Reunió del lehendakari amb els representants dels partits bascos (EFE/Irekia)

Ajornades les eleccions del 5 d'abril al País Basc i Galícia pel coronavirus

Les eleccions es faran després que s'aixequi l'estat d'emergència
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Ni el País Basc ni Galícia no celebraran eleccions el 5 d'abril pel coronavirus. El lehendakari, Iñigo Urkullu, i el president de la Xunta, Alberto Núñez-Feijoo, han pres aquesta decisió d'acord amb la resta de partits, amb els quals s'han reunit aquest dilluns.

Urkullu s'ha trobat a la seu del govern basc amb els líders del PNB, PSE, EH Bildu, Unides Podem, PP i Equo. Els partits coincidit en considerar que la situació actual no permet celebrar les eleccions "amb les degudes garanties tan per la salut pública com per a l'exercici del dret de sufragi" i situen la convocatòria per després de l'estat d'alerta.

Els partits han estat d'acord en suspendre les eleccions en la situació actual (EFE/Irekia)

Les eleccions es faran el primer diumenge que sigui possible després que s'aixequi l'emergència.

Aquesta decisió es farà efectiva per decret del lehendakari quan es publiqui al Butlletí oficial del País basc abans de la mitjanit de dijus vinent quan havia de començar la campanya electoral.

El lehendakari Íñigo Urkullu ha pres la decisió després d'una reunió amb els partits

Eleccions gallegues

A Galícia, el popular Alberto Núñez Feijóo també ha anunciat l'ajornament dels comicis després de pactar-ho amb la resta de líders polítics. A Galícia hi ha un cens de 2,7 milions d'electors, gairebé mig milió dels quals viuen a l'estranger.

Tots els partits reunits per videoconferència també han trobat que "no té sentit" mantenir la data electoral però no hi havia acord en la nova convocatòria.

El president de la Xunta Alberto Núñez-Feijoo (EFE/David Cabezon)



Es tracta d'una situació sense precedents a l'estat espanyol, que mai ha suspès unes eleccions ja convocades, un fet que no preveu la legislació pel que caldrà veurequina fórmula legal s'utilitza perfer-ho.

 

ARXIVAT A:
País Basc Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut