Albiol abans d'entrar al judici a l'Audiència de Barcelona, que durarà uns deu dies (Europa Press/Lorena Sopena)

Albiol, a judici: s'enfronta a 2 anys i 10 mesos de presó pel cas de les antenes

L'alcalde de Badalona està acusat de prevaricació urbanística i ambiental per uns fets de l'any 2012, durant el seu primer mandat, en una causa en què també es jutgen dos exregidors del PP i d'ERC
Redacció Actualitzat
TEMA:
Xavier García Albiol

Aquest dilluns comença el judici contra l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, per l'anomenat cas de les antenes, que investiga la instal·lació d'antenes de telefonia mòbil sense llicència en una comissaria de la ciutat el 2012.

Albiol s'enfronta a dos anys i deu mesos de presó, inhabilitació per a càrrec públic durant deu anys i una multa de 9.000 euros per un suposat delicte continuat de prevaricació urbanística i ambiental i omissió del deure de perseguir delictes.

Abans d'entrar a l'Audiència de Barcelona, l'alcalde del PP ha dit que la vista oral servirà per detallar "tot el que va passar i també el que no va passar". El judici, que es farà amb jurat popular, s'allargarà més d'una setmana.

"Vull assenyalar que estic bé, estic tranquil, tenint en compte com de tranquil es pot estar quan un entra en un judici. És evident que és una situació que no agrada, però arribats aquí hi ha una realitat, que és que avui comença el judici oral."

Albiol, que és el principal acusat per la Fiscalia, s'ha mostrat tranquil, però no ha volgut valorar el cas "per respecte al tribunal".

A més de l'alcalde, també estan acusats dos exalts càrrecs i dos exregidors de l'Ajuntament: Miguel Jurado (PP) i Oriol Lladó (ERC).

El cas de les antenes

Els fets es remunten al 2012, durant el primer mandat dels populars a Badalona (2011-2015). Sota la direcció d'Albiol, que comandava també l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament, es van instal·lar il·legalment unes antenes de telefonia mòbil al turó d'en Caritg, on té la seu la Guàrdia Urbana de la ciutat.

En concret, Vodafone va demanar instal·lar una antena i, segons l'acusació, el batlle ho va autoritzar sabent que l'emplaçament "no era compatible urbanísticament".

També en fa responsables el gerent de l'empresa municipal Engestur, Tomàs Vizcaino, i el director d'Urbanisme de l'Ajuntament, Xavier Salvà.

L'exprimer tinent d'alcaldia de Badalona, Oriol Lladó, després de declarar com a investigat per desobediència el 2016 (ACN)

D'acord amb la normativa urbanística, la qualificació dels terrenys només hauria permès aixecar-hi un equipament cultural de caràcter local. Tampoc es va concedir a l'empresa cap permís d'obres, no es van fer els informes tècnics i jurídics preceptius ni es va tramitar cap llicència ambiental.

A més, com que es tracta d'uns terrenys de titularitat pública, el seu ús per part d'una empresa privada hauria requerit la convocatòria d'un concurs públic, igualment inexistent.

L'operació es va repetir uns mesos després i Movistar també hi va instal·lar una antena.

Segons la Fiscalia, el nou regidor d'Urbanisme del govern de Dolors Sabater, Oriol Lladó, "no va fer res" per revertir la situació, tot i que n'era coneixedor. Per al regidor d'ERC, l'acusació demana un any i mig de presó, deu d'inhabilitació i 8.100 euros de multa.

En el cas de Miguel Jurado, que actualment és regidor del PP a Santa Coloma de Gramenet, la petició de condemna és d'un any d'inhabilitació.

A banda, el ministeri públic demana que les dues companyies paguin 17.448 euros a l'Ajuntament de Badalona per les taxes no pagades, segons càlculs de l'Oficina Antifrau.

ARXIVAT A:
Judicial PP Urbanisme Xavier García Albiol
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut