Així actua el coronavirus amb 10 persones a taula: en 9 minuts podria haver-hi un contagi

Segons un simulador matemàtic, una persona, durant dos minuts i mig, exhala uns 1.500 aerosols, dels quals 50 serien infecciosos si estigués contagiat de Covid

Eduard Querol BoiraActualitzat

Moltes famílies ja estan planificant com retrobar-se per festes, sigui per compartir un àpat de celebració o per per intercanviar regals. Els científics recorden, però, que també podrien compartir --involuntàriament-- el coronavirus a través dels aerosols que exhalem en parlar i que s'acumulen flotant en l'ambient.

Per fer-nos-en una idea, segons un simulador matemàtic dissenyat per l'Institut Max Planck de Química, una persona durant dos minuts i mig exhala uns 1.500 aerosols, dels quals 50 serien infecciosos si estigués contagiat de Covid.

Si bé els models matemàtics no busquen generar por, sí que aconsellarien prudència. Precisament, un segon model estadístic de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts permet calcular el temps en què un espai interior es manté segur.

Per exemple, imaginem-nos que hi ha un únic infectat en un grup de 10 persones en un saló de 20 metres quadrats, entaulades sense mantenir dos metres de seguretat. Si ningú porta mascareta, conversen amb un volum alt i l'aire no es ventila ni filtra, el model estima que, a partir dels 9 minuts, un altre convidat es contagiarà.

Amb la finestra oberta, com que tampoc es guarden les distàncies, el pronòstic és que el primer infectat arribi al minut 10, un minut més tard. Ara bé, amb mascaretes --i un volum de veu a nivell normal-- caldrien 2 hores per tenir un primer contagiat. Parlar en veu baixa allargaria la seguretat fins a 3 hores.

 

 

Quant temps és segur un espai interior?

Suposem que l'àpat familiar aplega 9 persones en un menjador estàndard d'uns 25 metres quadrats amb un sostre d'uns 2 metres i mig. Si ningú porta mascareta --tot i mantenir distàncies--, sense ventilació, i en el supòsit que la persona infectada parla a volum normal la meitat del temps, en una hora ja haurà provocat un contagi.

Al cap de dues hores i mitja la xifra pujaria a dos, i a tres si la sobretaula s'allarga fins les 4 hores i mitja.

Ara bé, si durant aquest temps haguessin obert les finestres deu minuts cada hora, només una persona s'hauria contagiat. Finalment, si --a més--tothom hagués portat la mascareta quirúrgica ben ajustada, ningú no s'hauria infectat, ni passades 12 hores plegats.

S'ha de tenir en compte que són aproximacions, ja que la càrrega viral varia segons la persona infecciosa, així com el nombre de partícules infeccioses que calen perquè una persona sana es contagiï.

 

Recomanacions per als àpats de Nadal en família

Per tot plegat, Quique Bassat, investigador de l'Institut Català de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), es mostra taxatiu: "Els sopars de Nadal o els dinars de Nadal o de Sant Esteve o de la Nit de Cap d'Any són punts vermells en el calendari i d'altíssim risc".

Bassat, que també és pediatra i investigador de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), fa un seguit de consideracions sobre el risc de contagi en el decurs de les previsibles trobades familiars de Nadal que s'apropen.

 

Els àpats nadalencs poden comportar un risc de transmissió de Covid
Els àpats nadalencs poden comportar un risc de transmissió de Covid

 

D'entrada, Bassat explica que "en la nostra cultura, el principal lloc de transmissió, ara mateix, i això és diferent en altres moments de la pandèmia, és l'interior de les cases amb persones que són família o coneguts molt propers". L'investigador raona que "la relaxació que fas quan arribes a casa dels teus pares -i et treus la mascareta perquè són els teus pares- és diferent de la relaxació que fas quan vas a casa d'un estrany o d'algú que no coneixes tant".

Sigui com sigui, en tots dos casos, el risc de contagi per aerosols serà un convidat no desitjat.

Per tant, si s'està decidit a convocar una reunió festiva, els experts aconsellen que els dies previs, els assistents hagin reduït molt l'activitat social amb persones no convivents. Com recorden des de Salut, tenir contacte amb persones que no són del nostre grup bombolla pot posar en risc els membres de tots dos grups.

 

L'investigador d'ISGlobal afirma que en aquesta etapa de l'epidèmia "les reunions amb més risc són els àpats, perquè és quan no podem portar les mascaretes mentre estem menjant, i quan és més difícil mantenir la distància física". A més, diu Bassat, "els àpats no duren mai menys de dues hores, amb la qual cosa és un temps prolongat en el qual estem exposant-nos els uns als altre".

Quique Bassat creu que convé reduir el nombre d'assistents als àpats familiars "perquè és més fàcil mantenir la distància física amb sis persones que si són 10... però si fas malament les coses, encara que sigui només en un àpat d'una única nit, augmentaràs la transmissió i hi hauran moltes noves infeccions".

De fet, el "Riscòmetre" de Salut tipifica de risc mitjà tant menjar plegats a taula, a l'interior, amb mascareta i finestra oberta com prendre alguna cosa a l'exterior sense mascareta.

 

Un dels principals focus de contagi és l'interior de les cases amb persones que són família o coneguts molt propers
Un dels principals focus de contagi és l'interior de les cases amb persones que són família o coneguts molt propers

 

L'altra opció és posposar qualsevol celebració fins que el coronavirus estigui domesticat. El que és clar per molts científics és que en espais interiors, tancats i mal ventilats el risc de contagi s'enfila. Per això Bassat apunta que "potser ara mateix te més sentit ser realistes, sacrificar les celebracions durant aquest període nadalenc i emplaçar-nos a fer una gran celebració tota la família junta, sense mascaretes, sense distància física, en el moment que ja estiguem absolutament segurs que no hi ha risc".

Dit això, si, finalment, l'àpat es manté en el calendari familiar és bo recordar que les reunions breus i en petits grups serien les adequades. I que per dificultar encara més la transmissió del virus, ventilar abans, durant i després d'una visita, amb una obertura mínima de 20 centímetres durant uns 10-15 minuts per hora.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut