Ajuts per reformar pisos buits i llogar-los a cooperativistes, un pla pioner a Mataró
Mataró

Ajudes per reformar pisos buits i llogar-los a cooperativistes, un pla pioner a Mataró

El projecte Lloguem finança la rehabilitació dels pisos a canvi d'oferir un lloguer assequible a la cooperativa

RedaccióActualitzat

Mataró ha posat en marxa una iniciativa única a Europa per reformar pisos buits. Es fa mitjançant una cooperativa de llogaters i l'Ajuntament.

El consistori finança, a través d'ajudes europees, les obres de rehabilitació dels habitatges, que sovint fa anys que estan buits. Hi posa un màxim de 18.000 euros. A canvi, la propietat ha de llogar l'immoble a un preu per sota de mercat, entre 300 i 600 euros.

El projecte s'anomena Lloguem! - Yes we rent! i és una fórmula a mig camí entre el lloguer social i el de mercat. Pretén fomentar l'oferta d'habitatge assequible i sostenible i, alhora, donar garanties al propietari tant de seguretat en el cobrament com facilitats per reformar l'habitatge.

Una de les persones que participen en el programa és Maria Fàbregas Golf, membre de Bloc Cooperatiu, la cooperativa de llogaters que s'ha constituït en el marc del projecte, que ja té una trentena de membres. Vivia en un pis de 50 m2 pel qual pagava 680 euros. Ara s'ha traslladat a un de més de 90 m2, totalment reformat, pel qual en paga 550.

"Per poder accedir a pisos has de ser cooperativista, has de fer l'entrada i tenir ganes de formar part d'un projecte i dedicar-hi hores, ja sigui fent benvingudes de persones interessades, ja sigui visitant pisos", explica.

 

En el seu cas, el propietari que li lloga el pis viu al mateix edifici. "Vivint en el pis de baix, buscàvem una persona que pogués venir a viure que ens hi poguéssim entendre, que no fos una relació purament mercantil", comenta Jordi Fernández.

 

De moment, és l'Ajuntament el que finança les reformes amb els diners que ha aconseguit d'Europa, però en el futur serà la mateixa cooperativa la que ho farà a través d'una quota que pagarà cada llogater.

En un dels casos que tiren endavant, la reforma costa 20.000 euros. La subvenció en cobreix 18.000, i els 2.000 restants van a càrrec de la propietat. "A canvi d'això, li demanem que rebaixi el preu del lloguer, d'uns 600 aproximadament, que el podria llogar a 400, més la quota de la cooperativa", apunta Laia Carbonell Agustín, coordinadora del projecte Lloguem.

Ajuts per reformar pisos buits i llogar-los a cooperativistes, un pla pioner a Mataró
El projecte Lloguem finança la reforma de pisos buits


Ja són una vintena els propietaris que han decidit aprofitar el projecte Lloguem per rehabilitar els seus pisos a canvi de llogar-los a un preu assequible. L'objectiu és que siguin molts més els que facin aquest pas, per anar transformant el mercat de lloguer.

L'Ajuntament de Mataró xifra en més de 3.300 els habitatges buits a la ciutat, dels quals el 75% pertanyen a particulars. El programa es finança amb les ajudes de les Urban Innovative Actions, dedicades a projectes amb solucions innovadores i inèdites per abordar problemes urbans.

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut