Barcelona

Així funciona l'assemblea decisiva de la CUP

Tres canvis de lloc, 3.500 inscrtis, amb vot secret i quatre opcions

RedaccióActualitzat

D'Esparreguera a Girona, i d'aquí a Sabadell. Tres cops ha canviat d'escenari l'assemblea extraordinària de la CUP d'aquest diumenge que ha de decidir acceptar o rebutjar la proposta de Junts pel Sí. Tot plegat per trobar el recinte més gran per poder encabir-hi tots els participants a mesura que anava augmentant la inscripció.

Aquest canvis donen idea de l'expectació que genera la trobada i la transcendència de les decisions que s'hi poden prendre. Però com serà aquesta assemblea?

Finalment, l'assemblea es celebra a Sabadell, a la pista coberta d'atletisme, i hi participaran 3.577 persones. El recinte és aquest:

 

Els participants votaran a mà alçada, amb 150 voluntaris fent el recompte, si no és que, durant el registre "in situ", més d'un 25% demanin el vot secret. En aquest cas, les votacions es faran amb urnes, cosa que allargarà el procés.

S'hi votaran quatre opcions, que contemplen la combinació de dues possibilitats: acceptar o rebutjar la candidatura d'Artur Mas, i acceptar o rebutjar la resta de la proposta d'acció política de Junts pel Sí. Les quatre opcions són:

Opció 1 - Acceptar un Consell de presidència encapçalat per Artur Mas i acceptar la proposta d'acord amb Junts pel Sí

Opció 2 - Rebutjar un Consell de presidència encapçalat per Artur Mas i continuar negociant una presidència de consens. S'assumeix que es va a unes noves eleccions si Junts pel Sí no presenta alternativa a la presidència de Mas.

Opció 3 - Afavorir la investidura d'Artur Mas, però rebutjar la proposta d'acord amb Junts pel Sí.

Opció 4 - Rebutjar un Consell de presidència encapçalat per Artur Mas, abstenir-se al Ple d'Investidura i traslladar a Junts pel Sí la responsabilitat de buscar nous suports a Mas.

Les dues opcions que rebutgen Mas accepten explícitament que el resultat seran noves eleccions.

La CUP ha fet públic aquest dijous un document de 55 pàgines que "pretén generar reflexió al voltant del tema que és objecte de debat" de l'assemblea de diumenge, i que recull els posicionaments i els argumentaris de diferents organitzacions territorials. 

Una assemblea molt pautada

L'assemblea començarà a les 9 del matí i, després de l'aprovació del reglament i de la presentació dels informes del secretariat nacional i del grup parlamentari, es debatrà la proposta de Junts pel Sí i les quatre opcions de votació. A la una està previst que es faci la primera votació, en què quedarà eliminada l'opció que rebi menys suport.

Després de dinar, cap a les quatre, es farà la segona votació amb les tres opcions que quedin, una de les quals, la que rebi menys vots, quedarà descartada. A les sis hi haurà la tercera votació que haurà d'escollir entre les dues que quedin, i s'aprovarà la que rebi més vots.  Si en qualsevol de les votacions una de les opcions aconsegueix més del 50% dels vots, serà l'escollida i s'aturarà el procés.

La previsió marca que a dos quarts de nou es farà una convocatòria de premsa per explicar el resultat final, però no s'hi farà cap valoració política ni tampoc s'admetran preguntes dels periodistes. Serà el consell polític el que, si al final s'accepta la investidura d'Artur Mas, decidirà si es fa amb el vot favorable de tots els diputats o només d'uns quants.

Un cens tancat i revisat

Els participants a l'assemblea seran 3.577 persones, després que de la xifra total d'inscrits, 4.022, n'han quedat exclosos els que no tenien l'aval de les assemblees locals. El procés d'inscripció es va tancar aquest dimarts a la nit, i s'hi podien apuntar els 2.000 militants de les CUP locals i també els activistes i simpatitzants de les organitzacions que col·laboren amb les CUP o formen part de la candidatura CUP-Crida Constituent, que es va presentar a les eleccions del 27 de setembre.

Per tant, l'univers de possibles participants no era gaire gran, perquè calia que les CUP locals i les organitzacions avalessin la vinculació directa de cada inscrit.

Què passarà en cas de resultat negatiu?

Coincidint amb el parer expressat per Antonio Baños aquest dimecres mateix a "Els matins" de TV3, Gabriel va assegurar que una negativa encara deixaria recorregut per buscar alternatives viables. Per la seva banda, la també diputada de la CUP Eulàlia Reguant, ha dit aquest dijous, en declaracions al "Matí de Catalunya Ràdio", que, si Junts pel Sí no respon amb més propostes en cas de negativa, caldrà anar a noves eleccions. Reguant també ha dit que es preveu un resultat ajustat a l'assemblea, però no creu que això hagi de provocar una escissió en el partit.

Aquesta serà la segona assemblea de la CUP que debat la candidatura d'Artur Mas a la presidència de la Generalitat, després de la de Manresa, que va rebutjar-la, però va avalar la continuació de les converses o negociacions amb Junts pel Sí.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut