Albert Royo nega que el Diplocat participés en l'organització del referèndum de l'1-O
L'ex-secretari general de l'organisme en destaca l'autonomia respecte al govern
El segon testimoni a declarar aquest dimecres al judici del procés al Tribunal Suprem ha estat Albert Royo, que va ser secretari general del Diplocat des del 2013 i fins a l'aplicació de l'article 155 pel govern Rajoy.
Royo ha declarat després de Jaume Mestre, responsable de Difusió Institucional de la Generalitat, contra el qual la Fiscalia ha demanat que s'actuï per fals testimoni.
Investigat al 13, però ha declarat
A Royo l'investiguen pels mateixos fets al jutjat 13 de Barcelona, però a diferència d'Amadeu Altafaj, que també havia de declarar aquest dimecres però s'ha acollit al dret a no testificar, ha dit que contestaria a totes les preguntes i "a qualsevol dubte que tingui relació amb el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya", el Diplocat.
Interrogat per la fiscal Consuelo Madrigal, Royo ha explicat que aquest organisme és un consorci format per unes 40 institucions públiques i privades, entre les quals hi ha patronals, sindicats, universitats i entitats com el Barça.
La fiscal Consuelo Madrigal, aquest dimecres durant l'interrogatori a Albert Royo al Tribunal Suprem
El concepte de "diplomàcia pública"
Royo, que actualment treballa per a la Comissió Europea, ha dit que el Diplocat no feia diplomàcia convencional, sinó "diplomàcia pública":
"La diplomàcia pública és una pràctica que neix als anys 60 als EUA, que arriba a Europa i està i molt estesa en països nòrdics, però que és poc coneguda a les nostres latituds."
"Té per objectiu donar a conèixer els actius d'un territori, els actius, en aquest cas, de Catalunya, que poden ser econòmics, empresarials, socials, culturals, paisatgístics, esportius, etc. amb l'objectiu d'atreure interès, persones, talent, inversions i establir llaços de confiança, relacions de confiança, entre la societat civil d'un territori i la societat civil d'altres territoris."
Royo ha admès que gairebé el 90% del pressupost del Diplocat l'aportava la Generalitat, però que era autònom i ha negat que les delegacions exteriors depenguessin d'aquest organisme.
Observadors per un referèndum pactat
A preguntes de Madrigal, Royo ha negat que el Diplocat hagués pagat a observadors internacionals l'1-O ni tampoc que hagués organitzat cap fòrum sobre el referèndum.
Segons Royo, el govern de la Generalitat els va demanar el contacte amb alguna entitat internacional que pogués participar com a observadora en un referèndum d'autodeterminació pactat amb l'Estat, però que això no va passar:
Royo: "El que hi va haver va ser alguna organització que estigués disposada a fer una observació electoral, en el cas d'un acord entre el govern de Catalunya i Espanya per celebrar un referèndum. Li passem a la Generalitat el nom d'una institució que hi podia estar interessada."
Madrigal: "A quin departament?"
Royo: "A la Conselleria d'Exteriors. Aquesta activitat no va tirar endavant perquè no hi va haver acord per fer el referèndum."
El testimoni ha admès que aquesta proposta es va pressupostar, però que no es va arribar a gastar res.
Malgrat això, la fiscal li ha fet preguntes detallades sobre aquest pressupost, que segons ella incloïa "hotels d'alt estànding", cosa que Royo ha negat.
Marchena: "Aquesta imatge no pot ser positiva"
En un moment de l'interrogatori, quan Madrigal no deixava acabar les respostes a Royo, el president del tribunal, Manuel Marchena, l'ha recriminat:
"Senyora fiscal, per favor, li fem una pregunta i ell mira de respondre-la. Quan acabi de respondre-la n'hi fem una altra, perquè, és que fa la impressió que ell vol dir alguna cosa i que no se li deixa; aquesta imatge no pot ser positiva."
Confusió entre Diplocat i Exteriors
Quan l'interrogatori de Madrigal ja feia una bona estona que durava, Royo s'ha queixat que, segons el seu parer, moltes de les preguntes confonien l'activitat del Diplocat amb la del departament encapçalat per Raül Romeva:
"Vull fer un aclariment: una cosa és la Conselleria d'Exteriors, que és part del govern, i una altra, el Diplocat. He detectat certa confusió sobre aquest tema."
"Crec que ja ve de fa mesos. Apareix en els atestats policials, apareix en certs mitjans, que es barreja el Diplocat amb el Departament d'Exteriors."
Programa de visites internacionals
El testimoni sí que ha admès que el Diplocat va organitzar un programa de visites internacionals durant l'1-O que, ha dit, entrava dins de les seves activitats habituals:
"Entre el 29 de setembre i el 2 d'octubre, i va ser un programa de visitants internacionals, no una observació electoral. Era una activitat habitual que es feia al Diplocat. Els organitzàvem un programa d'activitats, es reunien amb autoritats de la Generalitat, anàvem al Parlament de Catalunya quan eren delegats parlamentaris; allà es reunien amb tots els partits polítics, amb la presidenta del Parlament en cas que pogués. Hi havia contactes amb experts, amb de la societat civil, hi havia visites sobre el territori, podien veure projectes concrets, reunir-se amb alcaldes."
"És una activitat molt habitual en diplomàcia pública que des Diplocat s'organitzava gairebé cada mes. És una activitat que jo personalment la vaig portar de la meva experiència a la CE quan organitzàvem de manera molt regular visites de diputats, de periodistes, en aquest cas espanyols, a Brussel·les, perquè tinguessin trobades amb les autoritats comunitàries."
Royo ha detallat que aquest programa de visites es va fer "a petició de diversos diputats estrangers que seguien de prop l'actualitat catalana", i ha admès que el Diplocat es va fer càrrec de les despeses.
Marchena: "Quan parli, no m'interrompi"
Marchena ha retret a Royo que fes explicacions massa detallades, i quan aquest ha intentat replicar-li, l'ha tallat:
"Perdoni, quan parli, no m'interrompi. El tribunal escolta amb molta atenció les seves explicacions, sempre que tinguin una connexió amb la pregunta. Si en la resposta fa consideracions que transcendeixen el que és el procediment, no ens interessa. Tendeixi a ser precís en la resposta."
"Les explicacions han de ser rellevants. Si les explicacions diguem que desborden els fets que estem intentant aclarir, estem tots perdent el temps."
Royo ha negat diverses vegades que el Diplocat hagués estat implicat en l'organització del referèndum, i que en aquest assumpte es van limitar a fer la seva feina, que era "explicar la realitat catalana a nivell internacional."
Van encarregar una anàlisi acadèmica sobre la situació política
En aquest sentit, i a preguntes de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, ha admès que llavors es va demanar a un grup d'experts que fes una anàlisi acadèmica de la situació política:
Royo: "L'únic que els vam demanar és que, sisplau, per fer aquesta anàlisi, que fossin el més independents i imparcials possible i que es reunissin amb les dues principals institucions en aquesta complexa relació política, que eren la Generalitat i el govern d'Espanya."
Seoane: "L'objecte d'aquesta anàlisi científica de la visita d'aquests experts, entre el 29 de setembre i el 2 d'octubre, era precisament la celebració del referèndum del dia 1 d'octubre?"
Royo: "És que ja li dic que no van venir expressament el dia 1. Aquests experts treballaven en aquest projecte des de feia setmanes o mesos, en alguns casos. Ningú va venir expressament: alguns treballaven des de Barcelona, altres treballaven des dels seus centres d'investigació."
El testimoni ha dit que el Diplocat organitzava xerrades en què s'asseguraven que "les veus que hi participaven fossin plurals".
Royo també ha assegurat que "poques vegades" es reunien amb representants de governs estrangers, com ara ambaixadors, sinó que centraven la seva activitat en "l'opinió pública internacional."
Judici suspès fins dijous
Poc abans de les 12 del migdia s'ha acabat la declaració d'Albert Royo, i Marchena ha suspès el judici fins aquest dijous al matí, perquè les declaracions dels dos testimonis previstos per a la tarda, Paul Sinning i Helena Catt, que havien d'intervenir per videoconferència, els han ajornat.
És el segon dia consecutiu que la sessió del matí té una durada menor de la fixada anteriorment: aquest dimarts va ser de només 20 minuts.
- ARXIVAT A:
- Judici procés