"Roig, vermell, grana, carmesí" és la proposta guanyadora per a la imatge institucional de la Diada (ACN/Gerard Artigas)

La Diada 2023, amb el català com a protagonista: agenda d'actes i manifestacions

El cartell de l'Onze de Setembre reivindica les varietats dialectals amb una senyera formada per quatre geosinònims en vermell sobre fons groc

RedaccióActualitzat

El Govern ha escollit la llengua catalana com a fil conductor dels actes i la imatge institucional per a la Diada de l'11 de Setembre d'enguany.

Sota el lema "Una llengua, molts accents" l'executiu vol reivindicar el català en un moment que està "greument atacat i perseguit".

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha defensat la diversitat i riquesa de la llengua i ha subratllat que volen que aquesta reivindicació "arribi a tots els racons del país".

En la mateixa línia, ha explicat que el català és "un punt de trobada i també una eina de futur" per a tots els territoris de parla catalana.

Més enllà dels actes institucionals, que inclouen l'entrega de les màximes distincions que atorguen el Govern i el Parlament, coincidint amb la Diada hi ha nombroses activitats organitzades per la societat civil.

La campanya s'ha presentat just després del primer consell executiu del curs (Europa Press/Kike Rincón)

Tot seguit repassem els principals actes previstos entorn d'aquest Onze de Setembre:


Actes previs: medalles d'Or i discurs d'Aragonès

Els actes institucionals amb motiu de la Diada van començar amb el lliurament de la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, aquest dijous.

Diumenge al vespre, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha pronunciat el discurs institucional des de la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), al barri del Raval de Barcelona.

La mateixa nit, diferents col·lectius i partits independentistes s'han manifestat a la capital catalana, amb el fossar de les Moreres com a centre neuràlgic de la reivindicació.
 

Portes obertes al Palau de la Generalitat i al Parlament

També és dia de jornada de portes obertes a la Generalitat. Com aquest diumenge, es pot visitar d'11 h a 17 hores. Per poder accedir al Palau cal registrar-se prèviament.

La galeria gòtica del Palau de la Generalitat és un dels espais que es poden visitar (Ajuntament de Barcelona / Antonio Lajusticia Bueno)

En el cas del Parlament, les portes obertes es faran d'11 h a 18 h, i no cal inscripció prèvia.

A més, el carilló del Palau de la Generalitat ofereix una audició a càrrec de la carillonista del Palau, Anna Maria Reverté. És a les 12 h.

Es podrà seguir des dels carrers del barri Gòtic, el Pati dels Tarongers, la Galeria Gòtica i el Pati de Carruatges del Palau, i com a música d'acompanyament en la visita de portes obertes.

Durant la Diada també es podran visitar nombrosos edificis i espais emblemàtics arreu de Catalunya.


La Diada: ofrenes a Rafael Casanova

La Diada arrenca amb la tradicional ofrena floral del Govern, el Parlament, els partits i les entitats davant el monument de Rafael Casanova de Barcelona. A partir de les 9.

A l'ofrena hi participen partits polítics, sindicats i entitats (Europa Press/Lorena Sopêna)

El mateix matí, Sant Boi de Llobregat és l'escenari de la tradicional ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova a l'església de Sant Baldiri.
 

Manifestació de l'Assemblea i convocatòries de l'esquerra independentista

Un any més, l'ANC convoca una manifestació centralitzada a Barcelona a les 17.15 h.

Amb el lema "Via fora", l'Assemblea i les entitats que hi donen suport, com Òmnium Cultural o el Consell de la República, volen llançar un missatge de fortalesa del moviment independentista a les institucions europees, aprofitant que Espanya presideix el Consell de la Unió Europea.

Quatre columnes de manifestants sortiran des de diferents punts de la capital catalana per confluir a la plaça Espanya, batejada per l'ANC com a plaça Primer d'Octubre.

 

Sortiran de la Ciutat de la Justícia, l'Escola Proa, la plaça Doctor Letamendi i l'estació de Sants. Cadascuna d'elles portarà per nom una proclama del manifest: llibertat, llengua, país i sobirania.

A les sis de la tarda, l'esquerra independentista també es manifestarà al centre de Barcelona. A Lleida la convocatòria és a les 11 del matí, a Girona a les 5 de la tarda i a Reus a dos quarts de vuit del vespre.
 

Triquell, Jazz Woman i Figa Flawas, a la Festa per la Llibertat

Els actes de la Festa per la Llibertat que organitza Òmnium Cultural començen a les dotze del migdia al passeig Lluís Companys de Barcelona i duraran tot el dia.

Es tracta d'una "jornada de mobilització popular" que arriba a la 21a edició i que inclou un espai de fira per a entitats, tallers, un acte polític i diversos concerts, a partir del migdia.

Els plats forts arribaran al vespre, amb les actuacions de Triquell, Jazz Woman i Figa Flawas (Òmnium)

A les 19 h, un cop s'hagi acabat la manifestació, començaran els concerts en què s'espera més afluència de públic. Enguany el cartell el completen Triquell, Jazz Woman i Figa Flawas, que actuaran fins a la mitjanit.
 

Acte institucional dedicat a la llengua

L'acte institucional per al mateix Onze de Setembre se celebrarà a Barcelona, a les quatre columnes de Puig i Cadafalch de Montjuïc, com els darrers anys.

Començarà a les deu del vespre i també reivindicarà la llengua catalana com a "nexe d'unió en la diversitat".

L'acte institucional serà, un any més, a les quatre columnes de Montjuïc (Wikimedia Commons)

L'executiu planteja una posada en escena amb artistes que representin la diversitat sociocultural del país, amb músics de tot el territori de parla catalana, performances lingüístiques i la participació de col·lectius culturals de tot el país.

L'acte serà retransmès en directe per TV3.

Els dies previs i posteriors a la Diada també hi haurà actes a les delegacions del govern de la Generalitat. Podeu consultar-los aquí.
 

13 de setembre: Medalla d'Honor del Parlament

La Medalla d'Honor del Parlament es lliurarà a les set de la tarda a l'auditori de la cambra catalana.

La Mesa ha acordat concedir la màxima distinció del Parlament en la categoria d'or a la secció de futbol femení del Futbol Club Barcelona, per "la contribució de les esportistes i el club al creixement, el reconeixement i la professionalització del futbol femení i la generació d'igualtat d'oportunitats".

La medalla també s'ha volgut fer extensiva com un "agraïment global" a totes les entitats, persones i els clubs catalans que van començar fa dècades a treballar per crear equips femenins de futbol i batallar pel seu reconeixement.
 

El cartell: quatre barres reivindicatives

El cartell institucional el formen quatre paraules sinònimes de "vermell" en diferents varietats dialectals que, presentades verticalment, formen les quatre barres de la senyera. El govern ha explicat que vol recollir "l'esperit de reivindicació nacional" a través de la imatge.

Aquesta il·lustració lluirà en diferents edificis i espais emblemàtics del país, com Sant Climent de Taüll, la Seu Vella de Lleida, el castell de Cardona, el castell de Miravet o el pont de Besalú.

El cartell ja es pot veure als carrers de diferents poblacions (CCMA)

La imatge, obra de Palouzié Studio, ha sorgit d'un concurs públic organitzat per la Generalitat amb l'Associació de Directors d'Art i Dissenyadors Gràfics del FAD, en què han participat 53 artistes.

El 5 de setembre s'inaugurarà al Palau Robert la mostra dels cartells, tant el guanyador com la resta de finalistes.

A més, l'app Artivive permet explorar el cartell a través de la realitat augmentada i, qui ho vulgui, pot crear el seu cartell personalitzat amb quatre paraules al web Elmeuaccent.cat.

ARXIVAT A:
Català 11S
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut