Agricultura ordena sacrificar els 864 vedells retinguts en un vaixell a Cartagena
El ministeri demana als responsables del vaixell "Karim Allah" que aïllin i sacrifiquin els animals i diu que, si no ho fan, el departament ho farà "de forma subsidiària"
El Ministeri d'Agricultura ha comunicat als responsables del vaixell "Karim Allah" que han d'aïllar i sacrificar els més de 860 vedells que transporta. El vaixell de càrrega està amarrat al port de Cartagena després de passar més de dos mesos navegant pel Mediterrani buscant un port on poder desembarcar.
Segons el ministeri, si els responsables del vaixell no sacrifiquen els animals, ho farà el seu departament "de forma subsidiària".
Els inspectors del Ministeri d'Agricultura han determinat que, després de dos mesos de viatge en vaixell, "l'estat dels vedells impedeix que comencin un nou viatge per exportar-los a un tercer país". La inspecció veterinària per determinar l'estat de salut dels animals la van supervisar el Seprona, de la Guàrdia Civil, i també els serveis de duanes.
El vaixell va salpar el 18 de desembre del port de Cartagena amb destí a Turquia contractat per l'empresa propietària dels vedells. Però, un cop allà, les autoritats turques no els va autoritzar a descarregar perquè sospitaven que els animals estaven contagiats de la malaltia de la llengua blava, una malaltia que afecta els rumiants, però no els humans. No s'ha fet pública cap analítica que demostri que els animals tenen aquesta malaltia.
Tant el ministeri com l'Associació de Productors de Carn de Boví asseguren que els animals van sortir d'Espanya amb tots els certificats sanitaris en regla i afirmen que quedava garantit el bon estat dels animals i "el respecte de les condicions de benestar del transport, segons dicta la normativa comunitària".
Després que es frustrés la venda amb el comprador turc, l'empresa propietària dels vedells va intentar vendre'ls a un comprador de Líbia. Però aquesta segona venda tampoc no va fructificar per la mateixa raó: les autoritats de Líbia no van deixar que els vedells entressin al seu territori.
Va començar llavors un llarg periple per diversos ports del Mediterrani: el vaixell amb els vedells van ser rebutjats tant als ports tunisians com als d'Augusta i Càller, a Itàlia. Finalment van poder tornar al port de Cartagena, però els bovins no poden tornar a territori espanyol perquè ara es considera que són animals vius importats a territori comunitari des d'un tercer país no autoritzat.
Dijous i divendres, tècnics d'Agricultura i del Seprona van pujar al vaixell per inspeccionar els animals i, segons l'advocat de l'armador del vaixell, es van emportar les mostres preses per l'empresa Offshore Special Services, encarregades pel mateix armador per determinar l'estat de salut dels animals.
Aquest matí s'han col·locat diversos contenidors a prop de l'embarcació, previsiblement destinats com a receptacle dels animals un cop sacrificats.
Encara no se sap quina és la sort que correran els gairebé dos milers de vedells que la mateixa empresa va vendre també a Turquia que viatgen en un altre vaixell, l'"Elbeik", que ara està, temporalment, aturat al port de Famagusta, a Xipre, mentre se li busca un destí final. Allà han autoritzat portar farratge al vaixell per alimentar els animals.
La Fundació Igualtat Animal i la coordinadora pels drets animals de Múrcia han protestat aquest dissabte davant el port de Cartagena per demanar al govern espanyol la prohibició de l'exportació d'animals vius a països de fora de la Unió Europea.
Aquestes entitats animalistes esperen que l'"escàndol del vaixell de càrrega 'Karim Allah' serveixi almenys per visibilitzar l'infern que pateixen els animals" en aquests viatges de llarga distància.
- ARXIVAT A:
- Maltractament animal