Sala Aquarella de Barcelona l'1 d'octubre (Foto: Aquarella/Anexa)

Ajudes per al sector cultural, al límit per les cancel·lacions per la Covid

Important paquet d'ajudes aprovat avui tant del govern català com del govern espanyol per al sector cultural
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El món de la cultura es troba en una situació afeblida i delicada arran de la crisi del coronavirus. Per això, el paquet de 8,4 milions d'euros aprovat pel govern català per al sector vol ser una aportació d'oxigen per al sector.

Una part d'aquests diners seran per cobrir la pèrdua d'ingressos per les cancel·lacions d'espectacles i activitats culturals.

Una altra part important són per cobrir despeses de funcionament -personal, lloguer, subministraments i impostos- per a empreses i entitats culturals, com cinemes, teatres i sales de música o circ que han hagut de tancar.

I el que pot ser un alleujament més immediat per a molts professionals en situació de necessitat és un pagament únic de 750 euros.

Els 8,4 milions s'aplicaran de forma urgent per evitar que el sistema cultural entri en fallida i pugui continuar treballant.

Aquest primer paquet de mesures té dues línies de subvencions per a persones, empreses i entitats del sector cultural afectades per les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària i forma part dels 17,2 milions d'euros anunciats per la Consellera de Cultura.
 

Una línia de subvencions, de l'Institut Català de les Empreses Cultural (Icec), té com a objectiu compensar les despeses de funcionament de les empreses i entitats culturals durant la crisi sanitària, i l'altra, de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, per compensar les pèrdues per la cancel·lació d'espectacles i activitats.

La Generalitat destinarà 3,7 milions a compensar les pèrdues per la cancel·lació d'espectacles i activitats culturals per la pandèmia i hi poden optar els treballadors autònoms, societats civils i mercantils i entitats privades sense ànim de lucre que actuen sobretot a Catalunya.

Per obtenir la condició de beneficiàries, les persones que ho sol·licitin hauran d'acreditar les activitats, espectacles o serveis pels quals havien estat contractades.

El govern ha creat una segona línia de subvencions per valor de 4,7 milions per donar suport al finançament de les despeses de funcionament d'empreses i entitats culturals durant la crisi sanitària.

A aquestes subvencions s'hi poden acollir tant si són persones físiques com jurídiques, i les entitats sense ànim de lucre amb domini social a Catalunya que tinguin la titularitat o gestionin empreses audiovisuals distribuïdores independents, empreses distribuïdores d'arts escèniques, empreses que gestionen sales de teatre, empreses contractadores de concerts i empreses titulars de sales amb programació estable de música en viu.
 

Ajudes, també, del ministeri

La situació límit que viu el sector ha fet que també el ministeri de Cultura hagi aprovat ajudes per més de 100 milions d'euros. La part més important es destinarà a la pròrroga de l'atur extraordinari per a artistes. Però, a més, per primera vegada es crea un nou subsidi destinat als tècnics de la cultura, un dels col·lectius més oblidats fins ara.

Aquesta ajuda s'adreça a les més de 10.000 persones que han prestat els seus serveis temporalment com a personal tècnic o auxiliar per a la realització d'una obra, esdeveniment o espectacle públic.

Ajudants de coreografia, càmeres, tècnics de llum i so, tècnic de muntatge d'escenaris, regidors o maquinistes podran gaudir d'una prestació.

La durada del subsidi serà fins al 31 de desembre del 2021.
 

Els potencials beneficiaris hauran d'acreditar un període de cotització d'almenys 35 dies. També hauran d'estar inscrits en els serveis públics d'ocupació i no tenir feina actualment. El subsidi, això sí, és incompatible amb el cobrament d'alguna altra mena d'ajudes.

El decret també prorroga fins al 31 de gener del 2021 la prestació econòmica extraordinària per desocupació per a artistes en espectacles públics. Aquesta pròrroga, segons el Ministeri de Cultura, permetrà continuar cobrant per desocupació a actrius i actors, directors d'escena i d'orquestra, músics, artistes de circ i directors de cinema.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut