L'amnistia i les guerres a Gaza i Ucraïna crispen el debat de 3Cat per les eleccions europees

Els partits confronten idees en un moment transcendental per al futur de la Unió Europea sobre temes com defensa, política exterior, canvi climàtic i economia

Actualitzat

Els estudis de Sant Joan Despí han acollit aquest dimarts el debat de les eleccions al Parlament Europeu de 3Cat amb la participació dels vuit candidats designats pels partits catalans amb representació a les darreres eleccions europees.

Han estat, de més a menys vots obtinguts: Aleix Sarri, de Junts+; Javi López, del PSC; Diana Riba, d'ERC-Ara Repúbliques; Jordi Cañas, de Cs; Jaume Asens, de Comuns Sumar; Irene Montero, de Podem; Eva Poptcheva, del PP; i Juan Carlos Girauta, de Vox

Aquest debat decisiu a Catalunya ha estat l'últim abans de les eleccions de diumenge, uns comicis crucials per al futur de la Unió Europea, i per això alguns dels candidats han dedicat aquest dimarts a preparar-se les intervencions amb els seus equips de campanya. El debat l'ha moderat el presentador del "TN Migdia" Xavi Coral.
 

Catalunya i Europa

L'amnistia ha protagonitzat bona part del primer bloc, centrat a debatre sobre la relació que ha de tenir Catalunya amb les institucions europees i ha evidenciat l'enrocament dels partits en les seves posicions:


El candidat de Vox, Juan Carlos Girauta, i el del PSC, Javi López, han protagonitzat una picabaralla després que el candidat de l'extrema dreta hagi assegurat que l'amnistia "és una baixada de pantalons de Sánchez per set vots, i això ho sap tothom".

El candidat socialista s'ha mostrat "estranyat" perquè es debati més ara de l'amnistia que en les eleccions al Parlament i ha insistit que cal evitar que Europa basculi cap a la dreta.

Amb un to vehement, el candidat de Ciutadans, Jordi Cañas, s'ha enfrontat amb Jaume Asens, a qui ha acusat a ajudar els polítics catalans després de l'1-O i ha retret la llei d'amnistia: "Dedica't a redactar amnisties per a fugits", ha etzibat. Aquí pots recuperar el moment:
 


En aquest bloc del debat, el candidat de Junts+, Aleix Sarri, ha defensat la necessitat que Catalunya sigui el 28è estat de la Unió Europea i ha defensat el paper d'Europa per "derrotar la repressió". 

La candidata d'Esquerra, Diana Riba, ha coincidit que cal continuar portant el Parlament Europeu "la repressió que estem vivint" i que vigilaran des d'Europa com es desenvolupa la llei d'amnistia aprovada al Congrés espanyol. 

L'oficialitat del català a Europa també ha aparegut en aquest bloc del debat. I ho ha fet de la mà del candidat de Comuns Sumar, Jaume Asens, el qual ha demanat a les "forces catalanistes" replicar la "unitat" amb la llei d'amnistia per aconseguir el reconeixement català a Europa. Aquí Riba ha recordat a Asens que estan al govern espanyol i que han de "convèncer la resta d'estats membres perquè ho reconeguin".

La candidata de Podem, Irene Montero, ha dit que Europa "necessita Catalunya" perquè és "un país molt compromès amb la pau, no d'ara, sinó de sempre" amb l'objectiu de "trencar un consens bèl·lic".
 

Les guerres encenen el debat

A continuació, durant el segon apartat, sota el nom "Europa i el món", s'ha obert la mirada a la política exterior i de seguretat dels vint-i-set, marcades per la invasió de Gaza i la guerra d'Ucraïna. Aquí pots recuperar aquest bloc:
 


Ha estat a partir d'aquest punt que el debat ha pujat molt de to i ha deixat diverses picabaralles entre els candidats sobre la guerra a Gaza i la invasió russa d'Ucraïna. Hi ha hagut acusacions creuades entre diversos candidats al debat entre crits de "supremacistes" i "xenòfobs":

Sarri i Cañas s'han enganxat al voltant de qui és aliat de Putin. El candidat de Ciutadans ha qualificat el juntaire de "xenòfob" i el candidat de Vox, Juan Carlos Girauta, s'hi ha sumat amb acusacions de "supremacistes".

Un Girauta força crispat també s'ha enredat amb Asens i Montero per la invasió a Gaza, després que el candidat de Vox hagi dit que sent "vergonya" d'escoltar que Israel està cometent un genocidi.

Asens ha dit que Israel fa anys que executa un "pla de neteja ètnica" sobre els palestins. Per la seva banda, Montero ha reafirmat el lema "des del riu, fins al mar, Palestina vencerà", alhora que ha denunciat el "gran consens bèl·lic" del PP i PSOE, i que Espanya no trenqui relacions amb Israel.

Javi López, del PSC, ha reivindicat el paper d'Espanya a l'hora de denunciar el genocidi a Gaza i ha demanat a Podem que miri cap a la resta de països que no s'han posicionat a favor del reconeixement de Palestina.

Un reconeixement que la candidata del PP ha criticat per haver-se fet sense el consens i la unitat que creu que fa falta a la UE. Segons Poptcheva, amb aquest moviment Sánchez ha aixecat "una cortina de fum per tapar la investigació de la seva dona" i altres trames com el cas Koldo. 

Des d'ERC, Diana Riba ha reivindicat invertir en cooperació i diplomàcia, i no en armes. També s'ha mostrat "al costat del poble d'Ucraïna" i ha defensat que cal ajudar al país a "arribar en les millors condicions a la taula de negociació".


Canvi climàtic

El tercer bloc ha estat centrat en el canvi climàtic, l'ecologia i les renovables, amb protagonisme per com s'hauria d'aplicar el Pacte Verd Europeu, un acord per reduir les emissions de CO₂ a la comunitat europea. El pots veure aquí:


El bloc l'ha obert Diana Riba, d'ERC, amb una crida a abordar els acords de lliure comerç amb tercers estats per acabar amb els preus "injustos" que pateix la pagesia i que aquesta setmana els ha portat a bloquejar les fronteres amb tractors a Catalunya

Riba i el candidat de Junts+, Aleix Sarri, s'han enganxat sobre la legislació d'aquests tractats. I el juntaire ha proposat doblar els fons de transició energètica per reduir l'impacte social de les polítiques verdes i que el BCE "faci un programa de préstecs massius".

En aquest punt, el candidat del PSC, Javi López, ha assenyalat que cal apostar per les energies renovables, però que Catalunya va amb retard. Irene Montero, de Podem, ha reclamat canviar "de dalt a baix" l'estructura econòmica per lluitar contra el canvi climàtic. 

Segons el PP, el que cal és reduir la burocràcia a la pagesia i la candidata Eva Poptcheva ha avançat que proposaran un pacte europeu de l'aigua que permetria a Catalunya rebre més inversió en infraestructures hídriques.

El candidat de Cs, Jordi Cañas, ha minimitzat la contribució d'Europa a l'escalfament global, i ha defensat les renovables, però també les nuclears. I el de Vox, Juan Carlos Girauta, ha atacat el "catastrofisme climàtic" que considera que es defensa actualment a la Unió Europea, que ha qualificat d'"hipocresia pura".

En aquest punt del debat, la candidata d'ERC ha buscat el cos a cos amb Jaume Asens pel projecte del Hard Rock. Riba li ha demanat que expliqui per què aturar el projecte ja no és una línia vermella per investir Salvador Illa. El candidat de Comuns Sumar ho ha negat de totes totes, i ha afirmat que no formaran part "de cap govern" que impulsi el Hard Rock.


Les aliances al Parlament Europeu

En el quart bloc, el de les aliances postelectorals, diversos partits han alertat del risc que Europa viri cap a la dreta després de les eleccions de diumenge. Pots veure-ho aquí:


És la postura que ha defensat ERC, que ha demanat "un cordó sanitari" a l'extrema dreta per part de la resta de forces. 

Javi López, del PSC, també ha alertat que està en joc que Europa segueixi avançant o "quedem atrapats i presoners de l'extrema dreta", i ha reclamat acords entre els europeistes i els progressistes.

Precisament, els socialistes han estat l'objectiu de les crítiques d'Irene Montero, de Podem, que ha alertat que ja tenen "pactat" que "s'asseuran amb els antiavortistes", en referència a una possible gran coalició encapçalada per Úrsula Von der Leyen.

Comuns Sumar també ha presentat un doble escenari de coalicions partir del 9J: una entre la dreta i l'extrema dreta, o una altra entre conservadors i socialistes. Aquesta última, ha dit Asens, podria "obrir la porta a les retallades" i posar una "catifa vermella a les privatitzacions". Per això, ha demanat que en aquestes eleccions se segueixi avançant cap a "una Europa verda i solidària".

En canvi, la candidata del PP ha evitat el xoc i ha deixat anar que els socialistes també han votat "junts" moltes lleis amb l'extrema dreta. Poptcheva ha assenyalat que aspiren a ser decisius per poder impulsar reformes i aturar la llei d'amnistia a Europa. 

Per la seva banda, Aleix Sarri ha defensat que Junts+ no estigui a cap gran família europea i ha criticat que PSOE i ERC vagin en grups que "de vegades voten en contra dels interessos de Catalunya". I ha defensat que l'autodeterminació és la millor eina per combatre l'extrema dreta.

Jordi Cañas, de Ciutadans, ha repetit en diverses ocasions que els eurodiputats de Junts són no adscrits perquè "no els vol ningú" i, ha garantit que la seva formació seguirà treballant per una Europa "més lliure, pròspera i segura".

Girauta, de Vox, ha dit que populars i socialistes són el mateix a Europa i ha aprofitat per exhibir en aquest punt del debat el seu discurs contra la immigració il·legal.


Les preguntes creuades, per al PSC i PP

Abans d'arrencar la confrontació d'idees, com ja és tradició en els debats de 3Cat, els aspirants s'han llançat preguntes entre ells. Cadascun ha pogut fer una pregunta a un altre, que ha tingut un minut per contestar-la. 

El PSC i el PP han estat l'objectiu de la resta de partits, i els seus candidats han rebut quatre preguntes cadascun. Aquí han aflorat el cas que afecta l'esposa de Pedro Sánchez, la guerra a Gaza o les aliances amb l'extrema dreta.

Pots recuperar aquí totes les preguntes i respostes entre els candidats:

 

 

Pots recuperar el debat de les eleccions al Parlament Europeu de 3Cat, aquí:
 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 2024Parlament EuropeuJuntsPSCERCVoxPodemPPSumarCs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut