El ministre d'exteriors José Manuel Albares ha demanat als ciutadans espanyols que abandonin el Líban (EFE/Zipi)

Albares urgeix de nou els ciutadans espanyols a abandonar el Líban i demana un alto el foc

Després de l'ofensiva terrestre d'Israel al Líban, el ministre d'Exteriors també demana la retirada de les tropes israelianes i l'actuació dels cascos blaus a la zona
Redacció Actualitzat
TEMA:
Govern espanyol

El ministre d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha tornat a instar els ciutadans espanyols que són actualment al Líban a abandonar el país, especialment després de l'entrada de l'exèrcit d'Israel aquest dimarts.

"Demanem als espanyols que abandonin el país pels mitjans comercials que encara operen. Hi ha una companyia aèria que manté tres vols setmanals a Madrid, i també és possible sortir per via marítima a Xipre, Turquia i Grècia. I desaconsellem viatjar al Líban sota cap circumstància."

El ministre també ha recordat que tenen enllestit un pla d'evacuació que s'activarà de forma secreta en el moment que calgui. De moment no s'ha comptabilitzat cap ciutadà espanyol mort al Líban. Fonts de La Moncloa no preveuen que l'atac terrestre d'Israel sigui puntual i temen que s'allargarà.

Albares ha assegurat que "els espanyols que són al Líban poden tenir la certesa i la seguretat que en el moment en què considerem que les condicions malauradament s'han deteriorat tant que cal l'evacuació, ho farem". El ministre ha explicat que treballa en coordinació amb el Ministeri de Defensa per si cal posar en marxa el pla d'evacuació, del qual no ha volgut donar més detalls per motius de seguretat.

Exteriors calcula que la xifra de possibles evacuats seria inferior al miler de ciutadans espanyols que viuen al Líban, ja que la decisió d'abandonar el país és voluntària, i al col·lectiu hi ha persones amb doble nacionalitat i moltes poden optar per quedar-se al país.


Crida a l'alto el foc

Albares ha informat, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que Espanya ha fet una crida a l'alto el foc al Líban, en la reunió amb els homòlegs d'exteriors de la Unió Europea. També ha reclamat la unió per aturar l'escalada de violència al Pròxim Orient.

En aquesta reunió, Espanya va demanar la convocatòria urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per abordar la situació al Líban després de la incursió de tropes d'Israel en territori libanès. Albares va proposar que els cascos blaus de la Finul destacats a la zona actuïn com a força d'interposició, sota mandat de Nacions Unides.

Albares ha remarcat que la tasca dels cascos blaus, entre els quals hi ha 669 militars espanyols, és "fonamental" per vetllar per la pau a la zona, sota la protecció de la resolució 1701 de l'ONU, que exigeix un alto el foc permanent entre el Líban i Israel.

En aquest cas, el destí dels militars espanyols de la Finul depèn exclusivament de l'ONU, ha puntualitzat el ministre, i no es comptabilitzen en el pla d'evacuació civil.


Ajuda humanitària al poble libanès

El govern espanyol també ha promès aquest dimarts més ajuda humanitària a Beirut i als libanesos que marxin del país.

"Espanya està disposada a ajudar amb solidaritat als civils libanesos que estan obligats a fugir de la violència", ha reblat Albares.

El ministre ha defensat el compromís d'Espanya a seguir "totalment activa" en el si de la UE en el seu propòsit: reclamar a Israel la retirada de les seves tropes de territori libanès; reforçar les Forces Armades del Líban perquè es mantinguin al sud del país garantint la integritat i sobirania del seu territori, i a tots els països "unir forces" per aconseguir la pau i estabilitat a la zona.

ARXIVAT A:
Unió Europea Israel Govern espanyol Líban
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut