Així som els catalans, segons el CEO: Què ens preocupa? Ens considerem feministes?
El Centre d'Estudis d'Opinió publica el Baròmetre d'Opinió Política, que pregunta per la percepció de la ciutadania sobre política, economia o mitjans de comunicació
S'ubiquen ideològicament en el centreesquerra catalanista, s'informen de política amb la televisió i les xarxes socials, més de la meitat no té mascota, consideren que el principal problema del país és la insatisfacció amb la política i poden pagar puntualment les factures de llum, aigua i gas.
Així és el retrat robot dels catalans i les catalanes que s'extreu de la segona onada del Baròmetre d'Opinió Política del Centre d'Estudis d'Opinió, que s'ha publicat aquest dimecres i que també inclou l'estimació d'escons tant al Congrés dels Diputats com al Parlament de Catalunya.
L'economia catalana es percep millor que l'espanyola
La majoria de la ciutadania percep que la situació econòmica és dolenta, tot i que la visió sobre l'economia espanyola és més negativa que la catalana.
Un 60% dels enquestats creuen que la situació econòmica espanyola és dolenta o molt dolenta, un percentatge que baixa al 51% quan es pregunta sobre l'economia catalana. Un 30% defineixen l'economia catalana com a bona, una xifra que en el cas de l'espanyola és del 25%.
Preguntats per quin és el principal problema de Catalunya, la resposta més comuna és la insatisfacció amb la política, seleccionada per un 13% de les persones enquestades.
Seguidament, amb un 9% de les mencions, hi ha un quàdruple empat entre el funcionament de l'economia, l'atur i la precarietat laboral, les relacions Catalunya-Espanya i la sanitat. Molt a prop, amb un 8% de les respostes, hi ha la inseguretat ciutadana i l'accés a l'habitatge.
Els votants de la CUP, els que se situen més a l'esquerra
Preguntats per on s'ubiquen en l'eix esquerra-dreta, els votants de la CUP són els que s'autoubiquen en posicions més progressistes. Els simpatitzants d'En Comú Podem, Esquerra, PSC i Junts també se situen ells mateixos a l'esquerra, mentre que els de Ciutadans, PP i Vox ho fan més a la dreta.
En l'eix nacional, els votants de Junts, Esquerra, CUP i En Comú Podem s'autoubiquen en posicions més catalanistes. Els simpatitzants socialistes es col·loquen ells mateixos més aviat al centre i els de Ciutadans, PP i Vox, a les posicions més espanyolistes.
Els partits que susciten més simpatia entre els enquestats són Esquerra i PSC, que treuen una nota de 4,6 i 4,4 respectivament. En segon terme, Junts obté un 4; En Comú Podem, un 3,8; i la CUP, un 3,4.
A l'altre plat de la balança, Vox, Ciutadans i PP són els partits que generen més antipatia, qualificats tots tres per sota del 2.
Preguntat sobre el grau de simpatia cap a diferents grups ideològics, el col·lectiu que genera més antipatia són les persones contràries al feminisme, seguit a una distància considerable per la gent de dretes.
En canvi, els perfils que desperten més simpatia són la gent feminista i la gent d'esquerres.
Menys benestar material, més vot a la dreta
Des d'un punt de vista ideològic, les persones que se situen més a la dreta presenten un nivell de benestar material més baix que les persones que s'autoubiquen a l'esquerra.
Per partits, els simpatitzants de Junts i Esquerra són els que disposen d'un nivell de benestar material a la llar més elevat, seguits a poca distància pels de la CUP, En Comú Podem i PSC. En canvi, els que presenten un benestar material més reduït són els votants de Vox, PP i Ciutadans.
Entre les persones enquestades, 9 de cada 10 diu que ha pogut pagar les factures d'electricitat, aigua i gas durant el darrer any. 8 de cada 10 assenyalen que es poden permetre cotxe propi i mantenir la llar a una temperatura agradable tant a l'estiu com a l'hivern. Un 74% dels enquestats pot anar de vacances fora de casa almenys una setmana a l'any.
Els qui tenen un segon habitatge a banda de l'habitual, ja sigui de lloguer o de propietat, són el 23% dels enquestats, mentre que un 21% paga alguna persona per ajudar-los a les feines de la llar.
La majoria vol que la Generalitat gestioni Rodalies i l'aeroport
Una part majoritària de les persones enquestades està a favor que la Generalitat gestioni els trens de Rodalies, l'aeroport de Barcelona, la recaptació dels impostos i la Seguretat Social.
On hi ha més consens és en la gestió de Rodalies: entre els votants de totes les opcions polítiques són majoria els que creuen que s'hauria de fer des de Catalunya, fins i tot el 62% dels simpatitzants de PP i Vox.
En el cas de l'aeroport, en gairebé totes les opcions polítiques són majoria els que opinen que l'hauria de gestionar la Generalitat, amb les excepcions dels votants del PP i Vox. En la recaptació d'impostos i la Seguretat Social no hi ha un grau d'acord tan elevat.
En l'habitual pregunta sobre la independència, el 52% dels enquestats s'hi mostren en contra i el 42%, a favor, un resultat que no suposa un canvi substancial respecte al Baròmetre anterior.
Un 70% diu ser molt o força feminista
Set de cada deu persones enquestades asseguren que se senten molt o força feministes. Un 17% diu que se sent poc feminista i un 9%, gens.
En totes les franges d'edat són majoria les persones que es consideren molt o força feministes, però entre les més joves el sentiment és més intens.
Els resultats aporten poques diferències per gènere, però el percentatge d'homes que se senten molt o bastant feministes és més alt (72%) que el de les dones (69%).
A mesura que els enquestats se situen en posicionaments més a l'esquerra, augmenta el grau de feminisme. Per partits, el 90% dels simpatitzants d'En Comú Podem i la CUP se senten molt o bastant feministes. En canvi, entre els votants de Vox només són un 31% els que es defineixen com a molt o força feministes.
Com ens informem: televisió i xarxes socials
Els catalans i les catalanes s'informen sobre política a través de diversos mitjans de comunicació. En aquest punt s'observa un biaix per edat: la televisió és el mitjà més utilitzat per les persones de més de 50 anys i, en canvi, els que tenen menys de 50 anys s'informen de política majoritàriament amb les xarxes socials.
TV3 és el canal de televisió amb què s'informen habitualment els simpatitzants d'Esquerra, Junts, En Comú Podem i CUP; els de Ciutadans, Vox i PP opten majoritàriament per Antena 3; i els del PSC s'inclinen per La 1.
Pel que fa a les ràdios, Catalunya Ràdio és la preferida pels votants de la CUP; els d'Esquerra, Junts i Ciutadans escolten sobretot RAC1; la SER és la predominant entre els votants de PSC i Comuns, i els de PP i Vox opten per la COPE.
En premsa escrita, La Vanguardia en català és el diari més consultat pels simpatitzants de Junts i Esquerra; l'Ara, pels de la CUP; El Mundo, pels de Ciutadans, i La Vanguardia en castellà, pels de PSC i PP.
Pel que fa a les xarxes socials, Twitter és la preferida pels simpatitzants d'Esquerra, Junts, En Comú Podem i CUP. Facebook és la més consultada per informar-se de política pels votants de PSC, PP i Vox i, els de Ciutadans utilitzen majoritàriament YouTube.
Entre els menors de 35 anys, la xarxa social preferida per informar-se de política és Instagram; en la franja d'entre 35 i 49 anys és Twitter; i, a partir dels 50 anys, el lideratge passa a Facebook.
Instagram, la xarxa social més comuna per a ús personal
En la consulta de xarxes socials per a un ús personal, Instagram és la preferida: la fan servir un 53% de les persones enquestades. En menors de 35 anys, però, aquest percentatge se situa per sobre del 85%.
En segon lloc hi ha Facebook, que utilitzen un 45% dels enquestats, i més endarrere s'hi troben Twitter (25%), Telegram (20%) i TikTok (19%). Aquesta darrera xarxa social, que té poca penetració entre la població adulta, és utilitzada per un 62% dels que tenen entre 18 i 24 anys.
Més de la meitat de catalans no té cap mascota
Gossos o gats? Per més de la meitat dels catalans, ni els uns ni els altres. El 56% de les persones enquestades respon que no té cap mascota.
En canvi, hi ha un 44% que sí que tenen animal de companyia i, en aquest cas, els gossos s'imposen als gats. Un 22% respon que té gos i un 13%, gat. En un 5% dels casos, a casa tenen tant gos com gat.
Per posicionament ideològic, les persones sense mascota acostumen a tenir posicions més de dretes. Aquelles persones que conviuen amb un gat se situen més cap a l'esquerra.
Un 47% de les persones que tenen gat i un 41% de les que tenen gos van adoptar-lo.
Una enquesta feta a 2.000 persones
El Baròmetre d'Opinió Política és una enquesta que elabora periòdicament el Centre d'Estudis d'Opinió que vol conèixer la percepció que té la ciutadania sobre política, economia o mitjans de comunicació, entre d'altres.
El que s'ha fet públic aquest dimecres és el segon Baròmetre d'Opinió Política que es publica aquest any. Per elaborar-lo s'han entrevistat 2.000 persones residents a Catalunya i amb dret a vot a les eleccions al Parlament i les generals.
Els resultats complets de l'enquesta i el qüestionari amb les preguntes literals es poden trobar a la pàgina web del CEO.