Pere Aragonès, investit 132è president de la Generalitat

És el primer president d'ERC investit al Parlament des del 1936
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pere Aragonès

Catalunya té nou president. Pere Aragonès ha estat investit 132è president de la Generalitat. És el sisè d'Esquerra Republicana de Catalunya i el primer des de la restauració de la democràcia i, de fet, el primer republicà investit al Parlament des del 1936.

A cinc dies perquè s'esgotés el termini legal cap a unes noves eleccions i tres mesos després de les eleccions del 14F, Aragonès ho ha aconseguit per majoria absoluta: 74 vots a favor --els de Junts i la CUP, a més dels d'ERC--, i 61 en contra --els del PSC, els comuns, PP, Cs i Vox--. Ha estat en un segon debat d'investidura, després de les dues votacions fallides al març.

"És un honor i una gran responsabilitat la que sento a les meves espatlles", han estat les seves primeres paraules un cop investit, i ha tingut un recordatori per a dues persones: la primera, Oriol Junqueras, i la segona, Pere Horta, primer regidor d'ERC en democràcia a Pineda de Mar, mort fa tres anys.

"Treballaré amb tota la humilitat personal, però amb determinació col·lectiva, amb valors republicans, sempre al servei de la ciutadania de Catalunya."

 

Els diputats aplaudeixen el president electe (ACN/Jordi Play)

El debat arrencava aquest dijous a la tarda al Parlament de Catalunya amb el discurs del candidat a la presidència de la Generalitat; un discurs en què el candidat a la investidura va demanar la confiança del Parlament per posar en marxa un govern que farà, ha promès, una sacsejada social.

Aragonès s'ha compromès a fer un executiu útil, cohesionat i estable amb voluntat de governar per al conjunt dels catalans, però prioritzant el valor del 52% de vot independentista i la majoria progressista sorgida de les urnes. Un govern que anirà tan lluny, segons va dir, com vulguin els catalans.

També s'ha proposat la resolució del conflicte amb Espanya com a objectiu de la seva presidència. "Vull ser el president de la Generalitat per fer possible culminar la independència de Catalunya, per fer inevitable l'amnistia i per exercir el dret a l'autodeterminació, governant per a tota la ciutadania, governant per al país sencer." El ja investit president s'ha posat com a referència el cas escocès.

Junqueras, al Parlament per donar suport a Aragonès

L'abraçada entre aragonès i Oriol Junqueras ha estat el moment més emotiu de la investidura. Ha estat fora de l'hemicicle.

 

A l'escala de Parlament, tot el grup parlamentari d'ERC ho ha celebrat amb un llarg aplaudiment.

 

Oriol Junqueras ha demanat un permís penitenciari per sortir de Lledoners per mostrar suport al que va ser la seva mà dreta al Departament d'Economia i per viure aquest moment històric per a Esquerra Republicana. En declaracions a TV3, Junqueras ha destacat justament això:

"Hem recuperat amb la força de les urnes el que ens van prendre fa 80 anys amb la força de les armes."

 

Quan ha arribat, el líder d'ERC ha estat rebut amb aplaudiments i ha pujat l'escala amb el puny alçat i assegurant que "és molt feliç". L'esperava una delegació del partit formada per Sergi Sabrià, Meritxell Serret, Roger Torrent i Marta Vilalta.

Oriol Junqueras arriba al Parlament (EFE/Alberot Estevez)

Entre els convidats al Parlament també hi eren els expresidents Quim Torra, Artur Mas i José Montilla, que han seguit la investidura en una sala de convidats habilitada fora de l'hemicicle per protocol Covid.

 

Des de l'exili, també l'expresident Carles Puigdemont ha felicitat el president electe i s'ha posat a la seva disposició:


La primera reacció de La Moncloa a la investidura

Pere Aragonès assumeix a partir d'ara el repte de ser l'interlocutor directe de Pedro Sánchez, que  a través de les xarxes s'ha ofert a treballar "plegats" per al retrobament "entre catalans i entre catalans i la resta d'espanyols". 

 

La primera reacció del govern espanyol a la investidura del republicà ha arribat a primera hora del matí. La Moncloa ha emès una nota en què afirma, sense esmentar-lo, que la "principal obligació i preocupació" d'Aragonès "ha de ser la realitat".

I afegeix: "Aquesta és la recuperació econòmica i social de Catalunya, danyada en part per la dècada tan frustrant d'independentisme, que no ha conduït enlloc."

 

La presa de possessió, previsiblement dilluns

Un cop investit com a president, Pere Aragonès ara haurà de prendre possessió del càrrec. Això passarà la setmana que ve. Dilluns es faria al Palau de la Generalitat l'acte de presa de possessió del president i dos dies després, dimecres, seran els consellers del nou govern els que accediran als seus nous càrrecs.

 


Abans, però, el següent pas preceptiu l'ha de fer la presidenta del Parlament, Laura Borràs. S'ha de posar en contacte amb Felip VI, que és qui nomena el president de la Generalitat per comunicar-l'hi. Però no ho farà personalment. Ho va anunciar en una entrevista a "Els matins" de TV3, en què va argumentar que hi ha altres mitjans per fer-ho i que es tracta d'un "tràmit" que considera que s'hauria d'abolir.

És per això que ha decidit fer el tràmit per altres mitjans, com ja van fer els seus antecessors Roger Torrent i Carme Forcadell.


Ball de noms als passadissos del Parlament

El ja president electe ha afrontat el debat d'investidura sense saber qui ocuparà la seva vicepresidència. Elsa Artadi, que semblava cridada a assumir-la juntament amb la Conselleria d'Economia, hi ha renunciat i això ha fet circular un ball de noms de possibles consellers pels passadissos del Parlament.

Aragonès i Calvet al Parlament, en una imatge d'arxiu (ACN/Mariona Puig)

Noms com Damià Calvet, que tindria el suport dels presos Rull, Turull i Forn per continuar i estaria disposat a assumir la vicepresidència, malgrat que hi ha sectors de Junts que ho descarten. També Josep Rius i Jordi Puigneró, pròxims al president Puigdemont, són a les travesses, com Ramon Tremosa. Però només el doctor Josep Maria Argimon té segur ocupar la conselleria de Salut.

Massa candidats per a poques cadires: cinc homes per a quatre o tres conselleries; la resta són per a dones, per respectar la paritat. I una d'elles, la gironina Gemma Geis, podria assumir la nova conselleria d'Universitats i Recerca.

No se saben els noms, però sí quantes carteres tindrà el govern de coalició d'ERC i Junts: 14 conselleries, set en mans d'ERC i set en mans de Junts. Són un més que l'actual govern en funcions. Aragonès també ha avançat que serà "100% paritari".

 

La principal novetat és, però, la nova Conselleria de Feminismes i igualtat, que obeeix a un compromís del Parlament de fa dos anys i que es considera un avenç decisiu.

 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès Investidura Eleccions Parlament Catalunya 2021 ERC Junts
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut