Cues per votar a Kairana, a l'estat d'Uttar Pradesh, aquest divendres (Reuters/Anushree Fadnavis)

Així vota el país més poblat del món, l'Índia, on les eleccions duren 44 dies

El primer ministre, Narendra Modi, vol reforçar la majoria en un tercer mandat, mentre l'oposició fa una crida a "salvar la democràcia"

Redacció/agènciesActualitzat

Final, aquest divendres a la tarda, de la primera de les set etapes en què es desenvoluparan les eleccions de l'Índia, les més grans del món. També les més llargues.

A les sis de la tarda (a les 14.30 a Catalunya), funcionaris electorals han empaquetat i segellat les màquines de vot electrònic en llocs com la ciutat de Shamli, a l'estat d'Uttar Pradesh, al nord del país.

Funcionaris electorals segellen una màquina de vot electrònic a l'estat de Rajasthan (Reuters/Amit Dave)

Fins a aquesta hora han pogut exercir el dret de vot 160 milions de ciutadans de més de 100 circumscripcions de 21 estats i territoris, una xifra de votants semblant al cens electoral dels Estats Units.

La Comissió Electoral Índia (ECI) ha comunicat una participació del 60% en aquesta primera fase, un percentatge que podria augmentar quan es tinguin les dades de la totalitat dels col·legis. 


"Un calidoscopi de democràcia en acció"

L'ECI ha descrit la votació d'aquest divendres com "un calidoscopi de democràcia en acció" en què "votants de totes les edats, des de joves enèrgics fins a ancians savis", entre els quals "parelles, tribus, persones amb discapacitat i acabats de casar radiants s'han aplegat en la festivitat electoral".

En un missatge a X, ha remarcat que hi ha hagut una "alta participació malgrat l'onada de calor" i que aquesta primera jornada electoral ha transcorregut de manera "majoritàriament pacífica".


Amb més de 1.400 milions d'habitants, les eleccions de l'Índia es fan en set fases, també per mirar de garantir la seguretat als col·legis electorals. Tot el procés de votació durarà 44 dies.

La segona fase serà divendres que ve, 26 d'abril; les quatre següents els dies 7, 13, 20 i 25 de maig; i l'última, l'1 de juny.

Els resultats de les eleccions s'anunciaran el 4 de juny.


Dues grans coalicions electorals

Celebrades mesos després que l'Índia superés la Xina com a país amb més població del món, aquestes seran les segones eleccions més llargues de la seva història, només superades per les primeres que es van celebrar després de la independència, que van transcórrer entre l'octubre del 1951 i el febrer del 1952. 

Aleshores, l'Índia tenia uns 360 milions d'habitants, una quarta part dels actuals. Ara, a més del país més poblat, també és l'economia gran que creix més ràpidament

Fins a 970 milions d'indis estan cridats a les urnes, per elegir els 543 escons de la Lok Sabha (Casa del Poble), la cambra baixa del Parlament indi, dels quals sortiran el partit o la coalició governant de la pròxima legislatura i el pròxim primer ministre, que seran elegits per un període de cinc anys.

Les principals forces polítiques índies s'enfronten a les urnes aplegades en dues grans coalicions.

Ciutadans indis votant a Kutba Kutbi, a l'estat d'Uttar Pradesh (Reuters/Anushree Fadnavis)

Al centredreta i la dreta hi ha la coalició Aliança Democràctica Nacional (NDA), liderada pel Partit Popular Indi (BJP) de l'actual primer ministre, Narendra Modi.

Modi aspira a renovar el càrrec per a un tercer mandat, poc habitual; és primer ministre des de fa deu anys.

Després que tanquessin els col·legis electorals, Modi ha enviat un missatge a través d'X celebrant la "gran resposta" i donant les gràcies als seus votants. També ha assegurat que ha tingut una impressió excel·lent sobre la jornada i ha defensat: "Queda clar que la gent de tota l'Índia està votant per la NDA en xifres rècord." 


Ara per ara, les enquestes li donen la victòria, però alguns analistes remarquen que encara hi ha molts votants indecisos que decideixen el vot durant la campanya o no ho faran fins que s'acosti el dia de la votació.

Fonts del BJP han admès que en el partit preocupa que la confiança en la victòria faci que alguns partidaris es quedin a casa i no vagin a votar.


Una aliança contra Modi

Per mirar de fer fora Modi del poder, al centreesquerra i l'esquerra s'ha creat el bloc opositor Aliança Nacional Inclusiva per al Desenvolupament de l'Índia (INDIA), integrat per una vintena llarga de partits, encapçalats pel Partit del Congrés (INC), de la família Nehru-Gandhi.

Rahul Gandhi, líder de l'INC, que ha estat candidat l'any 2014 i l'any 2019, ha fet una crida a les urnes per "enfortir la democràcia aplicant el bàlsam del vostre vot a les ferides infligides a l'ànima de la nació en els últims deu anys", en referència als dos mandats de Modi. 


En un missatge a X també ha fet una crida a "derrotar l'odi", en referència a l'exaltació del nacionalisme hindú de Modi, que al gener va consagrar un gran temple dedicat al déu Rama construït al lloc on hi havia hagut una mesquita del segle XVI que el 1992 va ser destruïda per una multitud de nacionalistes hindús.

Hi ha veus crítiques que acusen el primer ministre i el seu partit de discriminar la minoria musulmana, de 200 milions, per satisfer els hinduistes integristes que li donen suport.

Els altres eixos de la campanya de Modi han estat el creixement i el benestar, que contrasten amb la preocupació de molts votants per l'atur, la inflació i el malestar en l'àmbit rural.

Bet Rimai, de 85 anys, exerceix el dret de vot en una cabina d'un col·legi a l'estat de Meghalaya (Reuters/Adnan Abidi)

Des de l'oposició prometen incrementar la discriminació positiva i més ajudes, alhora que fan una crida a la necessitat de salvar les institucions democràtiques, que diuen que veuen en perill si Modi aconsegueix l'objectiu d'obtenir 370 escons, una majoria parlamentària de dos terços que li permetria fer canvis de gran abast a la Constitució.

Ara per ara, després de les eleccions del 2019, Modi té majoria absoluta, amb 303 escons.

 

ARXIVAT A:
L'Índia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut