Phyllis Latour

Al descobert la història de Phyllis Latour, l'última espia de l'"exèrcit secret" de Churchill

La seva mort, amb 102 anys, permet, per primer cop, conèixer la seva història completa com a agent secreta durant la Segona Guerra Mundial

RedaccióActualitzat

Phyllis Latour, l'última de les 39 dones agents especials que van servir a l'"exèrcit secret" de Winston Churchill a França durant la Segona Guerra Mundial, ha mort als 102 anys.

La seva defunció, el 7 d'octubre passat a Nova Zelanda, permetrà ara saber detalls de la seva història completa com a espia durant la guerra, recollits en els Arxius Nacionals britànics. 


Latour va néixer a Sud-àfrica el 1921. Filla d'un metge francès i una ciutadana britànica, va quedar òrfena amb només quatre anys. Va anar a viure, llavors, amb un oncle, al Congo belga. Amb ell, va fer emocionants safaris per tot el país.

L'any 1939, després d'haver estat una temporada internada a Kenya, va marxar amb els seus tutors cap a Europa. Després de dos anys vivint a Anglaterra, es va unir a la Women's Auxiliary Air Force (WAAF) com a operadora mecànica de globus.

La jove Phyllis parlava anglès i francès de manera fluida i també tenia coneixements d'àrab, suahili i kikuiu. Precisament, el coneixement del francès va cridar l'atenció dels alts comandaments de l'Special Operations Executive (SOE), també conegut com l'"exèrcit secret" de Churchill, una organització dedicada a l'espionatge i al sabotatge en l'Europa ocupada pels nazis i a ajudar els moviments de resistència locals. 

Latour es va unir a l'organització secreta l'any 1943, motivada pel seu esperit aventurer i també per la mort dels seus padrins a mans dels nazis. Però els documents i informes inicials dels instructors sobre les seves capacitats per a aquest tipus de servei no la deixaven gaire bé. Parlaven d'ella com "una noia ingènua i infantil, descontrolada i poc fiable emocionalment per a aquest tipus de feina".

A poc a poc, però, els informes van anar millorant i l'any 1944 va ser acceptada a l'Escola de Formació Especial del SOE i, posteriorment, enviada a la França ocupada. 


Una dona d'acció

Utilitzant el nom en clau de Geneviève, va començar a operar a la regió ocupada de Normandia, on havia arribat llançant-se amb paracaigudes.

Els missatges que enviava a Londres --135 transmissions en poques setmanes-- eren informació vital des de l'interior del territori enemic, ja que incloïen ubicacions precises tant per a possibles bombardejos, com per llançar per via aèria equips i subministraments clau per a la resistència francesa

Segons informes militars fets en acabar la guerra, Geneviève sempre va actuar amb la calma, l'astúcia i el coratge necessaris en un ambient certament "perillós".  

Quan, finalment, els soldats dels Estats Units van prendre el control de la zona, Phyllis Latour va ser inicialment feta presonera, fins que van confirmar la seva identitat.


Buscant una segona aventura

Quan va tornar al Regne Unit, Latour va intentar buscar noves missions d'acció, però no ho va aconseguir. Decebuda i deprimida, va abandonar la seva vida de risc i aventura per casar-se amb un enginyer i marxar d'Anglaterra. Amb el nou nom de casada, Pippa Doyle, se'n va anar a viure a Kenya, Fiji, Austràlia i, finalment, a Nova Zelanda.

En aquesta nova vida, va ser tan discreta que ni els seus propis fills sabien res del seu passat en temps de guerra. 

"No tenia bons records de la guerra, així que no em vaig molestar a explicar a ningú el que havia fet".

No va ser fins a l'any 2000 que un dels seus fills va descobrir a internet una notícia sobre la missió secreta de la seva mare durant la Segona Guerra Mundial.

L'any 2014, Phyllis Latour va rebre la medalla de la Legió d'Honor francesa, la més alta condecoració d'aquest país, de mans de l'ambaixador de França a Nova Zelanda.

 

 

ARXIVAT A:
ObituariSegona Guerra Mundial
Anar al contingut