L'Ai-Da amb el seu retrat d'Alan Turing, que es posa a subhasta per més de 120.000 euros

Així pinta l'Ai-Da, la robot humanoide capaç de fer obres valorades en més de 170.000 euros

L'Ai-Da ha pintat amb intel·ligència artificial i un braç robòtic un retrat d'Alan Turing que se subhastarà a Sotheby's
Enllaç a altres textos de l'autor

Coia Ballesté Brumós

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Regne Unit

@CoiaBalleste
Actualitzat
TEMA:
Intel·ligència artificial

"No pretenc reemplaçar artistes humans. Pretenc inspirar els espectadors a pensar en com fem servir la intel·ligència artificial de manera positiva". L'Ai-Da, la robot humanoide, respon calmadament als periodistes mentre verbalitza aquesta reflexió. Mou els ulls i el cos, mentre parla, i em provoca una inquietud creixent com més l'escolto i l'observo.

La coneguda casa de subhastes Sotheby's subhastarà en línia a finals de mes la primera obra d'art feta per un robot humanoide. L'artista robot Ai-Da serà la primera a vendre un quadre en una casa de subhastes important.

L'obra es titula "A.I. God", en referència a Déu, i s'espera que arribi a uns 170.000 euros. El quadre és un retrat d'Alan Turing, considerat el primer científic informàtic i que ja va plantejar preocupacions sobre l'ús de la intel·ligència artificial.

Turing és el matemàtic conegut també per haver desxifrat l'"Enigma", la màquina de codis que feien servir els alemanys per enviar missatges durant la Segona Guerra Mundial.

Alguns dels retrats que fa l'Ai-Da

El retrat fa més de dos metres d'alçada i és tan enigmàtic com la mateixa màquina desxifrada. L'Ai-Da, la robot ultrarealista, utilitza mans biòniques i les càmeres dels ulls per pintar-lo. Els algorismes d'IA demanen al robot que interrogui, seleccioni i prengui decisions per crear una pintura.

La mà metàl·lica subjecta el pinzell fermament i el braç robòtic de l'Ai-Da es mou lentament per marcar els relleus. És un treball minuciós, que requereix més d'unes cinc hores per quadre. El de Turner, abans de la subhasta, ja s'ha exposat a les Nacions Unides.

En aquest robot humanoide res és casual, ni el nom. Ai-Da és un homenatge a Ada Lovelace, considerada la primera programadora informàtica i filla del poeta Lord Byron. L'Ada, l'aristòcrata anglesa, deia al XIX: "El motor analític no té cap poder d'anticipar cap relació o veritat analítica".

Veurem quin és el camí que segueix la nova Ada, la que han creat especialistes en intel·ligència artificial a les universitats d'Oxford i Birmingham a Anglaterra. L'Ai-Da robot diu: "No tinc emocions de la mateixa manera que els humans, encara que la gent sovint diu que té una resposta emocional a la meva obra d'art".

"Hem de ser conscients dels riscos i limitacions de la intel·ligència artificial"

Aidan Meller, galerista i fundador de l'estudi Ai-Da Robot, va dirigir l'equip que va crear aquest robot ultrarealista. Meller considera que cada vegada estem migrant més cap a una societat on els algoritmes prenen les nostres decisions: "Òbviament, aquest és un moment especial. La pintura de l'Ai-Da es diu 'A.I. God', en referència a Déu. Això és significatiu. És un títol força provocador, perquè estem veient absolutament com estem anant a aquest tipus de món posthumà".

L'Ai-Da pintant els seus retrats

La robot Ai-Da pinta, dissenya, crea objectes, escriu poesia i ja ha fet diferents exposicions,

La primera individual la van titular "Futurs insegurs", amb la intenció de convidar a reflexionar sobre la velocitat amb què canvia el nostre món. Tot un altre enigma per desxifrar.

 

ARXIVAT A:
Art Tecnologia Intel·ligència artificial
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut