L'ull de bou que reprodueix l'augment del nivell de l'aigua de l'oceà
L'ull de bou que reprodueix l'augment del nivell de l'aigua de l'oceà (NASA)

Així puja el nivell del mar: un vídeo de la NASA recrea com ha crescut els últims 30 anys

L'agència espacial dels Estats Units també destaca l'acceleració del ritme d'augment de la temperatura global dels oceans, que s'ha multiplicat per dos en l'últim mig segle

Actualitzat

La NASA no només està atenta a les observacions d'ovnis i en la inacabable carrera especial per tornar a arribar a la lluna a bord de l'Artemis després de fer-ho per primer cop l'any 1969.

També controla aspectes de la Terra i l'efecte de la crisi climàtica en la seva "morfologia". En un vídeo que ha compartit, una animació mostra, molt gràficament, com han crescut els oceans en els últims 30 anys.

Les dades provenen d'una pàgina monogràfica dedicada únicament al control d'aquest nivell que, d'alguna manera, serveix per monitorar les "constants vitals" ("vital signs") del planeta.

L'agència espacial dels Estats Units hi aboca dos motius principals: el desglaç dels casquets polars i l'augment de la temperatura de l'aigua causat per l'escalfament derivat de la crisi climàtica.

Augment a partir dels vuitanta

L'emplenament de la "cisterna" es detecta, essencialment, a partir de la dècada dels vuitanta i des dels noranta està en augment constant. El vídeo, justament, ensenya com el nivell de l'aigua s'enfila gairebé 10 centímetres en tres dècades.

L'animació que ha piulat a Twitter Zack Labe, científic especialista en Clima de la Universitat de Princeton, exemplifica el fenomen posant-se en la pell d'algú que navega en un vaixell. Concretament, a través de la perspectiva d'un ull de bou de la paret d'una embarcació.

La temperatura dels oceans

Un altre aspecte significatiu que subratlla la NASA és l'acceleració del ritme d'augment de la temperatura global dels oceans, que s'ha multiplicat per dos en els últims 50 anys.

Aquest fet es deu a un altre fenomen físic: els mars i els oceans d'arreu del món han absorbit fins al 90% de la calor que els humans hem generat amb emissions de diòxid de carboni.

 

ARXIVAT A:
NASACrisi climàticaCiència
Anar al contingut