La Comissió Europea tria el Barcelona Supercomputing Center per liderar un dels set centres d'impuls de la IA a la UE
La Comissió Europea tria el Barcelona Supercomputing Center per liderar un dels set centres d'impuls de la IA a la UE (ACN)

AI Factory: tot el que se sap de la futura fàbrica d'intel·ligència artificial de Barcelona

La nova fàbrica ha de prestar serveis a unes 2.000 empreses petites i mitjanes, i a mig miler de projectes vinculats a la intel·ligència artificial

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts que el Barcelona Supercomputing Center serà una de les seus escollides per ubicar una de les set "fàbriques d'intel·ligència artificial" que té previst crear els pròxims anys.

El nou projecte implicarà, entre altres coses, obrir una infraestructura tecnològica capdavantera d'àmbit mundial a empreses del territori. Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center, ha destacat que Barcelona allotja un dels sistemes computacionals més potents del món i "probablement el millor d'Europa per fer IA".

Valero també ha explicat que la idea de crear "fàbriques europees d'intel·ligència artificial" neix de la constatació que el continent "necessita més potència de càlcul per fer una IA europea", una tecnologia que està demostrant "enormes capacitats" i que, en l'àmbit geopolític, és "on més batalles s'estan lliurant".


Com serà la nova fàbrica d'intel·ligència artificial?

El projecte anunciat aquest dimarts suposarà una ampliació de les capacitats del supercomputador actual, el Marenostrum 5. El responsable tècnic del Marenostrum i Director d'Operacions del Barcelona Supercomputing Center Sergi Girona ha explicat que la inversió presentada no suposarà que la màquina actual sigui "més potent".

Malgrat això, Girona ha assegurat que es milloraran les "capacitats complementàries", amb l'objectiu de poder treballar amb un volum més gran de dades i poder oferir més serveis.

"S'augmentarà la capacitat de càlcul, amb noves GPU [targetes gràfiques]. I s'augmentarà la capacitat d'emmagatzematge de dades."

Per dir-ho d'una forma clara, seria com augmentar els carrils d'una autopista per donar-li més capacitat, més amplada de banda, encara que la velocitat sigui la mateixa. Específicament, podríem comparar-los amb carrils VAO, "per on circularien vehicles amb característiques específiques de manera més eficient":

"El nou hardware està especificament dissenyat per les operacions més demandades d'IA, que actualment són generació de models i inferència

Amb l'actualització, doncs, el MareNostrum 5 estarà equipat amb una "tecnologia avançada d'acceleració d'intel·ligència artificial per a la formació i desenvolupament de models generatius a gran escala".

La nova fàbrica d'intel·ligència artificial estarà ubicada en dos espais: al Data Center, on actualment s'ubica el Marenostrum 5, i a l'espai actualitzat de l'antiga capella de la Torre Girona de Pedralbes, que va allotjar el Marenostrum 4.

Objectiu: "Democratizar la IA"

Girona ha explicat que s'adequarà la tecnologia computacional del BSC per tenir una màquina a la qual "poder fer preguntes" i "entrenar-la perquè li facin preguntes".

L'objectiu principal de la nova fàbrica d'intel·ligència artificial, expliquen els seus responsables, és orientar aquesta tecnologia perquè arribi al teixit empresarial del país, sobretot les petites i mitjanes empreses.

La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha assegurat que el projecte representa una "aposta decidida per fer més democràtic l'accés d'aquestes tecnologies disruptives" i garantir que el seu desenvolupament estigui "alineat amb els valors ètics i normatius de la UE".

La fàbrica d'IA no estarà en funcionament almenys fins d'aquí a un any. Abans s'haurà de fer un concurs públic per acabar de definir quins actors en formen part, i segons això, acabar de decidir quines capacitats tindrà.

Sergi Girona, Mateo Valero i Mariona Sanz, en la roda de premsa de presentació del projecte de fàbrica d'IA
Sergi Girona, Mateo Valero i Mariona Sanz, a la roda de premsa de presentació del projecte de fàbrica d'IA (ACN)


Quants diners s'hi destinaran?

El projecte anunciat rebrà una inversió d'uns 200 milions d'euros. D'aquests, el govern espanyol n'aportarà 62, i la Generalitat, 14. També hi haurà aportacions d'altres països interessats en el projecte, com ara Portugal, Turquia i Romania, que destinaran 23 milions d'euros en conjunt.

La resta provindran de fons europeus; en concret, de l'EUROHPC JU, la institució que canalitza la iniciativa de les AI Factories.

 

Qui se'n podrà beneficiar?

Els serveis aniran dirigits bàsicament a petites i mitjanes empreses que necessitin fer desenvolupaments en I+D. Mariona Sanz, cap d'Innovació i Desenvolupament Empresarial del BSC, assegura que no preveuen processar projectes "ja en producció o en fase de client final".

"Sobretot pensem en Pimes i startups, que tenen barrera d'entrada més gran a aquests recursos, i es puguin aprofitar de tota la capacitat de còmput nou i que fins ara no hi han tingut accés."

També ha explicat que es prioritzaran alguns sectors on s'ha detectat que la intel·ligència artificial té més capacitat de desenvolupament. Són els àmbits de la Salut, Finances, Agricultura i Clima, Administració Pública, Mitjans de comunicació i el sector de l'Energia.

A quantes empreses podrà donar servei?

Els responsables del Barcelona Supercomputing Center preveuen que la nova fàbrica d'intel·ligència artificial presti eines a unes 2.000 empreses petites i mitjanes. També esperen que es puguin desenvolupar al voltant de 500 projectes d'intel·ligència artificial vinculats a la fàbrica.

El secretari d'Estat de Ciència i Innovació, Juan Cruz, ha explicat que es treballarà en xarxa i "tots els projectes guanyadors de la convocatòria estaran interconnectats". Hi haurà transferència de dades, i tindran accés a bases d'informació comunes.


Quins serveis oferirà la fàbrica d'IA?

El principal i més destacat serà el d'oferir la capacitat computacional d'un superordinador com el Marenostrum 5 al servei de les empreses. Però n'hi ha d'altres.

Mariona Sanz, cap d'Innovació i Desenvolupament Empresarial del BSC, ha explicat que es posarà a l'abast de les entitats que hi participin un gran repositori de dades. "Actualment, ja tenim més de 30 bases de dades, que posarem al servei de les empreses, conjuntament amb les dades de què puguin disposar. I també donarem accés a bases de dades europees", ha assegurat.

També es posarà a disposició una "llibreria de software", amb programari obert d'IA especialitzat en les temàtiques i sectors que s'han identificat amb més potencialitat per usar aquesta tecnologia.

Sanz també ha avançat que es crearà una acceleradora de start-ups i un espai d'incubació de projectes per a les persones que utilitzin els serveis de l'AI factory, i s'oferirà formació per a estudiants, professionals del sector de la investigació i personal d'empreses vinculades al projecte.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaCiència i tecnologia
Anar al contingut