Alavedra pacta amb la fiscalia rebaixar la pena a canvi de 13 milions i confessar
El judici del cas Pretòria, que ha començat aquest matí i que es fa a l'Audiència Nacional, consisteix en la suposada corrupció urbanística a tres ajuntaments catalans que es va destapar a l'octubre del 2009
Aquest matí ha arrencat a Madrid el judici del cas Pretòria, un afer de presumpta corrupció urbanística als ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. Al començament de la vista, que es fa a l'Audiència Nacional, la fiscal Ana Cuenca ha revelat que un dels principals acusats, l'ex-conseller Macià Alavedra, ha pactat amb la fiscalia una rebaixa de la seva petició de pena. L'exconseller té una petició per blanqueig de capitals de sis anys i deu mesos de presó. A canvi de la rebaixa de pena, Alavedra proposa pagar 13 milions d'euros i confessar.
La fiscal Ana Cuenca no ha concretat, però, quina reducció hi hauria. Diu que l'acord està en funció del què declari Alavedra i del pagament de la multa que té pendent.
A més de Macià Alavedra, hi ha tres acusats més que també han pactat una rebaixa de pena. Un d'ells és Manuel Carrillo, a qui imputen un delicte de suborn a l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartolomé Muñoz, un dels onze acusats del cas. La fiscal també ha ofert un acord a Philip Mc Mahan i Gloria Torres, acusats de contribuir en "l'ocultació i reinversió" de les comissions il·legals que va percebre Alavedra de la trama. La possible rebaixa de pena anirà en funció de les seves declaracions.
Alavedra, Prenafeta, Muñoz i "Luigi", entre els onze acusats
La vista ha començat amb les qüestions prèvies. El judici ha de durar fins al setembre del 2017. Hi ha onze acusats per suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. Un dels principals acusats és l'exalcade socialista de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz. La fiscalia li demana 6 anys i 10 mesos de presó. També li reclama 1,1 milions d'euros. A l'exdiputat socialista Luis García, "Luigi", considerat el cap de la trama, li demanen una pena de 8 anys de presó i que torni 5,8 milions d'euros. Al convergent Lluís Prenafreta la fiscalia li demana 6 anys i 10 mesos de presó i el retorn de 5,8 milions d'euros. La petició per a l'exconseller d'Economia Macià Alavedra és la mateixa però menys diners, 3,2 milions d'euros.
El cas Pretòria va esclatar a finals d'octubre del 2009. Vuit detencions en un dia. La més sonada va ser la de qui era l'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz. La Guàrdia Civil entra a l'Ajuntament, on prèviament s'havien infiltrat i on feia dos anys que l'alcalde tenia el telèfon punxat.
El seu advocat tornarà a demanar que es declarin nul·les les proves. Important, perquè, de les converses amb el principal acusat, Luis García, "Luigi", exdiputat del PSC, es dedueix que a l'Ajuntament feia i desfeia malgrat que no hi tenia cap càrrec, i que junts van intervenir en l'operació Pallaresa, un projecte d'habitatges, centre comercial i hotel.
Segons el jutge, van manipular i intervenir en l'adjudicació dels terrenys públics i en la modificació dels seus usos, amb un clar perjudici per a l'Ajuntament, per acabar-los venent a un tercer, amb qui ja havien pactat, a canvi d'importants beneficis. Per al fiscal, un clar cas de suborn; Muñoz sempre ho ha negat.
Dos ex-alts càrrecs de Convergència entre els acusats
Entre els onze acusats, hi ha dos ex-alts càrrecs de Convergència, Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, a qui es relaciona amb les operacions del Port de Badalona i d'un edifici de vivendes de Sant Andreu de Llavaneres.
El fiscal acusa Luigi, Prenafeta i Alavedra, no tant de les comissions cobrades, com de fer servir la seva influència per aconseguir les requalificacions i d'ocultar les comissions en entramats societaris ubicats a paradisos fiscals. S'enfronten als delictes de suborn, blanqueig de capitals i tràfic d'influències.
Acabi com acabi aquest judici, el cas Pretòria també serà recordat pel tracte que es va donar als detinguts quan anaven a declarar davant l'Audiència Nacional i per les crítiques i pressions que va rebre Maite Carol, exinterventora de Santa Coloma, que va denunciar les pràctiques il·legals que es feien a l'Ajuntament i va ajudar en la investigació de la Guàrdia Civil.
♦ Els informes de Maite Carol van ajudar a desarticular la trama del cas Pretòria
El judici, en directe
El canal 3/24 emet les sessions de dilluns, dimarts i dimecres des de l'Audiència Nacional. I Catalunya Informació ofereix algunes de les declaracions més destacades del judici.