Així ha impactat la sonda DART en l'asteroide Dimorphos per desviar-lo

Èxit inicial de la primera missió del sistema de defensa planetària per desviar asteroides perillosos
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ciència

Ha passat a 11 milions de quilòmetres del nostre planeta. La sonda DART, enviada fa deu mesos per la NASA, ha impactat aquesta matinada en l'asteroide Dimorphos. El primer objectiu de la missió era justament aquest, per poder estudiar com desviar de la seva òrbita un astre que amenacés de xocar contra la Terra.

Última imatge de Didymos i Dimorphos 2,5 minuts abans de l'impacte (Reuters/NASA/Johns Hopkins APL))

L'impacte ha passat a un quart de dues, a una velocitat de 24.000 quilòmetres per hora (6,6 quilòmetres per segon).


La primera part de la missió, per tant, ha estat tot un èxit, celebrat al centre de control de la missió. Ara, un cop assolit el primer objectiu, "el segon és mesurar el canvi de trajectòria i quantificar les restes expulsades per l'impacte", com ha explicat Nancy Chabot, coordinadora de la missió DART.

Celebració a la NASA del moment de l'impacte

Aquesta és la primera vegada que s'intenta desviar el moviment d'un cos celeste. Aquest és el moment de l'impacte, captat pel sistema de telescopis Atlas.


El Dimorphos no es dirigia cap a la Terra ni era cap amenaça per al nostre planeta. Però la finalitat de la missió era digna d'una pel·lícula de ciència-ficció: anticipar-se i veure fins a quin punt estem preparats tecnològicament davant el perill real que un asteroide impacti en la Terra.

Última imatge de Dimorphos, 2 segons abans de l'impacte (Reuters/NASA/Johns Hopkins APL))

De fet, hi ha prop de 20.000 roques grans que podrien fer-ho i, d'aquestes, 5.000 són considerades com a veritablement perilloses per la NASA. L'agència espacial nord-americana, però, llança un missatge de tranquil·litat: cap d'elles ha d'impactar en el nostre planeta, almenys durant els pròxims 50 anys.

Il·lustració que mostra el dispositiu LICIACube, ja separat de DART, per enregistrar l'impacte (Reuters/NASA/Johns Hopkins APL))

La primera sonda utilitzada en la primera operació del sistema de defensa planetària s'anomena DART perquè són les sigles en anglès de Test de Redirecció d'Asteroide Doble, però també perquè en anglès "dart" significa "dard".

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut