Un centre d'estètica de Barcelona, el 15 d'octubre, abans del tancament (ACN Aina Martí)

Ajudes de 20 milions per als autònoms i de més de 10 per a la cultura per la segona onada

Cultura disposarà d'una partida extraordinària de 17,2 milions d'euros en ajudes al sector cultural "per cada mes d'aturada"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El govern ha aprovat en el Consell Executiu noves ajudes per als autònoms. Es tracta d'un paquet de 20 milions d'euros per combatre els efectes de la pandèmia. Segons el nou pla presentat per la Generalitat en el Consell de Treball Autònom, cada treballador podrà rebre 2.000 euros amb l'objectiu de mantenir l'activitat. Es preveu que se'n beneficiïn uns 10.000 autònoms.

Hi podran accedir aquells que tinguin una base imposable de 35.000 euros, i en què el rendiment net de l'activitat, els tres primers trimestres, hagi estat inferior a 13.125 euros. A banda, cal que estiguin donats d'alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms.

L'ajuda és semblant a la que ja es va aprovar al mes de març, durant el primer confinament, i de la qual es van beneficiar més de 8.800 persones, però, aleshores, la dotació va ser molt menor, en concret de 7,5 milions d'euros. Els ajuts eren d'un màxim de 2.000 euros per autònom, depenent de la caiguda d'ingressos que acredités el treballador.

En aquesta segona onada de l'epidèmia, amb bars, restaurants, gimnasos, centres d'estètica i altres negocis tancats per evitar els contagis, el govern torna a habilitar aquesta ajuda, que consistirà en un pagament únic de 2.000 euros.

L'ajuda, a diferència de la del març, serà compatible amb altres prestacions o subsidis públics.

Aquesta mesura s'afegirà a la mesura ja anunciada i que també s'aprovarà aquest dimarts, de rebaixar l'IRPF als treballadors més precaris.

El govern aplicarà una deducció a les persones que, malgrat que tenen ingressos molt baixos, estan obligades a fer la declaració de la renda perquè han tingut més d'un pagador, ja sigui perquè estan a l'atur o afectades per un ERTO, o perquè han encadenat diverses feines.


Ajuts per a la cultura

El Consell Executiu d'aquest dimarts també ha aprovat una partida de 8,4 milions per al sector cultural. És la primera part d'una partida extraordinària de 17,2 milions d'euros en "ajudes directes" al sector cultural "per cada mes d'aturada".

El govern també ha aprovat una altra línia d'ajuts a professionals i tècnics de les arts escèniques, visuals, música i audiovisual i altres activitats culturals suspeses per la crisi sanitària per valor de 3,6 milions d'euros. Es podran acollir a aquest ajut de 750 euros aquells qui hagin tingut ingressos de fins a 18.555 euros entre gener i setembre.

Els nous ajuts es destinaran a cobrir despeses i a compensar la disminució d'ingressos. L'import màxim de la subvenció és del 40% de l'import del caixet de cada espectacle o actuació. Si la remuneració es fixa en un percentatge de taquilla, la subvenció és del 40% de l'import dels ingressos per taquilla previstos pel sol·licitant d'acord amb el percentatge acordat amb l'entitat contractant. L'import dels ingressos per taquilla que serveix de base per al càlcul no pot ser superior al 66% de l'aforament multiplicat per un preu mitjà de 14 euros per entrada.

Segons ha detallat la consellera, sumant els 26 milions d'increment del pressupost del departament que es van aconseguir al setembre i a l'octubre i els 17,2 actuals, el sector disposa de 43,2 milions d'increment pressupostari.
 

La consellera assegura que es vol agilitzar el procediment per demanar les ajudes i que una opció seria demanar un certificat d'autoresponsabilitat als sol·licitants.

La consellera ha assegurat que, quan la velocitat de propagació se situï per sota de l'1, a 0,9, tornaran a obrir tots els equipaments culturals actualment tancats, almenys al 50% de l'aforament.


100 milions en ajudes

Les ajudes formen part d'un paquet de 102,6 milions d'euros, entre els quals hi ha, entre d'altres, 35 milions per a una pujada de tarifes per als sectors de la gent gran, la discapacitat i la infància, i 40,5 milions per fer front a les sol·licituds de la renda garantida de ciutadania.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut