"Això és violar": indignació amb El Xokas, que normalitza lligar amb "ties col·locades"
El Ministeri d'Igualtat mostra la "preocupació" per aquest tipus de missatges d'streamers i gamers que segueixen molts joves i adolescents
Indignació a les xarxes i també a les institucions per les declaracions del Xokas, un "streamer" amb un milió de seguidors a Twitter i tres milions a Twitch que ha parlat del "supertruc" d'alguns amics seus que no beuen i que es divertien "emportant-se ties que estaven col·locades":
"Per ell, era molt fàcil lligar perquè és clar, una tia que generalment et veuria com un quatre et veu com un set, perquè està col·locada."
Aquest discurs preocupa el Ministeri d'Igualtat, que adverteix que molts joves i adolescents segueixen aquests "streamers" i "gamers" "amb molta admiració" i, de vegades, són una font d'informació o de socialització més important fins i tot que la pròpia escola.
La secretària d'estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, s'ha mostrat "atònita" i "molt preocupada" per la difusió de missatges a les xarxes socials que frivolitzen amb la idea d'abusar de dones que han begut i ha advertit que, quan no hi ha polítiques d'igualtat ni educació sexual, "la cultura de la violació es normalitza".
En aquest sentit, la coneguda com a llei de "només sí és sí" proposa una pena molt més alta quan una dona no pot donar el consentiment perquè, per exemple, està drogada i es produeix una agressió sexual.
"Al revés del que passa ara al Codi Penal, que, si una dona està drogada i no pot donar el seu consentiment i hi ha una agressió sexual, la pena és menor i seria un abús sexual perquè no pot mostrar resistència", assenyala la secretària estat d'Igualtat.
"Crec que del que el Xokas parla és del que s'ha normalitzat malauradament a Espanya, que surt més barat violar una dona si està drogada perquè la pena és menor", lamenta.
A 'La tarda de Catalunya Ràdio' n'han parlat l'experta en cultura digital Gina Tost i la psicòloga i sexòloga Elena Crespi, que coincideixen que les declaracions del Xokas són apologia de la cultura de la violació, àmpliament difosa i acceptada a la societat, fins al punt que ell mateix no s'adona de la gravetat de les seves paraules.
Al programa "Planta Baixa", de TV3, la psicòloga Alba Alfageme ha remarcat que, quan hi ha vulnerabilitat en alguna de les parts, és una violació.
🎙 "Sempre que hi ha una situació de vulnerabilitat és una violació. El discurs d'@elxokas no és nou, al contrari: reafirma una cultura de la violació que està molt estesa i molt normalitzada."
Planta baixa TV3 (@plantabaixatv3) April 13, 2022
👤 @alba_alfageme_ #PlantaBaixaTV3
▶ https://t.co/4UQ6eItAHM pic.twitter.com/8LW7mWpbJA
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, també ha reaccionat a Twitter a aquest tipus de discursos i ha demanat l'aprovació de la llei de llibertat sexual.
La Ley de Libertad Sexual debe ser aprobada ya por una mayoría feminista fuerte. Para poner el consentimiento en el centro y acabar con la cultura de la violación. Por una cultura sexual de buenos tratos, relaciones libres y disfrutadas, también para las mujeres #SoloSíesSí
Irene Montero (@IreneMontero) April 13, 2022
També la portaveu de Més Madrid a l'Ajuntament de Madrid, Rita Maestre, ha dit que "aprofitar-se d'una dona beguda és violar, és un delicte i, a més a més, és patètic".
Ligar es acercarse, conocerse, querer gustar, disfrutar del otro.
Rita Maestre 🌾 (@Rita_Maestre) April 12, 2022
Ligar mola, es divertido.
Aprovecharse de una mujer bebida es otra cosa: es violar.
Es un delito, y además es patético.
- ARXIVAT A:
- Agressió sexualAssetjament sexual