El projecte inclou habitatges, equipaments i zones verdes (Ajuntament de Barcelona)
Barcelona

Així es transformarà l'antiga fàbrica Mercedes de Barcelona, al Bon Pastor

Són 90.000 metres quadrats, aproximadament set illes de l'Eixample, on es faran habitatges, equipaments i zones verdes

Berta SolanasActualitzat

"La superilla arriba al Besòs de la mà de Mercedes". És el primer missatge que llança l'Ajuntament en la presentació de la versió --gairebé definitiva-- del que es podrà fer als terrenys de Mercedes-Benz al barri del Bon Pastor de Barcelona.

I ho justifica amb arguments com ara que serà una zona pacificada, amb un gran espai lliure verd on es farà habitatge i habitatge assequible, espais educatius i altres equipaments, i a més es generaran llocs de feina amb les empreses tecnològiques.

L'Ajuntament creu que aquesta transformació contribuirà a canviar també la resta de la zona industrial del Bon Pastor i la imatge que es té des de fora d'aquest barri del Besòs, com explica Janet Sanz, tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Ecologia i Mobilitat:

"Hem de deixar de parlar de polígon. El Bon Pastor no és un polígon. El Bon Pastor ha de ser un barri productiu, un barri que genera ocupació d'alt valor afegit i que genera oportunitats"

Aquest dimarts ho van explicar als veïns del barri que van quedar, en general, bastant satisfets. "Acostumats al que estem aquí, que sempre hem de lluitar per les coses, em sembla molt bé", afirma Joan Domènech, veí del Bon Pastor.

Un espai buit des de fa anys

Els terrenys de Mercedes, 90.000 metres quadrats, estan buits des del 2007. Ja fa uns anys que són propietat de Conren Tramway.

Fa un any i mig el govern d'Ada Colau va arribar a un acord amb ells per transformar la zona i es va fer una presentació mediàtica a la nau principal amb la mateixa alcaldessa.

La promotora es faria càrrec de totes les despeses d'urbanització, però seria l'Ajuntament qui faria la proposta de modificació urbanística, perquè ara tot està qualificat de sòl industrial, una proposta que es plantejarà la setmana que ve a la Comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona.

La fàbrica de l'antiga Mercedes-Benz es transformarà amb filosofia de superilla (Ajuntament de Barcelona)

Quins canvis s'han introduït en el projecte

Abans de fer aquest pas hi ha hagut un temps en què ajuntament i veïns, i ajuntament i promotor han negociat alguns canvis:

  • Els habitatges passen de 1.450 a 1.300. També se'n redueix l'alçada perquè sigui més homogènia amb la resta del barri del Bon Pastor.
  • S'amplia el passeig de l'Havana per poder salvar els arbres que hi ha.
  • S'inclou en la reforma el camp de futbol del carrer Santander, que es recupera per al Bon Pastor.
  • L'espai públic arriba al 50%, i el verd, a una tercera part.
  • S'han concretat els equipaments: un centre de formació professional, una escola bressol i un espai sociocultural, tot i que des de l'associació de veïns Maquinista-Mercedes es demanen més equipaments de barri.

Han estat negociacions amb una idea principal: que el nou barri i les noves edificacions no aïllessin més el barri antic del Bon Pastor, del de la Maquinista i del nou de la Mercedes, i no el separessin més del de Sant Andreu.

Hi havia por entre els veïns, però ara la presidenta de l'associació de veïns del Bon Pastor pensa que el projecte aconsegueix unificar tot el barri.

Aquest vídeo explica les reaccions al projecte:

 

L'Ajuntament rebutja les crítiques

Tant la tinenta d'alcadia Janet Sanz com la regidora del districte de Sant Andreu, Lucía Martín, defensen la bondat i la viabilitat global del projecte renovat i neguen que es beneficïi en excés el promotor.

"Tot aquest procés participatiu no ha tingut com a objecte protegir i potenciar el legítim benefici que té la part privada, sinó que ha tingut en el centre les demandes dels veïns i les veïnes, i batallar amb tot això, que tot i que era difícil es podia aconseguir. I aquí ho tenim", afirma Martín.

Aquests mesos també han servit perquè Ajuntament i Generalitat es plantegin l'ampliació dels centres escolars existents i també del centre d'atenció primària per atendre els nous veïns que han de venir al nou barri de Mercedes.

Elisava i UVic, entre els que aniran al futur espai

Si no hi ha cap retard en la tramitació administrativa, les primeres llicències d'obres es podrien començar a demanar la primavera del 2023.

Qui ja ha dit que vol començar el curs 2025-2026 a les noves aules de Mercedes al Bon Pastor és l'escola de disseny Elisava.

També la Universitat de Vic s'instal·larà a la zona, així com la Fundació Leitat, per liderar la implantació d'empreses tecnològiques vinculades a les industries creatives 4.0.

I serien algunes d'aquestes empreses les que ja estarien en converses amb l'Ajuntament, segons el tinent d'alcaldia d'Economia, Treball i Competitivitat, Jaume Collboni. "No podem avançar noms concrets, però hi ha dues o tres empreses rellevants que ja han mostrat interès i estan esperant que aquest planejament s'acabi per decidir les seves inversions", ha apuntat.

Collboni no s'està de comparar la projecció futura que pot tenir Mercedes amb la que té el 22@, i assegura que es podran crear uns cinc mil llocs de treball.

ARXIVAT A:
Urbanisme
Anar al contingut