu garantir una explotació "racional" de les espècies i la seva adequada conservació i regeneració. A la pràctica, es tractaria del primer pla de gestió de pesca recreativa de Catalunya. De cares a l'any que ve, està previst elaborar dos plans més, un per al litoral de les Terres de l'Ebre i un altre per al Baix Maresme.

Algunes de les espècies incloses en la resolució ja havien estat objecte de regulació, com és el cas de la sípia a les badies de Pals i Roses o del déntol, llobarro, mero o orada, entre d'altres, en l'àmbit marí del Parc Natural de Cap de Creus i de la badia de Cadaqués, mentre que per a la resta constitueix la primera regulació.

La resolució, d'aplicació a la pesca marítima recreativa a les aigües marítimes entre els municipis de Portbou i Blanes competència de la Generalitat de Catalunya fins a l'1 de desembre de 2026, incorpora també mesures relatives a no permetre l'ús d'esquer viu ni la pesca i tinença a bord de taurons o rajades, espècies altament vulnerables.

Segons el Departament, les xifres que mou l'activitat feien necessària una regulació. Més del 53.000 fan un nombre de sortides anuals estimades de més de 600.000, tenen un impacte econòmic de 65 milions d'euros i assoleixen un volum de captures estimades de 1.003 tones anuals, amb la qual cosa contribueixen en gran mesura al desenvolupament de l'Economia Blava de Catalunya.

Aquesta resolució representa, segons el Departament, un pas "molt important" d'una tasca iniciada l'abril de 2023 amb la constitució de la Taula de Cogestió de la Pesca Marítima Recreativa de Catalunya, un espai de col·laboració innovador entre el sector i l'Administració on definir objectius comuns i on consensuar, mitjançant l'adopció de mesures tècniques de gestió adaptativa, un nou model per a la pesca marítima recreativa, la cogestió pesquera que ha donat molts bons resultats en la pesca professional.

La Taula de Cogestió de la Pesca Recreativa és formada per representants del sector pesquer, les administracions, el món científic i les entitats del tercer sector en representació de la societat en general.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut