Ritual d'entrada: Prendre la temperatura i rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic (ACN/Maria Belmez)

Així han obert els casals i les colònies d'estiu: Distància, mascareta i gel

Han començat abans de juliol, reorganitzant les activitats, fent grups més petits, habilitant més espais i contractant més monitors

RedaccióActualitzat

Casals i colònies d'estiu arrenquen aquest dilluns a Catalunya en un marc de necessitat tant per als nens com per als pares, després de l'estat d'alarma que ha mantingut els menors sense anar a l'escola durant més de tres mesos, però també amb cert recel per les mesures de seguretat i higiene.

Els habituals somriures i la il·lusió han marcat l'inici dels casals d'estiu, que han començat només tres dies després que acabés, oficialment, el curs escolar. Però les mascaretes, la distància i el gel hidroalcohòlic també són protagonistes de les activitats d'aquest estiu diferent.

Dues nenes arriben al seu primer dia de casal agafades de la mà (ACN/Maria Belmez)

Les activitats han començat abans

Unes mesures que els últims dies, un cop que s'han pogut determinar i garantir, han fet reactivar les inscripcions. Segons explica Sònia Recasens, directora de programes educatius i socials de la Fundació Pere Tarrés, moltes famílies han decidit no esperar al juliol, com és tradicional.

"Abans si els nens acabaven el curs sobre el 20 de juny, les famílies deien, entre que ve Sant Joan, ja els apuntarem la setmana que ve, la primera de juliol. Però aquest any hi ha molta necessitat de retrobar-se amb els amics, de tocar natura, de respirar aire lliure, per tant, sí que estem notant que el 22 de juny hem omplert, i estem notant molta necessitat per al mes d'agost."

 

El primer bon dia, un cop de colze (ACN/Maria Belmez)

Molts pares, com el Joan, que hi ha portat la seva filla Ariadna de 8 anys, han sospesat el recel i les ganes.

"Estem molt contents, molt. Portàvem molts dies i teníem ganes de fer activitats amb altres nens i poder jugar, i això és molt important per a ells. Fara mitja jornada durant dues setmanes i ja està. La raó és perquè no sabem ben bé com evolucionarà o anirà tot plegat, i tenim una mica de por o respecte."

Aquest dilluns ha estat el tret de sortida per a la majoria de casals i colònies, un cop acabat el curs escolar. Però la demanda va fer començar ja fa una setmana el casal d'estiu de Ger, a la Cerdanya.


Els casals de les mascaretes i el gel

Abans d'entrar, prendre la temperatura i rentar-se les mans, el primer bon dia i un cop de colze han estat el ritual d'inici, però s'han hagut de prendre altres mesures que han fet canviar l'organització del lleure.

Les activitats s'han de fer respectant les distàncies (ACN/Maria Belmez)


Es fan grups reduïts, sense contacte amb els altres grups, per minimitzar el risc de propagació en cas que es detecti algun contagi. Un sol monitor per grup, mantenir les distàncies i rentar-se sovint les mans, a l'aula i al pati. A la motxilla cadascú hi porta els seus estris i joguines, que s'hauran de desinfectar cada dia.

En el casal de l'Escola del Bogatell han començat 84 nens i nenes d'entre 3 i 12 anys. S'han fet 9 grups, que han arribat de forma esglaonada per 4 entrades diferents. S'ha ampliat l'espai de 3 a 9 aules, així com el menjador i el pati.
Anna Maíllo, la responsable d'aquest casal de la Fundació Fundesplai, explica que han hagut de renunciar a algunes activitats.

"El que no hem pogut fer són activitats com anar a museus o agafar autocars, sobretot hem renunciat a les sortides amb autocar i transport públic."

Tot i que, segons el director d'Innovació i Continguts de Fundesplai, Carles Xifra, no vol dir que es renunciï a fer activitats a l'aire lliure, al contrari.

"També s'estan modificant el màxim d'activitats a l'aire lliure, primer perquè preferim el contacte amb la natura en parcs oberts, en parcs urbans, en entorns naturals propers... i també perquè també ens permet fer activitats més naturalitzades d'acord amb el nostre plantejament metodològic."

Malgrat l'esforç de les entitats de lleure per mantenir les activitats, a la pràctica s'ha encarit l'organització i, tot i que sobre paper ja es complien les ràtios, moltes entitats han contractat més personal. Els monitors han fet formació específica per adaptar-se als nous requisits.

El monitor es presenta en el seu grup de 8 criatures, que respecten les distàncies (ACN/Maria Belmez)

També s'han adaptat les cases de colònies, amb menys llits per habitació, a més de totes les altres mesures.


Menys inscripcions

De moment, el nombre d'inscripcions són inferiors a les d'altres anys, encara que els casals i les colònies s'allargaran a l'agost. Segons Sònia Recasens "l'arrencada ha estat més lenta" per les incerteses que hi ha hagut fins a última hora, però ha indicat que en els darrers dies ha pujat el ritme de les inscripcions, que estan a la meitat de les 30.000 habituals.

"Estem notant a poc a poc que els pares veuen la importància i la necessitat que els nens es retrobin amb els amics, que reconnectin amb la natura, amb els espais oberts i facin activitats de lleure."

Els 200 centres d'esplai federats del Moviment de Centres d'Esplais Cristians Catalans (MCECC) hi ha actualment més de 16.500 infants i joves inscrits en colònies i casals d'estiu, a més de campaments i rutes.

Una nena guarda la seva mascareta en una bossa mentre és a l'aula (ACN/Maria Belmez)

L'any passat, més de 440.000 infants i joves van participar a les prop de 8.000 activitats de lleure d'estiu que es van organitzar arreu de Catalunya.

 

Beques i ajuts

Casals i colònies també tenen en compte els menors més desafavorits. La Fundació Pere Tarrés ha reforçat el sistema de beques, que no tindrà limitació, segons Recasens, perquè no volen que "cap infant quedi fora per un tema econòmic". Ara per ara han rebut unes 3.000 sol·licituds per rebre algun ajut.

Els grups són petits per evitar la propagació en cas de contagi (ACN/Maria Belmez)

Fundesplai, per la seva banda, ha organitzat una campanya per captar fons per a les beques. A mitjans de juny ja s'havien rebut 4.228 peticions de beca, de manera que l'entitat creu que a finals d'estiu s'ampliarà molt més la demanda a causa de la crisi econòmica i social provocada pel coronavirus. L'any passat van atorgar 4.844 beques i ajuts per poder participar a casals i colònies.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaEducació Menors
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut