Així es va viure l'alliberament més esperat: 30 anys del segrest de Maria Àngels Feliu
Aquest 27 de març ha fet 30 anys que els segrestadors de la farmacèutica d'Olot van alliberar-la després de 492 dies retinguda en un amagatall a 30 quilòmetres de casa seva
Fa 30 anys, el 27 de març del 1994, Maria Àngels Feliu, farmacèutica d'Olot, apareixia de matinada en una benzinera del Vallès Oriental. Un dels seus segrestadors l'havia alliberada després de 492 dies retinguda. Feliu estava desorientada i una mica marejada, anava coberta amb unes mantes velles i va demanar unes monedes a l'encarregat de la gasolinera per poder treure una llauna de coca-cola de la màquina de vènding.
L'home li va preguntar si es trobava bé i ella li va dir que era Maria Àngels Feliu, la dona més buscada mesos enrere per tot el país i a qui molta gent ja donava per morta després de 16 mesos desapareguda.
Quan poc després va comparèixer davant de la premsa, la farmacèutica d'Olot va explicar que no havia reconegut els seus fills --que eren petits i havien crescut molt-- i que, dintre de tot, els segrestadors no l'havien maltractat:
"M'he sentit sola, però no m'han fet mai mal. He estat sempre tranquil·la."
Una tranquil·litat que la mateixa Maria Àngels Feliu va demanar afectuosament als periodistes que cobrien la seva compareixença i als quals, enmig dels nervis i l'expectació, se'ls embolicaven els cables i els queien els micròfons.
Amb un inesperat sentit de l'humor, va fer broma amb la premsa i els va fer aquesta recomanació:
"No us poseu nerviosos. Esteu més nerviosos que jo... Heu de prendre una mica de valeriana. Tots a comprar valeriana a la farmàcia."
El segrest més llarg que s'ha viscut mai a Catalunya
A Maria Àngels Feliu la van segrestar el 20 de novembre del 1992. Quan tornava cap a casa, dos desconeguts la van encanonar i se la van emportar dins del seu propi cotxe.
La notícia va córrer com la pólvora a la capital de la Garrotxa, perquè la víctima era la filla d'un important empresari de la comarca. De seguida, la investigació sobre el cas es va convertir en una lluita contra tota mena de rumors, com ara que havia marxat per voluntat pròpia.
A la farmacèutica d'Olot la van alliberar fa 30 anys, però el cas no es va començar a resoldre fins al 1999, quan es van detenir els responsables del segrest. Llavors es va descobrir que Maria Àngels Feliu havia estat en captiveri en un forat a l'interior d'una casa de Sant Pere de Torelló, a una trentena de quilòmetres de la capital de la Garrotxa. Entre els segrestadors hi havia un policia local d'Olot.
El judici del cas es va celebrar el 2002
Just abans que comencés el judici, TV3 va emetre una entrevista llarga en què Maria Àngels Feliu carregava contra totes les notícies falses que es van publicar sobre ella i el seu segrest i en feia aquest balanç:
"L'important és que hagin trobat els que ho han fet, això és el més important... que la gent veurà que una cosa d'aquestes no dona bons resultats, m'entens què vull dir-te?"
En total es van condemnar 5 persones pel cas, que van complir penes d'entre 14 i 22 anys de presó.
Recupera l'especial informatiu que TV3 va fer l'any 2002 i on es va entrevistar a Maria Àngels Feliu. El programa, dirigit per Josep Miquel Bolló i realitzat per Marc Sansa, és el resultat d'una llarga conversa amb la farmacèutica d'Olot, davant les càmeres:
- ARXIVAT A:
- Notícies