Així és la mina de Súria: 900 m de profunditat i un accés tan llarg com el túnel del Cadí
A Cabanasses hi ha tres vies d'accés i galeries quilomètriques que porten fins a les zones on s'extreu la potassa
Els tres geòlegs que han mort aquest dijous a Súria treballaven a la mina de potassa de Cabanasses, propietat d'ICL, i es trobaven a 695 metres de fondària, en una explotació on hi ha galeries entre uns 600 i uns 1.000 metres de profunditat. És, de fet, una de les mines més profundes d'Espanya.
Per arribar fins a baix hi ha dos pous amb skips --una espècie de muntacàrregues que són la via més habitual d'entrada per als treballadors--, i també una rampa subterrània de més de 5 quilòmetres de llargada, que va entrar en funcionament el juliol del 2021.
És tan llarga, doncs, com el túnel del Cadí, però amb un desnivell mitjà del 19% i puntes que arriben al 21%. L'obra va ser una de les més complexes a escala industrial de Catalunya, va trigar 9 anys a acabar-se i va ser clau per doblar l'extracció de potassa a Súria.
Ara mateix, la capacitat de producció de la mina és d'un milió de tones anuals.
Un cop a baix, i a partir d'aquests tres accessos, comença una mina enorme, plena de galeries quilomètriques, que teixeix per sota terra els camins d'una ciutat subterrània amb les pujades i baixades que marquen els estrats geològics.
Des del punt d'accés fins a la zona on hi ha hagut l'accident hi hauria uns 8 o 9 quilòmetres, aproximadament.
Els túnels fan vuit metres d'ample i cinc d'alt, i els treballadors s'hi desplacen en vehicles totterreny que no surten mai d'allà. Un cop al final de les galeries arriben a les zones d'extracció, que és on hi ha la maquinària pesant que extreu la potassa, una sal rica en potassi.
Tal com ha explicat a TV3 la geòloga i extreballadora de la mina Judit Vinyes, es tracta d'una "ciutat fosca i negra", en què tothom circula "per les vies principals, que estan il·luminades, però quan vas a la galeria d'explotació hi ha zones on no hi ha tanta il·luminació".
"Només tens el frontal que portes al casc i no veus absolutament res", detalla Vinyes.
A les zones on s'extreu la potassa la maquinària avança dia rere dia i s'hi fa una avaluació constant per part d'experts en ventilació, mecànica de roques, planificació i també geòlegs, com era el cas de les tres víctimes mortals.
A la mina de Cabanasses hi treballen 740 persones i, en el moment dels fets, n'hi havia unes 200, que han estat evacuades.
La potassa d'aquesta zona s'explota des de fa un segle. A Cabanasses, concretament, les tasques per fer possible l'extracció van començar l'any 1954, i la mina va començar a produir el 1960.
L'empresa, ara anomenada ICL Iberia, també compta amb una explotació a Balsareny i Sallent, però ha decidit tancar-la i apostar per la mina de Súria.
El pas estava previst per al 2015 però la decisió definitiva no va arribar fins a l'any 2020, coincidint amb dos accidents mortals en molt pocs dies de diferència a la mina de Vilafruns. El 2015 ja hi havia mort un altre miner en ensorrar-se una galeria.
I és que, d'accidents, al llarg de tots aquests anys, n'hi ha hagut diversos, i han anat acompanyats de sonores protestes per part dels treballadors.
Les tres víctimes de la mina de Cabanasses se sumen a la mort de 8 treballadors en diferents incidents, entre els anys 1995 i 2020.