Wolfgang Amadeus Mozart va escriure "Ganz kleine Nachtmusik" quan era adolescent
Wolfgang Amadeus Mozart va escriure "Ganz kleine Nachtmusik" quan era adolescent (iStock)

Així sona la partitura de Mozart descoberta ara, 260 anys després de ser escrita

La serenata en C titulada "Ganz kleine Nachtmusik" és una obra curta, de 12 minuts, escrita quan era adolescent

Actualitzat

Una composició fins ara desconeguda de Wolfgang Amadeus Mozart ha estat descoberta pels investigadors de l'arxiu de la Biblioteca de Música de les Biblioteques Municipals de Leipzig, a Alemanya, 260 anys després de ser escrita. 

La serenata en C titulada "Ganz kleine Nachtmusik" ("Una miqueta de música nocturna") és una peça curta, d'uns 12 minuts de durada, que consta de set moviments en miniatura per a trio de cordes que el compositor austríac hauria escrit en la seva adolescència, entre els 10 i els 13 anys, abans del seu viatge a Itàlia, segons un comunicat de les biblioteques de Leipzig. 

Aquest dissabte, dos joves violinistes i una violoncel·lista de l'Escola de Música Johann Sebastian Bach de Leipzig han interpretat l'obra per primer cop a Alemanya, enmig d'una gran expectació. Primer, al vestíbul de l'Òpera de Leipzig, ple de gom a gom.


Mentrestant, desenes de persones esperaven fora de l'edifici de l'Òpera. El trio va sortir a les escales de l'edifici, a l'aire lliure, i va repetir la peça dues vegades més. 

 

Però no va ser a Leipzig on es va poder sentir per primer cop les notes de la composició. Dijous, la peça es va interpretar a Salzburg, a la presentació del nou catàleg de Köchel, que edita la Fundació Internacional Mozarteum, de la ciutat natal del músic austríac, i que es considera el directori de referència de tota l'obra de Mozart (1756-1791).

Precisament, el descobriment es va fer mentre es treballava en la compilació de la nova edició d'aquest catàleg a la Biblioteca Musical de les Biblioteques Municipals de Leipzig, una de les biblioteques musicals públiques més grans d'Alemanya, que guarda la col·lecció Carl Ferdinand Becker (1804-1877) entre els papers de la qual es va fer el descobriment.

El manuscrit, que va resultar ser una obra primerenca de Mozart, és una còpia o transcripció feta cap al 1780, segons el comunicat de la biblioteca.

"Per tant, no prové del mateix Mozart; es va utilitzar tinta marró fosc i paper fet a mà de color blanc mitjà. Les parts estan enquadernades individualment i el manuscrit no estava signat." 

Es creu que aquest trio de corda va ser escrit entre mitjan i final de la dècada de 1760, segons ha dit a mitjans alemanys, Ulrich Leisinger, cap de la investigació que ha fet la Fundació Mozarteum.

"Fins ara, hem conegut el jove Mozart principalment com a compositor de música per a piano, àries i simfonies. Una llista de Leopold Mozart, però, ens parla de l'existència de moltes altres composicions de música de cambra que daten de la seva joventut, que malauradament s'han perdut."

Serenate ex C de Mozart partitura descoberta a Liepzig
La partitura és una còpia de la composició de Mozart de la qual no se sabia res fins ara (Leipzig Municipal Libraries)

Aquesta obra, fins ara completament ignorada, és l'última que s'ha descobert de l'autor i l'última que ha entrat en la nova edició del catàleg Köchel, registrat com Serenata ex C, amb el nom de "Ganz kleine Nachtmusik" i el número KV 648.

A l'entrada hi consta encara --com a precaució-- l'advertència que és una "obra de dubtosa autenticitat", malgrat l'opinió dels experts, que creuen que probablement Mozart va escriure la petita composició per a la seva germana abans del seu 13è aniversari.

"Sembla que aquest trio de corda complet es va conservar a Leipzig gràcies a una combinació de circumstàncies favorables", diu Leisinger, "i sembla haver estat escrit per a la germana de Mozart, i és temptador imaginar que va guardar l'obra en memòria de la seva germana", afegeix.

L'any 1862, Ludwig Ritter von Töpfel (o Köchel) va publicar la primera edició d'aquest catàleg. L'últim --abans del que es va presentar dijous-- es va editar el 1964, amb edicions anteriors del 1937 i el 1905.

Des del 1862 que es va editar el primer només hi ha hagut 6 edicions del catàleg Köchel, l'últim el 1964 (Stiftung Mozarteum Salzburg)

El nou Köchel ha inclòs 90 obres que no constaven al catàleg --obres menors, com materials didàctics emprats per Mozart o peces que el músic va escriure per millorar o adornar les òperes d'altres autors--  i n'ha organitzat la numeració.

ARXIVAT A:
MúsicaAlemanyaÀustria
Anar al contingut