Ajuntament i Generalitat volen que Barcelona passi a la fase 1 "aviat, amb seguretat"

Les dues administracions coordinaran amb una oficina conjunta un desconfinament que serà "llarg i progressiu"
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Com s'ha de fer el desconfinament de Barcelona? La ciutat continuarà aquest dilluns, 11 de maig, en la fase 0, però tant la Generalitat com l'Ajuntament confien que un termini no llunyà, que no s'ha concretat, pugui avançar cap a la fase 1.

Per coordinar-se, les dues administracions han constituït una oficina conjunta, amb 8 membres de cadascuna, per anar decidint com s'ha d'avançar en la desescalada. Es reunirà per primera vegada aquest dijous a la tarda i tant el consistori com el govern català s'han emplaçat a la "màxima coordinació" enmig d'elogis per aquesta voluntat compartida. 

En una compareixença paral·lela, tant la consellera de Salut, Alba Vergés, com l'alcaldessa, Ada Colau, han explicat que l'evolució de la pandèmia és bona i que esperen poder canviar de fase aviat:

(Vergés): "Volem que sigui com més aviat millor, volem fer-ho bé i fer-ho possible. Ho analitzarem els propers dies, conjuntament, en el marc d'aquesta oficina que ens portarà a prendre les millors decisions. No volem esperar massa, la prudència li podem posar, però no volem tampoc esperar massa i tan bon punt sigui possible, prendre les decisions en aquest marc col·laboratiu és imprescindible."

(Colau) "Volem passar a aquesta fase 1 al més aviat possible, però volem fer-ho de la forma més segura possible i per això estem intensificant el treball conjunt per preveure totes les situacions. Ens hem de preparar amb la màxima prudència."


Colau ha concretat que esperen que el canvi de fase sigui "cosa de pocs dies, no setmanes".

Totes dues han subratllat que la densitat urbana de la ciutat i la mobilitat que té fan que la desescalada sigui complexa i es prevegi "llarga i progressiva". Al mateix temps, però, han llançat un missatge esperançador per la tendència a la baixa de casos de Covid-19.
 

103 positius dimecres

Entre les dades que han donat per confirmar el progrés en la pandèmia hi ha el fet que dimecres es van confirmar 103 positius de Covid-19 a la ciutat, una xifra clarament inferior al pic d'aquest període, que va ser el 26 de març, amb 750 positius nous.

En el cas del que s'ha definit com excés de mortalitat, el nombre de persones mortes per sobre de la mitjana, dimecres van ser 29 persones, quan el pic van ser les 136 del 31 de març.

"Tenim una evolució de les dades que ens fa sentir esperança i ens encoratja a seguir amb la mateixa actitud de responsabilitat", ha destacat Colau.

Gent passejant per l'Avinguda Diagonal, en el 54è dia de l'estat d'alarma (EFE/Marta Pérez)

 

Vergés ha comentat que del 15 hotels habilitats per a l'atenció hospitalària, avui només se n'utilitzen 9. Els pavellons salut, els poliesportius reconvertits per la pandèmia, no estan actius tot i que es mantenen per si fos necessari fer-ne ús.

La consellera ha indicat també que el 70% de les urgències que arriben als hospitals "ja són de pacients no Covid".

 

Colau: "Volem evitar un efecte crida a la platja" 

La compareixença de Colau ha tingut lloc després de l'anunci que les platges de Barcelona tornaran a obrir aquest divendres, però només de 6 a 10 del matí i per fer esport. L'alcaldessa ha cridat a la responsabilitat per evitar aglomeracions

"Tenim tota la voluntat d'obrir les platges i és un bon lloc per caminar de forma saludable, però hem de ser molt prudents i evitar aglomeracions. És evident que la platja és temptadora, però no ens podem permetre que hi hagi un efecte crida a la platja. Per això hem estat prudents." 

Tant l'alcaldessa com la consellera consideren prioritari el tema dels infants i "fer possible" que hi pugui haver activitats a l'estiu. Tot i que Colau s'ha compromès a "facilitar equipaments i escoles", encara caldrà esperar per veure com es materialitza aquesta qüestió.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut