Albares diu que està disposat a arribar al TJUE per l'oficialitat del català a Europa

El ministre d'Afers Estrangers espanyol ho ha anunciat a "El matí de Catalunya Ràdio", on s'ha mostrat convençut que el català es podrà parlar a totes les institucions europees "amb o sense el consentiment del PP", partit que l'acusa de mentir
Redacció Actualitzat
TEMA:
Català

El ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, està convençut que el català es parlarà al Parlament Europeu aquesta legislatura, però va més enllà. En una entrevista aquest dilluns a "El matí de Catalunya Ràdio" també s'ha mostrat segur que tant el català com la resta de llengües oficials --basc i gallec-- seran oficials a totes les institucions europees

Albares ha explicat que fa mesos que estan parlant amb els països que són més reticents a l'oficialitat del català a Europa i, en aquest punt, ha dit que ara mateix "només queda una reticència, i és la reticència política d'aquells països que estan governats sobretot pel Partit Popular europeu en coalició amb l'extrema dreta".

Albares ha assegurat que fa molt de temps que demanen sistemàticament al PP que deixi de posar obstacles a l'ús del català a Europa i ha anunciat que, si no se'n surten, estan disposats a anar als tribunals

"Amb el PP o sense el PP, estic segur que ho aconseguirem, i si no, jo estic disposat a arribar al TJUE si fes falta."

Borja Sémper és el portaveu del PP(Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)


El Partit Popular acusa Albares de mentider

Les declaracions del ministre Albares assenyalant el PP com a responsable del bloqueig del català a Europa no han agradat gens entre les files del partit d'Alberto Núñez Feijóo.

El portaveu del partit, Borja Sémper, ha rebutjat de ple que el Partit Popular estigui al darrere de les "resistències" per oficialitzar el català a les institucions europees i ha acusat Albares de mentir:

"El problema no és el PP europeu. El problema és l'obsessió del senyor Albares per intentar enganyar-nos a tots i especialment als catalans independentistes"

Sémper ha afegit que Albares és el primer que sap que les resistències al que plantegen no venen d'un partit polític concret o d'una orientació ideològica concreta a Europa. El portaveu del PP assegura que aquesta és una qüestió transversal, "una norma europea que regula el funcionament de les institucions", amb la qual cosa "el senyor Albares lamentablement --i ho dic amb tristesa perquè em dol parlar així d'un ministre d'Espanya-- menteix".

Recordem que l'ús oficial del català a Europa va ser el punt que va convèncer Junts de votar Francina Armengol com a presidenta del Congrés l'agost de l'any passat. Un any i mig després, però, el català a Europa continua encallat


"No hi ha obstacles reals" pel català

Tot i la "norma europea" de la que parla el PP, el ministre Albares ha explicat en aquesta entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" que negociaran políticament amb cadascun dels estats membres de la Unió Europea perquè, al seu entendre, no hi ha obstacles reals a l'oficialitat del català a Europa.

Albares assegura que no hi haurà problemes per trobar traductors, que cap país haurà de posar diners perquè tot el cost econòmic l'assumirà Espanya i que ningú no ha de tenir por que es creïn precedents.

Sobre el perill de crear precedents, José Manuel Albares ha dit que això no serà cap problema perquè en el cas espanyol s'han deixat clares quines han de ser les condicions perquè una llengua pugui ser oficial a Europa: que estigui recollida a la Constitució i que s'utilitzi al Parlament.

El ministre Albares també ha fet un advertiment als països reticents a l'oficialitat del català a les institucions europees:

"No es pot demanar la nostra ajuda quan no s'ajuda Espanya en una qüestió tan vital, tan nuclear i tan existencial com és la nostra identitat nacional, que és plurilingüe."

Del que es tracta, ha insistit Albares, és d'introduir el català, el basc i el gallec en els tractats europeus, els quals --ha recordat-- estableixen el multilingüisme com un objectiu i un valor a defensar a la Unió Europea. 

 

ARXIVAT A:
Unió Europea Català
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut