Així arma Occident a Ucraïna: un pont aeri arriscat i sense precedents

El material militar arriba a Polònia i Romania i s'entrega als ucraïnesos, que l'introdueixen al seu país per terra

RedaccióActualitzat

Els països occidentals, també Espanya, estan enviant armes a Ucraïna per enfortir el seu exèrcit, un moviment que lideren els Estats Units.

Abans de la invasió russa, el trasllat era més visible i fins i tot es lluïa la imatge dels avions descarregant a l'aeroport de Kíiv. Des que els tancs de Putin van travessar la frontera, a Ucraïna ja no hi aterren aparells occidentals --ni nord-americans ni europeus-- i, per motius de seguretat, el govern ha deixat de donar publicitat a gairebé tots els enviaments. Als països veïns, però, hi ha un pont aeri d'armes aliades sense precedents.

Per exemple, els Estats Unit ja han entregat el 70% dels 350 milions de dòlars en ajuda militar que van anunciar fa una setmana, inclosos 17.000 coets antitancs. El material arriba a Polònia i Romania i s'entrega als ucraïnesos, que, discretament, per terra, l'introdueixen al seu país.

Míssils antitanc preparats per enviar a Ucraïna des d'Oslo, el 3 de març
Míssils antitancs preparats per enviar a Ucraïna des d'Oslo, el 3 de març(Reuters/Torstein Boe)

Per què Rússia no hi fa res? Segons l'analista Mark Cancian, "els russos estan massa ocupats i no poden evitar que enviem armes". En declaracions a TV3, afegeix:

"Tenen tots els esforços posats a derrotar els ucraïnesos i no poden fer gaire cosa davant el que els aliats de l'OTAN i els EUA fan a l'est Ucraïna."


Trasllat a contrarellotge

El trasllat i entrega d'armes a Ucraïna és una cursa contra rellotge per dos motius. Primer, perquè s'ha demostrat que l'armament mòbil occidental és clau per frenar l'avanç de Moscou. Muntanyes de fotografies certifiquen els estralls que provoquen als combois russos.

Un tac rus destruït a Sumi, aquest dimecres
Un tanc rus destruït a Sumi, aquest dimecres (Reuters/Irina Rybakova/govern Ucraïna)

En segon lloc, perquè no se sap quant de temps trigarà Putin a controlar tot Ucraïna, tancar la frontera occidental i atacar els combois. Per tant, es tracta de fer-hi entrar com més armes i més ràpid millor.
 

Els riscos que assumeix Occident

Ara bé, inundant Ucraïna d'armes Occident assumeix dos riscos. El primer i més seriós, que Putin tard o d'hora respongui per tallar el flux que amenaça les seves tropes.

I l'altre, que ningú sap què passarà amb aquestes armes si l'Estat ucraïnès s'enfonsa i queden sense cap control. Seria un terreny adobat perquè les màfies o els extremistes de tota mena se'n puguin aprofitar.

Fins ara, Europa i els Estats Units han evitat donar armament pesant a Ucraïna, però el govern ucraïnès ja els diu que, si volen que el país aguanti, li calen avions, drons i sistemes de defensa més avançats. Ara bé, donar-los-en té el risc de veure's arrossegats al conflicte i que Rússia, com ja ha dit, ho consideri de facto una declaració de guerra.

Polònia aclareix que l'enviament d'avions l'ha de decidir l'OTAN

De fet, el Pentàgon assegura que no veu "sostenible" la proposta de Polònia de traslladar tots els avions de combat MiG-29 a Alemanya per posar-los a disposició dels Estats Units a la base nord-americana de Ramstein. La intenció polonesa és que aquests avions els pugui fer servir Ucraïna.

Un avió MiG-29 polonès durant una exhibició aèria de l'any 2015
Un avió MiG-29 polonès durant una exhibició aèria de l'any 2015 (Reuters/Kacper Pempel)

El portaveu del Departament de Defensa dels EUA, John Kirby, ha assegurat que la iniciativa polonesa "mostra algunes complexitats" i  "planteja serioses inquietuds per a tota l'aliança".

Com a resposta, aquest dimecres el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, ha assegurat que, en tot cas, entregar aquests avions de disseny soviètic és una operació que han de decidir conjuntament els Estats Units i l'OTAN.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaOTAN
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut