Així serà el subsidi d'atur: de 480 a 570 euros i compatible amb un sou durant 6 mesos
- TEMA:
- Atur
Una de les patates calentes de l'inici de legislatura ja és un fet. La reforma del subsidi d'atur, aquella ajuda de 480 euros que rep un treballador un cop se li acaba l'atur, canviarà de cara el nou any.
És un subsidi al qual també hi poden optar aquells treballadors que es queden a l'atur i no tenen el mínim cotitzat per accedir a la prestació contributiva, que són 360 dies en els 6 anys anteriors a la situació de desocupació.
Passarà dels actuals 480 euros a 570 euros, segons ha avançat la Cadena Ser.
Canviarà, però, que la xifra de 570 euros només es mantindrà els primers sis mesos, per anar minvant després fins als 480 euros actuals durant el temps que resti fins a complir el màxim de 30 mesos que el treballador pot rebre aquesta ajuda.
Per ajudar a incorporar als treballadors al mercat laboral, el pla és que un receptor d'aquesta ajuda pugui compatibilitzar durant sis mesos aquesta quantia amb el sou, perquè la gent no eviti agafar una feina -encara que sigui temporal- per por a perdre l'ajuda.
Nous col·lectius que s'hi podran acollir
També hi haurà nous col·lectius que fins ara quedaven exclosos i que ara podran ser-ne receptors, com ara les persones desocupades menors de 45 anys sense càrregues familiars, o els majors de 52 anys amb càrregues familiars (fins i tot quan la familia sumi rendes per sobre del topall determinat).
Això significarà que de les 800.000 persones que ara reben aquesta ajuda, hi haurà 152.000 desocupats més que podran sumar-s'hi.
Una altra de les novetats és que s'eliminarà el mes que hi havia d'espera entre que s'acaba l'atur i es començava a rebre l'ajuda, un mes on el treballador desocupat es quedava sense cap ingrés.
La clau per desbloquejar la quarta entrega de fons europeus
Aquesta reforma era clau per desbloquejar 10.000 milions d'ajudes europees corresponents al quart desemborsament.
És la darrera de les fites del Pla de Recuperació que al Ministeri de Treball li quedava per complir.
Batalla política: Calviño versus Díaz
El rerefons d'aquesta reforma ha estat una àrdua batalla entre els ministeris de Treball i Economia, liderats per Yolanda Díaz i Nadia Calviño respectivament. I finalment ha estat una de freda i una de calenta.
La ministra Díaz ha aconseguit que la quantia total augmenti perquè durant els primers sis mesos puja de 480 a 570 euros, un fet que des d'Economia es rebutjava amb la idea de pressionar el treballador a acceptar una oferta de feina.
D'altra banda, Calviño volia que, rebent la mateixa quantia total durant els 30 mesos, en un inici la quantitat augmentés i que l'ajuda anés minvant amb el temps: és el que s'anomena un ingrés decreixent.
I això serà així, tot i que amb la diferència que l'ajuda augmenta i es manté durant els dos anys i mig. Segons van explicar fonts de Treball durant la negociació, Calviño volia reduir-la a 12 mesos.
Sense el consens de sindicats i patronal
Una reforma que s'ha fet sense diàleg social, sense el consens de sindicats i patronal, ja que després d'una reunió no va aconseguir-se cap acord. Ni tan sols amb la proposta del Ministeri de Treball, molt més ambiciosa que la que al final ha acabat sortint.
La majoria de persones que reben el subsidi són dones
Actualment, a Catalunya hi ha 87.625 persones que perceben el subsidi d'atur i 7.272 que reben la renda activa d'inserció. D'aquests, 35.103 tenen més de 60 anys i la majoria, 58.000, són dones.
A Espanya, la millora del subsidi afecta 971.095 persones.
- ARXIVAT A:
- Atur